אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דירוג קרנות הנאמנות - קרנות 10/90: פער בלתי נתפס של 40% בין הכוכבת למאכזבת צילום: shutterstock

דירוג קרנות הנאמנות - קרנות 10/90: פער בלתי נתפס של 40% בין הכוכבת למאכזבת

קרן אלטשולר שחם 10/90, שהתברגה ראשונה בדירוג ל־18 חודש, הניבה תשואה של 10%, לעומת הקרן האחרונה שספגה הפסד של 33%

28.08.2012, 07:56 | בועז בן־נון

המשקיעים בישראל מתגלים כחובבי הקרנות "המעורבות", המשלבות אג"ח עם קורטוב של מניות, כדוגמת קרנות 10/90(90% אג"ח ועד 10% במניות), 20/80 ו־30/70. בין קרנות אלו בולטות בפופולריות שלהן קרנות האג"ח הכללי עד 10% מניות, המנהלות כ־7.8 מיליארד שקל (היקף גבוה ביחס לשוק הקרנות) ב־49 קרנות. קטגוריה זו נותנת גמישות מרבית לבית ההשקעות, ולכן מהווה מבחן ליכולת האנליזה ולקיחת ההחלטות של מנהלי הקרן.

קרנות 10/90 ניתנות לחלוקה לשניים: קרנות עם מדיניות מוגדרת: שקליות, צמודות מדד, קונצרניות או ממשלתיות, בתוספת חשיפה של עד 10% למניות; וקרנות אג"ח כללי המעניקות גמישות למנהל הקרן במדיניות ההשקעה וביחס שבין אג"ח ממשלתיות וקונצרניות.

לא מכות את המדד

מבט על טבלת התשואות הממוצעות של קרנות האג"ח המעורבות (עד 10% במניות) מעלה כי בשלוש השנים האחרונות התשואות שלהן היו נמוכות יותר מהתשואות הממוצעות של קרנות האג"ח הכללי ללא חשיפה למניות. לצד זאת, ממוצעי התשואות של כל הקרנות בקטגוריה נופלים ממדד הייחוס בכל תקופת זמן שנבדקה (בחצי שנה וב־18 ו־36 חודשים אחרונים), אבל ניתן להתעודד מהעובדה ש־11 קרנות היכו את מדד הייחוס מתחילת השנה, לעומת חמש בלבד ב־18 החודשים האחרונים ובשלוש השנים האחרונות.

מי שמככבת בראש הדירוג שלנו ל־18 חודשים היא קרן אלטשולר שחם 10/90, שהשיגה תשואה של 9.6% בשנה וחצי האחרונות ו־6.3% מתחילת 2012. קרן זו היא גם המגייסת הגדולה ביותר בקטגוריה בשלושת החודשים האחרונים - 124 מיליון שקל, כאשר בתקופה זו נפדו מהקרנות בקטגוריה יותר מ־10% - כ־856 מיליון שקל.

דני ירדני, סמנכ"ל ההשקעות של אלטשולר שחם, מסביר כי בחירת האג"ח נעשית על ידי מעקב שוטף אחר המרווחים בין תשואות אג"ח מדינה לאג"ח קונצרניות, והגדלת החשיפה לאג"ח קונצרניות כאשר אלה עולים לרמה מספקת. בנוסף, כדי לנצל את האפשרות להשקעה במניות, בבית ההשקעות לוקחים פוזיציית שורט על מניות של חברות שתשואת החוב שלהן מאמירה: "כאשר התשואות על האג"ח גבוהות, אנחנו מניחים שהחברה תהיה עסוקה בלשרת את החוב ולכן המניה תיפגע".

גילעד אלטשולר. לונג על החוב, שורט על המניה, צילום: עמית שעל גילעד אלטשולר. לונג על החוב, שורט על המניה | צילום: עמית שעל גילעד אלטשולר. לונג על החוב, שורט על המניה, צילום: עמית שעל

ריבוי הקרנות לא סייע

תופעת ריבוי הקרנות המנוהלות על ידי אותו בית השקעות בולטת בכל קטגוריה גדולה בשוק הקרנות בישראל, והיא שנויה במחלוקת. בקטגוריה שבה אנו עוסקים כאן, השיאנים הם אקסלנס, פסגות ומגדל עם שש קרנות מנוהלות לכל אחד. במגדל שוללים את הביקורת ומסבירים שהסיבות לריבוי הקרנות מגוונות, ובעיקרן שהקרנות השונות נותנות למשקיעים מענה רחב יותר. בנוסף, אומרים במגדל, שתיים מתוך שש הקרנות - מגדל אפיקים אג"ח! ומגדל אפיקים אג"ח אקטיבית! שהן בעלות התשואות הגבוהות ביותר בשלוש השנים האחרונות - נרכשו על ידי מגדל לפני כמה שנים, ולא יהיה זה הוגן כלפי המשקיעים הקיימים לעשות שינוי במדיניות ההשקעה של הקרן. במגדל מוסיפים כי יועצי ההשקעות מכירים היטב את הקרנות ואת ההבדלים ביניהן.

יש לציין כי בבדיקה סטטיסטית שעשינו לגבי היחס בין מספר הקרנות המנוהלות על ידי אותו בית השקעות לבין התשואה הממוצעת שלהן מצאנו שמספר רב של קרנות אינו משפר את התשואות. אלטשולר שחם, הראשון בדירוג שלנו, מנהל בקטגוריה זו קרן אחת בלבד. אלומות, המנהל שתי קרנות בלבד, תופס את המקומות השני והשלישי.

הבהרה: בשבוע שעבר נפלה טעות בטור. תשואת קרן אי.בי.אי אג"ח ללא מניות! בשלוש השנים האחרונות היא 18.16% ולא כפי שנרשם. מבין 54 הקרנות בקטגוריית אג"ח כללי ללא חשיפה, קרן זו הניבה את התשואה הרביעית בגובהה.

השורה התחתונה: הקרנות המעורבות לא היכו את קרנות האג"ח ללא חשיפה, וממוצעי התשואות בקטגוריה נופלים ממדד הייחוס בכל טווח זמן.

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל

תגיות