אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העליון החמיר בעונשו של עודד גולד, שהורשע בפרשת מרכז ההשקעות צילום: יריב כץ

העליון החמיר בעונשו של עודד גולד, שהורשע בפרשת מרכז ההשקעות

בית המשפט העליון שינה את גזר הדין לתשע וחצי שנות מאסר בפועל. עונשו של שלמה וחניש נותר ללא שינוי. השניים הורשעו ב-2009 ב-58 עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות

03.09.2012, 11:29 | משה גורלי

בית המשפט העליון החמיר היום בעונשו של עודד גולד והעלה אותו לתשע וחצי שנות מאסר. עונשו של שלמה וחניש נותר ללא שינוי. השניים הורשעו ב-2009 על ידי השופט אורי שהם בביהמ"ש המחוזי בתל אביב בחמישים ושמונה עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, ובעבירה אחת של קבלת דבר במרמה שלא בנסיבות מחמירות.

עודד גולד, צילום: יריב כץ עודד גולד | צילום: יריב כץ עודד גולד, צילום: יריב כץ

על גולד נגזרו שמונה שנות מאסר בפועל, ועל וחניש שש שנות מאסר בפועל. על שניהם נגזרו גם שנתיים מאסר על-תנאי וקנס בסך מליון וחצי שקל או שנת מאסר תמורתו. מלבד ההעלאה לגולד נותרו יתר רכיבי העונש על כנם.

המשפט נחשב בזמנו לאחד המורכבים שהתקיימו: למעלה מאלף מוצגים, נשמעו למעלה ממאה עדים, והצטברו כעשרת אלפי עמודי פרוטוקול.

העליון שינה גם את מבנה ההרשעה. "לא מצאנו מקום לשנות מהכרעת דינו של בית המשפט המחוזי. זאת, לבד מהקביעה כי תחת הרשעת המערערים ב-58 עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות ובעבירה אחת של קבלת דבר במרמה, יש להרשיעם בביצוע ארבע עבירות בלבד של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות ביחס לכל אחד מהאישומים ובעבירה אחת של קבלת דבר במרמה".

העבירות בהן הורשעו גולד ווחניש נוגעות לארבעה מיזמים אותם הם הובילו, ובקשר אליהם ניתנו הטבות שונות על ידי מרכז ההשקעות: בנייתו של מבנה תעשייתי בכרמיאל עבור חברת מעדני עולם בע"מ, מקבוצת שטראוס; הקמתו של בניין תעשייתי להשכרה באזור התעשיה תרדיון; רכישתו והרחבתו של מפעל טכסטיל בדימונה; והקמת מבנה ומפעל לייצור מזון מוכן עמיד בכרמיאל.

השניים הורשעו בכך שמסרו דיווחי שווא למרכז ההשקעות ולבנקים בקשר למיזמי בנייה אלה, ובדרך זו קיבלו כספי ציבור במרמה. מדובר, במיוחד, בדיווחים מנופחים שהמבקשים מסרו אודות שיעורן של השקעות שהשקיעו בפרויקטים; הם קיבלו מענקים ותמריצים על סמך דיווחים כוזבים אלה, בעוד שהסכומים שהשקיעו לאמיתו של דבר היו נמוכים בהרבה. הדבר נעשה, בין השאר, באמצעות רשת ענפה של חברות קשורות, שהשניים שלטו בהם, בלא שדיווחו על

כך למרכז ההשקעות; דרך מסכת "תשלומים סיבוביים" בין חברות אלה, יצרו מצגים, כאילו השקיעו סכומים גבוהים, אלא שמרבית הכספים הושבו, לבסוף, לכיסם או לחשבונות בנק שבשליטתם. סך הסכומים שקיבלו במרמה מגיע, על פי פסק הדין, למיליונים רבים של שקלים.

שופטת ביהמ"ש העליון (בדימוס) איילה פרוקצ'יה שדחתה במרץ 2010 את בקשתם של השניים לעיכוב ביצוע כתבה: "המבקשים הורשעו בעבירות בעלות חומרה מופלגת, הכרוכות במעשי מרמה רבים אשר באמצעותם קבלו כספי ציבור בשווי של מליונים רבים ושלשלו אותם לכיסם. מדובר בפרשת מרמה כלפי המדינה שהיקפה וסדרי הגודל של הכספים שהועברו במרמה מקופת הציבור לכיסם של המבקשים הינם ללא תקדים נכון לאותה עת".

תגיות