אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חשיפת "כלכליסט" - יוזמה: עוד 600 מתמחים לעזרת שופטים עמוסים צילום: אוהד צויגנברג

חשיפת "כלכליסט" - יוזמה: עוד 600 מתמחים לעזרת שופטים עמוסים

סגנית השר גמליאל יוזמת בשיתוף לשכת עורכי הדין תוכנית ליצירת מקומות התמחות חדשים לבוגרי משפטים שצפויה לעלות למדינה 50 מיליון שקל בשנה

05.09.2012, 07:25 | ענת רואה

לשכת עורכי הדין מרבה להתלונן על ריבוי עורכי הדין וההצפה שהובילה לרמה מקצועית ירודה ולשחיקה בתנאי העבודה, אך מנגד דואגת ליצירת מקומות עבודה חדשים לסטודנטים שסיימו משפטים. ל"כלכליסט" נודע כי יוזמה משותפת לסגנית השר לקידום צעירים, ח"כ גילה גמליאל, ולגורמים בלשכת עורכי הדין מיועדת להוסיף תקנים ל־600 מתמחים שייקלטו מדי שנה במערכת בתי המשפט, ויכפילו בכך את כוח העזר של השופטים. מטרתו הגלויה של המהלך היא ליצור מקומות התמחות נוספים עבור אלפי בוגרי האוניברסיטאות והמכללות שמסיימים את לימודיהם ורבים מהם נותרים ללא מקום התמחות, ואף אינם מוצאים מקום עבודה שיסכים לקלוט אותם לשנת התמחות בחינם. סיום שנת התמחות ועמידה בבחינות הלשכה הם תנאי להסמכה כעורך דין. עוד נודע, כי בשבוע שעבר נערכה פגישה בנושא בין גמליאל לבין מנהל בתי המשפט, השופט מיכאל שפיצר, שבה פרסה בפניו גמליאל את פרטי התוכנית. ככל הידוע, שפיצר הגיב בחיוב להצעה, וציין כי המערכת תהיה בהחלט מסוגלת לקלוט בתוך תקופה קצרה עוד 600 מתמחים.

בית משפט מחוזי. "השופטים צריכים שמישהו יכין להם חומר משפטי", צילום: אוהד צויגנברג בית משפט מחוזי. "השופטים צריכים שמישהו יכין להם חומר משפטי" | צילום: אוהד צויגנברג בית משפט מחוזי. "השופטים צריכים שמישהו יכין להם חומר משפטי", צילום: אוהד צויגנברג

לדברי גמליאל, היוזמה קיבלה את ברכת הדרך גם מראש הממשלה בנימין נתניהו, שהביע הסכמה עקרונית להקצאת 50 מיליון שקל בשנה לצורך הוספת המתמחים, כשחלק גדול מהסכום צפוי להגיע מתקציב משרד ראש הממשלה. מדובר בצעד נוסף שנועד להתמודד עם הסחבת הבלתי נסבלת בבתי המשפט והעובדה ששופטים קורסים תחת העומס. לאחר גיבוש סופי של התוכנית היא תובא לאישור הממשלה.

צמצום הבירוקרטיה

גילה גמליאל, צילום: מרק ישראל סלם - ג גילה גמליאל | צילום: מרק ישראל סלם - ג'רוזלם גילה גמליאל, צילום: מרק ישראל סלם - ג

כיום יש במערכת המשפט 655 שופטים שאמורים לטפל בכ־700 אלף תיקים חדשים הנפתחים מדי שנה. כוח העזר המשפטי של השופטים כולל כיום 550 עוזרים משפטיים, שהם עורכי דין המועסקים באופן קבוע על ידי הנהלת בתי המשפט, וכן 174 מתמחים שמתחלפים מדי שנה. כל שופט יכול לבחור אם להיעזר בעוזר משפטי או במתמחה. בפועל, רוב השופטים מעדיפים יועץ משפטי, שהוא בעל ותק וניסיון גדולים בהרבה משל מתמחה. בהנחה שכל שופט יקבל עוד תקן למתמחה, ובתחשיב עלות העסקה של 75 אלף שקל בשנה למתמחה (העלות הנוכחית), נדרשים 49.1 מיליון שקל בשנה למימוש התוכנית.

לדברי סגנית השר גמליאל, "השינוי יוביל, מצד אחד, לצמצום הבירוקרטיה במערכת המשפט, לזירוז הליכים ולשירות יעיל יותר עבור האזרחים. מצד שני, ייתן מענה למאות בוגרי אקדמיה שסיימו לימודי משפטים ויגדיל עבורם את מכסת מקומות ההתמחות הפוטנציאליים". גמליאל נפגשה באחרונה עם גורמים בלשכת עורכי הדין ובהם עו"ד רועי אברהמוביץ, יו"ר ועדת הצעירים בלשכה, ועו"ד אפי נוה, יו"ר ועד מחוז תל אביב בלשכה, שהביעו התלהבות רבה והצטרפו למאמצים לקדם את התוכנית.

אברהמוביץ אמר אתמול ל"כלכליסט": "זה נועד לפתור שתי בעיות - האחת היא הסחבת והשנייה לתת יותר משרות התמחות. כל שנה יש 5,000 בוגרי משפטים שמחפשים מקום התמחות. רבים פונים אליי ואומרים שהם פשוט לא מוצאים מקום להתמחות בו. אלו שכן מוצאים, מספרים שדורשים מהם לעבוד בחינם, או אפילו לשלם את עלויות ההעסקה שלהם, למשל את התשלומים בגינם לביטוח הלאומי".

איך ייתכן שהלשכה שמתלוננת על הצפה ומנסה לסגור את שערי המקצוע מייצרת עוד מקומות עבודה למתמחים?

אברהמוביץ: "זה נכון, אבל הלשכה גם צריכה להיות אחראית למצב. אי אפשר לתת לבן אדם ללמוד ארבע שנים, ואחר כך להעמיד אותו בפני עובדה שאין מקום התמחות שיסכים לקלוט אותו".

בניגוד לארה"ב, בישראל משום מה התמחות בבתי המשפט, למעט בעליון, לא נחשבת ליוקרתית. איך אתה מסביר את זה?

"אני לא חושב שזה נכון שמתמחים לא רוצים להתמחות אצל שופטים. אני למדתי בקריה האקדמית אונו והייתי יו"ר אגודת הסטודנטים, ואני יודע שהרבה בוגרי מכללות רוצים להתחכך בזוהר שבשיפוט וכן חושבים שזה משתלם להתמחות אצל שופט ומבחינתם זה מבוקש. הבעיה שהמכללות מייצרות כמות אדירה של מתמחים שצריך למצוא להם פתרון".

איך הגיבה הנהלת בתי המשפט ליוזמה שלכם?

"נדהמנו לגלות שיש הרבה שופטים שאין להם מתמחה וגם לא עוזר משפטי, הרבה שופטי שלום חדשים וחרוצים פשוט לגמרי בדד. כוח העזר מוקצה קודם כל לשופטי העליון ולאחר מכן לשופטים מחוזיים. שופטים רבים אמרו שהמצב הוא בלתי נסבל, הם צריכים מישהו שיכין להם חומר משפטי ופסיקה וזו אחת הסיבות לסחבת".

מדוברות בתי המשפט נמסר: "בין מנהל בתי המשפט ובין גב' גמליאל התקיימה פגישה שבמהלכה העלתה גב' גמליאל אפשרות לשלב צעירים במערכת בתי המשפט. סוכם להמשיך ולבחון את הנושא".

תגיות

59 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

58.
מכללות ומה שבינהן
חבלשיש כאלה שחושבים שגיליון ציונים או מוסד הלימוד הם שקובעים באם אדם ראוי\מסוגל להיות עו"ד מעולה. הרשו לי לבשר לכם שעו"ד טוב נמדד אחרת ולא כפי שהנכם מבקשים לתאר זאת. אדםללא כריזמה וראיה מרחבית אינו יכול להיות עו"ד טוב ולא משנה היכן ילמד או באם סיים כמצטיין. תפקחו את העיניים וחשוב יותר את הראש ותבינו שעו"ד טוב חייב להיות הרבה מעבר לגיליון ציונים והמוסד בו למד.
אני , תלאביב  |  09.09.12
56.
התמחות
יוזמה מבורכתתת ואם לא די בכך, אני ממליץ בחום ראשית לכל מי שצריך להתמחות, לא למהר לקבל רישיון. תמיד תספיקו לקבל את הרישיון, אבל לא תמיד תוכלו לקבל את הניסיון ו/או ההדרכות שתוכלו לקבל בתקופת ההתמחות. על כן, אני ממליץ בחום, תבקשו ביוזמתיכם להאריך את תקופת ההתמחות לפחות לשנתיים, כך שעם קבלת הרישיון תוכלו לשמור על כבודכם האישית, ועל כבוד המקצוע. אין חכם כבעל ניסיון ולח"כ גמליאל אני ממליץ, לעשות כל שידרש ובלבד לכפות על כולם כי ההתמחות למשפטים יהיה חובה לפחות שנתיים אם לא שלוש. חובהההה אחרת, המקצוע, עורך דין, מיום ליום מאבד את ערכו.
מייק , צפון  |  08.09.12
55.
יוזמה מבורכת, כל הכבוד לח"כ הכנסת גילה גמליאל !!!!
כל הכבוד לח"כ גילה גמליאל !!! היוזמה הזאת ממש מבורכת, סוף סוף מישהי באמת דואגת למתמחים. זה לא משנה היכן למד המתמחה, ישנם הרבה סטודנטים שסיימו לימודי משפטים במכללות ועולים ברמה ובידע שלהם על סטודנטים שיצאו מאוניברסיטה !!!! מי שמלין על מתמחים יוצאי מכללות אלו עו"ד שמפחדים מקונקורנצים נוספים במקצוע, שאף עולים עלים ברמתם ובאיכותם. בנוסף, יוזמה זאת תוביל לכך שעו"ד לא ינצלו את המתמחים !!!
06.09.12
לכל התגובות