אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הרב שלמה קליש מסתער על ההייטק הישראלי

הרב שלמה קליש מסתער על ההייטק הישראלי

קרנות ההון סיכון לא מצליחות לגייס השקעות, וקליש, ממייסדי הענף, ממלא את החלל. עשור אחרי מרד המשקיעים בקרן ג'רוזלם גלובל, הוא חוזר לזירה כיועץ ההשקעות הישראלי של קרן ויזרע. פאוורמט ופריימסנס כבר קיבלו ממנו צ'ק

29.08.2012, 12:48 | אסף גלעד ומאיר אורבך
בחודשים האחרונים נראה הרב שלמה קליש נפגש עם מנהלים בכירים במיטב חברות ההייטק בענף. קליש, איש קרן ההון סיכון ג'רוזלם גלובל, שהיה אחד המשקיעים הראשונים בחברות כגון גלילאו ,מלאנוקס וסייפן, גידל דור של מנהלים בענף ההייטק, ובהם מייקל אייזנברג מקרן בנצ'מרק ואהרון אהרון, מנכ"ל אפל ישראל.

הוא לא נעלם מזירת ההשקעות בהייטק הישראלי בשנים האחרונות, אך הקפיד להתרחק מהתקשורת ולמעשה כמעט נעלם מהתודעה הציבורית. ובאמת, לקליש לא היו הרבה סיבות לדבר: לאחר מרד המשקיעים בג'רוזלם שהובל בידי רימון בן־שאול בתחילת העשור הקודם, ולאחר שהמשבר של 2008 טרפד את תוכניותיו, בחר קליש - בעברו טייס קרב ולוחם במלחמת יום הכיפורים, וד"ר לחקר ביצועים מ-MIT - לרדת למחתרת. בה בעת הוא נשאר פעיל בחברות הפורטפוליו שלו והמשיך לפקוד כנסי משקיעים.

בימי הבועה העליזים הקים קליש חברת השקעות בשם יזם.קום, שגייסה כ-60 מיליון דולר להשקעה בחברות אינטרנט בשלבים ראשוניים. התנפצות הבועה הביאה לסגירה של מרבית החברות בפורטפוליו ולמכירת הפעילות לחברת יו.אס טכנולוג'יס. מודל ההשקעות של יזם.קום כנראה הקדים בעשור בערך את התעשייה: כיום פועלים מרבית המאיצים והחממות במודל דומה, שבו הם מסייעים לחברות אינטרנט וניו מדיה.

הרב שלמה קליש, צילום:" מיקי אלון הרב שלמה קליש | צילום:" מיקי אלון הרב שלמה קליש, צילום:" מיקי אלון

מחפש השקעות עבור מיליארדר גיאורגי

קליש, שגם הפעם בחר שלא לצאת לתקשורת, קיבל לאחרונה תפקיד חדש שמציב אותו שוב במרכז מפת ההשקעות בהייטק הישראלי. הוא מונה ליועץ ההשקעות הישראלי של קרן ויזרע (Vaizra Seed Fund), קרן ההשקעות של יצחק (ויאצ'יסלב) מירילשוילי, מייסד אתר VK, "הפייסבוק הרוסי", ובנו של המיליארדר הגיאורגי מיכאיל מירילשוילי.

ויזרע אינה קרן בעלת הון מוגדר. היא מבוססת על זיהוי הזדמנויות השקעה בשוק ועל כספו האישי של מירילשויולי, ולפי ההערכה כבר השקיעה עשרות מיליוני דולרים בחברות הייטק ישראליות ואמריקאיות. ההשקעה המפורסמת ביותר, והראשונה ששמה את ויזרע על מפת התקשורת העולמית, היתה בחברת ג'ינג'ר סופטוור מוקדם יותר השנה. קליש הוביל בפברואר השקעה של 6.3 מיליון דולר בחברה כמשקיע המוסדי הראשון, לאחר שעד כה השקיעו בה שורה של אנג'לים, ובהם ידידו הקרוב זוהר גילון.

בשבוע שעבר עלתה שוב ויזרע לכותרות, כאשר להשקעתה בג'ינג'ר הצטרפו גם המיליארדר ההונג קונגי לי קה-שינג, מבעלי האצ'יסון, וקרן ההון סיכון הרבור פסיפיק. ההשקעה בג'ינג'ר מתחברת היטב גם לערכים שעליהם מושתת הידידות בין קליש למירילשוילי: התמקדות בחינוך. ג'ינג'ר היא תוכנה שמתקנת טעויות דקדוק ותחביר אצל אלה שאנגלית אינה שפת אמם.

ג'ינג'ר אינה ההשקעה היחידה של הקרן בישראל, אם כי השאר טרם פורסמו. ל"כלכליסט" נודע כי נוסף על השקעותיו בג'ינג'ר, קליש מנהל השקעות בסטארט-אפים ישראליים בוגרים, כמו חברת המטענים האלחוטיים פאוורמט וחברת חיישני התנועה התלת־ממדיים פריימסנס. את ההשקעות בישראל מנהל קליש לצד רענן גרובמן, שותפו הנאמן שהצטרף אליו לקרן ג'רוזלם גלובל כמעט מראשיתה ב-1999.

המשקיע שהקים את "פייסבוק הרוסית"

נתח נכבד מפעילות הקרן מתרחש גם בחו"ל, ללא קשר לקליש עצמו. בדף הפרופיל של קרן ויזרע ברשת אין כל אפשרות לדעת כי מדובר בקרן ישראלית, אולי מלבד הצליל העברי של השם. הקרן ממוקמת בניו יורק ומושקעת בחברות סטארט-אפ אמריקאיות כגון LawPivot, ZeroCater ו-Guestmob.

בדיקה של רשימת המנהלים נותנת תמונה מלאה יותר: את הקרן מנהל בארה"ב רן רופא, ממייסדי ענקית משחקי הרשת פאלריום, שאביו של יצחק מירילשוילי, מיכאיל, הוא בעל המניות הגדול בה. בעוד שהפעילות הישראלית של קרן ויזרע עוסקת בהשקעה בחברות סטארט-אפ בשלב הבוגר, בדרך כלל חברות עם רמת הכנסות של עשרות מיליוני דולרים ושרמת הסיכון בהן נמוכה, ויזרע בארה"ב משקיעה בסטארט־אפים בתחילת דרכם.

מירילשוילי הבן עשה את הונו בין השאר מהקמת האתר Vkontakte.ru, לאחר תקופה שבה למד באוניברסיטת טאפטס בקיימברידג', הסמוכה להרווארד, בשנים שבהן פייסבוק הוקמה והחלה לצמוח בקמפוסים בעיר. את הרעיון לקח איתו לרוסיה, שם הקים עם פאבל רודוב את רשת הענק שבה רשומים כבר 150 מיליון דוברי רוסית מכל העולם. בהמשך מכר מירילשוילי 7.5% ממניות VK ליורי מילנר, מייסד תאגיד האינטרנט הרוסי DST, אחד מבעלי המניות בפייסבוק וזינגה, תמורת 1.5 מיליארד דולר, כלומר לפי שווי חברה של 20 מיליארד דולר.

תגיות