אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תשובה שוקל למחוק גם את אלעד קנדה צילום: עמית שעל

תשובה שוקל למחוק גם את אלעד קנדה

רגע לפני פקיעת האופציות, הודיעה חברת הנדל"ן כי בעלת השליטה שלה בוחנת "אפשרות של ביצוע הצעת רכש לני"ע של החברה"

26.08.2012, 07:57 | לירוי פרי

יצחק תשובה סיפק בסוף השבוע האחרון איתות נוסף לכך שהוא אינו שבע רצון משוק ההון הישראלי. בשבת לפנות בוקר דיווחה חברת הנדל"ן אלעד קנדה, שנשלטת בידי חברת הנדל"ן הפרטית של תשובה אלעד גרופ, כי בעלת השליטה בוחנת "אפשרות של ביצוע הצעת רכש לניירות ערך מסוימים של החברה".

אלעד גרופ מחזיקה ב־89% ממניות אלעד קנדה, כשהמניות הנותרות בשווי של 189 מיליון שקל מוחזקות בידי הציבור. בחודש האחרון מכרה אלעד גרופ את יתרת אחזקתה במלון הפלאזה בניו יורק ב־440 מיליון דולר ונהנתה מתזרים נקי של כ־200 מיליון דולר.

אלעד קנדה היא החברה החמישית שאותה שוקל תשובה למחוק מהמסחר בשנה וחצי האחרונות. החברה הראשונה שאותה ניסה תשובה למחוק היא דלק אנרגיה, ומאז יוני 2011 בוצעו כמה ניסיונות למהלך, אולם עד כה הם לא צלחו לגמרי. כחודש לאחר מכן ביקשה קבוצת דלק למחוק את דלק ישראל, אך בקשה זו נתקלה אף היא בסירוב מצד הציבור — גם לאחר מקצה שיפורים במחיר. בספטמבר אשתקד הצליחה הצעת הרכש לגדות ביוכימיה והחברה נמחקה מהמסחר. ביוני 2012 ניסה גם אלעד תשובה, בנו של יצחק תשובה, למחוק מהמסחר את אלעד אירופה שבשליטתו, אולם גם במקרה זה נכשלה הצעת הרכש.

קשיים בהנפקה

אלעד קנדה עוסקת בנדל"ן מניב למגורים ולמסחר וכן בייזום פרויקטים. החברה הונפקה בבורסה לפני כשנתיים, בספטמבר 2010, והחלה להיסחר בשווי של 1.65 מיליארד שקל. הנפקת החברה לא בוצעה באופן חלק, ובמהלכה נאלצו תשובה ומנהליו לקיים שיחות ארוכות מול החתמים. לבסוף הונפקו רק 11% מהמניות. כיום נסחרת אלעד קנדה לפי שווי של 1.3 מיליארד שקל, שגבוה בכ־20% לעומת שווייה בתחילת 2012, אולם נמוך בכ־350 מיליון שקל ביחס לשווי ההנפקה. לחברה יש גם אג"ח בהיקף של 175 מיליון שקל.

אלעד קנדה לא התרוממה לגבהים שתכננו המנכ"ל שי ברוורמן והיו"ר אודי ארז, שמשמש כמנכ"ל החברה־האם אלעד גרופ. במהלך השנתיים האחרונות ניסו השניים להגיע לישראל כמה פעמים, הפעם האחרונה הייתה ברבעון הראשון של 2012, על מנת לנסות ולחשוף את הפוטנציאל הטמון להערכתם בחברה, אולם המאמצים לא הניבו פירות עד כה.

בחינת המהלך למחיקת אלעד קנדה מהמסחר מגיעה בעקבות כמה סיבות. הראשונה טמונה באכזבה של מנהלי החברה משוק ההון, שלהערכתם לא מתמחר נכון את המניה. מחקרים אקדמיים שנעשו בשלושת העשורים האחרונים מראים כי כ־60% מהצעות הרכש בעולם מגיעים מכיוונן של חברות שלא זוכות לסיקור וחשיפה גבוהה, ולפיכך נמצא כי הצעת הרכש משדרת למשקיעים סימן על הערך החבוי בחברה.

האופציות לקראת פקיעה

סיבה אחרת לכך נוגעת למועד פקיעת האופציות שקיבלו המשקיעים בהנפקה ושיחול בסוף אוגוסט. מחיר המימוש של האופציות הוא 21.6 שקל, גבוה ב־91% ממחיר המניה הנוכחי בבורסה שעומד על 11.3 שקל. במילים אחרות, האופציות נמאות הרחק מחוץ לכסף, אולם למרות הפער הגבוה מדובר עדיין במידע מהותי עבור מחזיקי האופציות, שעלול להשפיע לכאורה על החלטתם אם לממשן. לאלעד קנדה הון עצמי של 540 מיליון דולר קנדי (2.16 מיליארד שקל) והצעה אפשרית לפי מכפיל הון של יותר מ־1, יכולה לכאורה לקרב את האופציות לכסף.

שיקול נוסף שעשוי לעמוד ברקע להצעת הרכש הוא מנגנון הפיצוי שניתן למשקיעים בעת ההנפקה. אם שווי החברה יירד מתחת ל־400 מיליון דולר קנדי (כ־1.6 מיליארד שקל) לאחר שלוש שנים מההנפקה (ספטמבר 2013), המשקיעים יקבלו פיצוי. מנגד, אם שווי החברה יעלה מעל 700 מיליון דולר קנדי, אלעד גרופ תקבל פיצוי. לכאורה, מחיקת אלעד קנדה כבר כעת אמורה לבטל את הצורך בתשלום פיצוי, אולם המשקיעים צפויים לבקש את הפיצוי, גם בתמחור הצעת רכש.

תגיות