אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": משרד הבריאות מקים מינהלת בדרך להיפרדות מבתי החולים צילום: עמית שעל

בלעדי ל"כלכליסט": משרד הבריאות מקים מינהלת בדרך להיפרדות מבתי החולים

משרד הבריאות הודיע כי מינהלת ייעודית תתעסק בפעילויות השוטפות והנושאים הכלכליים של בתי החולים הממשלתיים, כדי לצמצם את ניגוד העניינים בהיותו הרגולטור והבעלים שלהם. המינהלת אף תייצג את בתי החולים בפני הנהלת המשרד

03.09.2012, 22:01 | מיקי פלד

משרד הבריאות יקים מינהלת ייעודית ל־24 בתי החולים הממשלתיים, כך נודע ל"כלכליסט". לאחרונה הגיע מנכ"ל המשרד פרופ' רוני גמזו להסכמה עם נציבות שירות המדינה על הקמת המינהלת, ומכרז לעומד בראשה יפורסם בחודשיים הקרובים.

מדובר בצעד ראשון במה שאמור להיות ביטול ניגוד העניינים בהיותו של משרד הבריאות גם הרגולטור וגם הבעלים של בתי החולים הממשלתיים, אחד הנושאים הרגישים ביותר במערכת הבריאות ומקור לביקורת קשה מצד קופות החולים, אשר טוענות כי המשרד מעדיף להעביר לבתי החולים יותר כספים מאשר אליהן.

בית החולים שיבא בתל השומר, צילום: צומי הרפז בית החולים שיבא בתל השומר | צילום: צומי הרפז בית החולים שיבא בתל השומר, צילום: צומי הרפז

הקמת המינהלת אמורה למנוע ממנכ"ל המשרד להתעסק בפעילויות השוטפות של בתי החולים הממשלתיים. עד כה נדרשו מנכ"ל משרד הבריאות ולשכתו לטפל בנושאים כמו תוכניות העבודה של בתי החולים, חוסרים בציוד או בעיות כוח אדם קשות. המינהלת תטפל בנושאים הללו, כמו גם בנושאים הכלכליים הנמצאים כיום באגף הכלכלה של המשרד ראש המינהלת אף ייצג את בתי החולים הממשלתיים בוועדות ובדיוני הנהלת המשרד. מנגד, מינהל רפואה בראשות פרופ' ארנון אפק ישמש כרגולטור על הפעילות הרפואית עצמה בבתי החולים.

עדיין מדובר בצעד ראשוני שספק אם ימנע את המשך הביקורת מצד קופות החולים ומשרד האוצר, הטוענים כי משרד הבריאות נותן משקל יתר למצבם הכספי של בתי החולים הממשלתיים, גם על חשבון קופות החולים. כך לדוגמה, מחיר יום האשפוז שהקופות משלמות לבתי החולים עבור טיפול במבוטחיהן עשוי להתעדכן כלפי מעלה כמה פעמים בשנה, אך הקופות אינן מתוקצבות על כך בהתאם.

הקמת המינהלת אמורה להיות לפחות חלק מהפתרון לבעיה, כצעד בדרך לתאגוד בתי החולים — כלומר העברתם לניהולן של חברות מנהלות. תאגוד שכזה אמור לא רק לפתור את בעיית ניגוד העניינים של משרד הבריאות, אלא גם לאפשר לבתי החולים להתנהל ללא הצורך באישור של משרדי הבריאות או האוצר. משרד הבריאות בכל מקרה ימשיך להיות הרגולטור על איכות הטיפול ועל בדיקה של עמידת בתי החולים במסגרת התקציבית.

למרות המלצתן של שלוש ועדות שונות מאז שנות התשעים התאגוד עדיין לא יצא לפועל בשל חשש גם מצד אנשי מערכת הבריאות, ובהם רופאים בכירים, לכך שצעד כזה יזיק לבתי החולים הממשלתיים שיפעלו ללא חסות המשרד, כמו למשל אלה הפועלים בפריפריה ועשויים להיאלץ להגדיל את חלקם של השיקולים הכלכליים על חשבון הרפואיים בהליך קבלת ההחלטות.

תגיות