אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה פרחים נסגרים בלילה? צילום: שאטרסטוק

למה פרחים נסגרים בלילה?

תמיד תהיתי - למה פרחים נסגרים בלילה? הרי יש חרקים פעילים גם בלילה שיכולים לפזר עבורם את גרגירי האבקה, אז למה לסגור את הבאסטה? אלונה

06.09.2012, 08:45 | בלדד השוחי
אלונה היקרה,

יש המון סוגי פרחים. יש שנסגרים ביום, יש שנסגרים בלילה, יש שנפתחים רק פעם בשנה ויש כאלה שפתוחים תמיד. אפילו ביום כיפור. לכל פרח יש בעיות משלו ודרכים משלו להתמודד איתן, ואפילו אם נתמקד רק בפרחים שנסגרים בלילה לא נוכל לקבוע באופן כללי למה הם עושים זאת.

ובכל זאת, במקומותינו, רוב הפרחים שנסגרים במשך היום עושים זאת כדי להתגונן מהחום, והרבה פרחים שנסגרים בלילה עושים זאת כדי להגן על האבקנים שלהם מפני הטל. הם סוגרים את החנות כדי שהלקוחות שיגיעו בבוקר לא ימצאו את הסחורה רטובה.

רוב הפרחים שנסגרים במשך היום עושים זאת כדי להתגונן מהחום, צילום: שאטרסטוק רוב הפרחים שנסגרים במשך היום עושים זאת כדי להתגונן מהחום | צילום: שאטרסטוק רוב הפרחים שנסגרים במשך היום עושים זאת כדי להתגונן מהחום, צילום: שאטרסטוק

אני פיזיקאי שנהנה מהטור שלך כבר שנים. יש שאלה שלא הצלחתי לפצח: למה כשפותחים בקבוק יין צריך להפוך את הפקק כדי להחזירו לבקבוק? הייתי מצפה שלשני הקצוות יהיה רדיוס זהה. יאיר

יאיר היקר,

יש הרבה סוגי פקקים, אך פקקי השעם הקלאסיים אכן מתהדרים ברדיוס פחות־או־יותר אחיד. צורתם גלילית (יוצאים מן הכלל הם פקקי השמפניה, בעלי הצורה המשונה, אבל לא עליהם אתה מדבר). מה שבעיקר שונה בין הצד שנמצא מחוץ לבקבוק וזה שנמצא בתוכו - וזו הנקודה שבה אתה, כמדען, אמור לטפוח לעצמך על המצח - זה שאחד מהם נרטב.

כששעם נרטב הוא מתנפח, וכשהוא מתנפח הוא אוטם את הבקבוק טוב יותר ושומר טוב יותר על היין. זו אחת הסיבות לפופולריות של שעם בתור פקק, וזו הסיבה להמלצה לשמור בקבוקי יין בהטיה, או אף בשכיבה - כדי שהפקק לא יתייבש ויצטמק.

יש כל מיני דברים שאפשר לעשות לפקק כדי להתגבר על הנפיחות (כמו לבשל אותו לזמן קצר במים חמים כדי לרכך את השעם), אך לטובת אחסון ביתי זריז אין שום פסול בהפיכת הפקק. חוץ מזה, פקקי השעם הולכים ומפנים את מקומם לפקקים סינתטיים ואפילו - לחרדתם של השמרנים - לפקקים שנסגרים בהברגה. באופן אישי, אני לא אזיל דמעות ביום שבו המקום הרשמי של חולץ הפקקים יעבור מהמגירה, שבה משום מה הוא אף פעם לא נמצא, למוזיאון.

תיקון טעות: בתשובה מתאריך 23 באוגוסט נפלה שגיאה והמספר ביליון (אלף מיליונים) הוחלף במספר טריליון (אלף ביליונים). עם הקוראים הסליחה.

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

תגיות