אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שטח ממוצע לדירה גדל ב־25% בעשור. הקבלנים: זה ברוטו צילום: אוראל כהן

שטח ממוצע לדירה גדל ב־25% בעשור. הקבלנים: זה ברוטו

בהתאחדות בוני הארץ טוענים שרוב הגידול בשטח הדירות נובע מתוספות רגולטוריות שונות, ושתוספת העלויות להקמת השטחים החדשים מגיעה לכ־42 אלף שקל שנוספו למחירה של דירה ממוצעת

06.09.2012, 09:13 | שי פאוזנר

שטח הדירה הממוצעת בישראל גדל בשנים האחרונות בכ־24%. כך עולה מנתוני התאחדות בוני הארץ (התאחדות הקבלנים לשעבר), שהגיעו ל"כלכליסט", בשילוב נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה על היקף התחלות הבנייה בישראל. לפי הנתונים, בשנת 2005 עמד שטח הדירה הממוצעת על 145 מ"ר ברוטו וב־2011 הוא הגיע כבר לכ־180 מ"ר ברוטו. אך מתברר כי רוב רוכשי הדירות לא ממש נהנים משטח פרטי גדול יותר.

בשיחה עם "כלכליסט", אמר אתמול ניסים בובליל, נשיא התאחדות בוני הארץ, כי החישוב שמבצעת המדינה לשטחי הדירות הוא שטח ברוטו, שאכן גדל דרמטית בעשור האחרון. אך לדבריו, ברוב הדירות עיקר התוספת היתה מחוץ למפתן הדלת. מנתוני אגף הכלכלה והאגף הטכני של התאחדות בוני הארץ עולה כי דרישות הרגולציה בשנים האחרונות הביאו לכך ששטח הברוטו של דירה ממוצעת, הכולל שטחי שירות וללא שטחי חניה, גדל בכ־19מ"ר מאז 2002. אומדן תוספת העלויות להקמת השטחים החדשים מגיע לפי הקבלנים לכ־42 אלף שקל עבור דירה ממוצעת.

דירה בת"א (ארכיון), צילום: טל שחר דירה בת"א (ארכיון) | צילום: טל שחר דירה בת"א (ארכיון), צילום: טל שחר

"סדרה של חקיקות ותקנות"

"הסיבה לגידול היא דרישות רגולטוריות שגורמות לתוספת בנייה". התוספת, אומר בובליל, אחראית לחלק גדול מההתייקרות

בעלויות הבניה ובסופו של דבר תורמת לעליית מחירי הדירות. "בשנים האחרונות אנו עדים לסדרה של חקיקות ותקנות חדשות שגורמות לייקור הדירות, ונראה שיד ימין בממשלה לא יודעת מה עושה יד שמאל".

מדובר למשל בדרישה להגדלת תקני החניה ודרישות להקמת חניונים תת־קרקעיים. שטחי החניה נכללים בשטח הברוטו של הדירה ומייקרים מאוד את העלויות, אך שטח הדירה נטו לא גדל. כך גם לגבי הדרישות להגדלת חדרי המדרגות כחלק מתקנות כיבוי אש, דרישות להגדלת הבידוד התרמי והאקוסטי, דרישות להוספת מעליות ועוד. בשנתיים האחרונות כולם מדברים על העלייה במחירי הדירות, אך לא בודקים מה גורם לייקור בפועל של הבנייה, ושמשפיע מאוד על מחיר הדירה הסופית".

"רוצים מרחב פנימי גדול"

האדריכל בני פרי, שותף במשרד V5 אדריכלים, אומר, בניגוד לבובליל, ששטחי הפנים בדירות אכן גדלו, אך הוא סבור שבמקרים רבים אין לכך צידוק. "רוכשי דירות רוצים לבטא את עליית רמת חייהם ברכישת דירות גדולות, שלעתים הן גדולות מהנדרש באמת". בעניין זה הוא מאשים את הרשויות המקומיות שמעודדות לדבריו תכנון דירות גדולות מתוך מחשבה שבכך הן מביאות אוכלוסייה חזקה. "לא תמיד עולה גודל הדירה המבוקש בקנה אחד עם היכולת הכלכלית. כיום קיימות במרכז הארץ אוכלוסיות מבוססות המעוניינות בדירות קטנות. עם אלה נמנים זוגות מבוגרים שילדיהם עזבו את הבית ורווקים שאינם זקוקים לשטחי דיור גדולים".

רונית פורת, מנכ"לית חברת אוניל בנייה שבשליטת קבוצתו של אליעזר פישמן, מספקת סיבה אחרת לנתוני הלמ"ס. "שטח הדירה הממוצע בישראל גדל בעיקר בפריפריה. בשנים האחרונות יש עלייה חדה בהתחלות בנייה מחוץ למרכז וכלל אצבע שם הוא שהדירות גדולות מבגוש דן. הסיבות לכך הן בעיקר התב"ע ועלויות הקרקע הזולות יותר ביחס למרכז ולגוש דן".

"הדגש בענף, מתחילת העשור הקודם עבר לתכנון הפנים של הדירות", מסביר רוני כהן, מנכ"ל אלדר, המשווקת כ־60 פרויקטי מגורים במרכז. סקרים של אלדר בקרב רוכשי דירות בשנים האחרונות העלו כי מרחב פנימי גדול הוא נתון בולט ברשימת הדרישות של דירה מבוקשת. כהן מספר כי "המחאה עשתה שינוי. הביקושים הבולטים ביותר כיום בשוק הם לדירות קטנות וזולות יותר מהמקובל עד השנה שעברה".

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
בשורה 12 אתם אומרים שהשטח ברוטו לא כולל שטחי חניה, ובשורה 21 הוא כן כולל חניות
אבל בממשלה יד ימין לא יודעת מה יד שמאל עושה? (שורה 5) כן, ברור, תמיד הכי קל להאשים את כל העולם ואשתו. יותר קל מאשר לכתוב כתבה או לערוך אותה. בתכלס - הדרישה לבניית חניות וחניונים היא לגמרי מוצדקת.
סבתא סורגת  |  06.09.12
9.
אז 19 מ"ר עולים 42 אש"חים
אחלה אז מי מהקבלנים יכול לארגן לי 95 מ"ר ב-210 אלף? אני מוכן גם לספוג עלות קרקע לדירה של עוד נאמר, 450 אלף ש"ח. אחלה עסקה ב-660 אלף דירה כזו...... אה רגע, אבל....... לקבלנים אין מה לאכול.......אין מתח רווחים.......... המיסים קורעים אותם......... טוב נו, אז כנראה שגם במיליון וחצי זו עסקה טובה. לא נורא, פראיירים לא מתים, הם רק נולדים בארץ.
עמי , רמת החצב  |  06.09.12
לכל התגובות