אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפכו את הקבלנים לפרה חולבת

הפכו את הקבלנים לפרה חולבת

מזמיני עבודות דורשים מקבלנים סכומי עתק עבור רכישת מסמכי מכרזים. על משרדי הממשלה להתערב

05.09.2012, 08:44 | אשר גרין
קבלנים רבים נתקלים לאחרונה בתופעה שמזמיני העבודות דורשים סכומי עתק עבור רכישת מסמכי המכרז, בלי קשר להיקף המכרז ומהותו. אנו חוזרים ומקבלים פניות מקבלנים בגין סכומים של אלפי ועשרות אלפי שקלים שדורשים המזמינים, וזאת באמתלה שאלו נועדו לכסות עלויות של הפקת מסמכי המכרז. לעניות דעתי מדובר בתופעה הראויה לכל גינוי.

מאות אלפי שקלים יורדים לטמיון

הקבלנים אינם הכיסים העמוקים להשגת תקציבים של הרשויות השונות לפעילויות שבינן לבין בנייה אין דבר וחצי דבר. אנו בעלי עסקים שבאים לעבוד ולבנות את הארץ. קשה לעשות זאת כשעל כל מכרז שבו אנו מתמודדים נגזר עלינו לרכוש מסמכים באלפי שקלים. קבלן צריך לגשת לכ־10–15 מכרזים עד שהוא זוכה בעבודה עצמה. אם נחשב את עלויות מסמכי המכרז עבור כל אותם מכרזים שבהם לא זכה, לצד הערבויות שגייס מהבנק ועלויות הדפסת התוכניות מהדיסקט שקיבל הקבלן, בנוסף לשעות העבודה שמושקעות בהכנת המכרז, נגיע למאות אלפי שקלים שיירדו לטמיון.

עובדי מעצ (ארכיון), צילום: אוראל כהן עובדי מעצ (ארכיון) | צילום: אוראל כהן עובדי מעצ (ארכיון), צילום: אוראל כהן

כך לדוגמה, החברה הלאומית לדרכים (מעצ) דורשת תשלום של 20 אלף שקל מהקבלן עבור מסמכים למכרזי תכנון־ביצוע, ולאחרונה גם עבור מכרזים מתוכננים. במכרז מטעם החברה לפיתוח אשדוד נדרשו הקבלנים לשלם 12,500 שקל עבור הזכות להתמודד. תמורת השתתפות במכרז שפרסמה עיריית אור יהודה נדרשו הקבלנים לשלם 20 אלף שקל עבור המסמכים (בעקבות פניית התאחדות בוני הארץ קוצץ הסכום בחצי). לאחרונה אגף תשתיות ובנייה חוזית בהתאחדות פנה לאיגודן - תשתיות איכות סביבה, בדרישה להוריד את דמי ההשתתפות במכרז לביצוע פרויקט שיקום מוצא ימי בת"ש רדינג בסכום של 20 אלף שקל.

למרות הפנייה סירבה חברת איגודן להוריד את העלויות, שלפי התקנות המקוריות נועדו להחזיר את עלויות הפקת המכרז בלבד, בטענה ש"על פי התקנות רשאי איגודן לקבוע כי משתתפים פוטנציאליים שיהיו מעוניינים להשתתף במכרז, ירכשו את מסמכיו תמורת תשלום בסכום שייקבע על ידיו". בכך, מצד אחד משתמש איגודן במשתתפי המכרז כדי להעשיר את קופתו, ומצד שני מונע מהתושבים ליהנות מאיכות עבודה פוטנציאלית גבוהה יותר, בהרתיעו קבלנים רבים מלהשתתף בפרויקט.

המחירים היו צריכים לרדת

האבסורד זועק לשמים, איננו הפרה החולבת של מוסדות המדינה. אם פעם היה על המזמין לממן הדפסה של חומרים מרובים, כיום במקרים רבים המסמכים נמצאים באינטרנט, ומחירי ההפקה והעמלה הנגזרות מהם צריכים לרדת באופן דרסטי ובוודאי לא לנסוק לרמות המטורפות הנגבות כיום. הנושא פוגע בכל הקבלנים, קטנים כגדולים.

יצוין שהנושא נידון בדיונים שהתקיימו ב־2008 בוועדת החוקה חוק ומשפט בראשות היו"ר דאז פרופ' מנחם בן־ששון, שדרשו להקטין את עלות מסמכי המכרז באופן שלא יכלול עלויות שהן חיצוניות להפקת המכרז. בספרו "מכרזים" מציין ד"ר עומר דקל, מומחה למכרזים, כי "מצב שבו רשויות מינהליות שונות משתמשות בסמכות לגבות תשלום עבור מסמכי מכרז כמקור הכנסה נוסף או כמקור לכיסוי ההוצאות הכרוכות בהכנת המכרז, ראוי לדעתי לגנאי, שכן הדבר עומד בסתירה לאינטרס הציבורי ומהווה ניצול הסמכות למטרה זרה".

אנו מקווים שאגף החשב הכללי במשרד האוצר, כמו גם שאר משרדי הממשלה, יפעל כדי להוריד את דמי ההשתתפות לרמה סבירה בשם ההוגנות, בשם התחרותיות ובשם עידוד המגזר העסקי.

הכותב הוא סגן נשיא התאחדות בוני הארץ ויו"ר אגף הבנייה החוזית

תגיות