אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יום הדין של עורכי הדין צילום: עמית שעל, יריב כץ

יום הדין של עורכי הדין

הדרישה המופנית לעורכי הדין לעבור צד ולשמש כסוכן שתול מטעם הרשויות נגד הלקוח, המבקש מהם ייצוג, הופכת את היוצרות ומלמדת על כשל בסיסי בהבנת זכויותיו היסודיות של הציבור ותפקיד עורך הדין

06.09.2012, 11:29 | שריג דמארי ונתי שמחוני

משרד המשפטים והרשות לאיסור הלבנת הון, מקדמים בימים אלו הצעת חוק המבקשת לחייב עורכי דין להלשין על לקוחות. החובה תחול כאשר מתעורר חשד אצל עורך הדין, במספר פעולות מוגדרות, כי יש בפעולה המתבקשת כדי להוות הפרה על הוראות חוק איסור הלבנת הון. יצוין, כי זו הפעם הראשונה בה מנסים לקדם הצעת חוק שמחייבת עורכי דין להפוך עורם, להפר נאמנותם המוחלטת כלפי לקוחותיהם ולשמש כסוכנים מטעם הרשויות.

אין ולא יכול להיות חולק כי הדבר מהווה מכה אנושה ביחסי האמון שצריך שישררו בין עורכי הדין לבין הלקוחות ופוגע בעקרון המקודש של החסיון, שהוא נשמת אפו של מקצוע עריכת הדין.

אילוסטרציה, צילום: shutterstock אילוסטרציה | צילום: shutterstock אילוסטרציה, צילום: shutterstock

הצעת החוק מבקשת, הלכה למעשה, מעורכי הדין להשתמש במידע שנמסר להם מהלקוח במסגרת החיסיון ויחסי האמון המוחלטים הקיימים היום. בכך מתערערת זכותו של כלל הציבור לקבל ייצוג משפטי הולם וראוי.

לפני כשנה מינה יו"ר לשכת עורכי הדין - דורון ברזילי - צוות מיוחד לצורך גיבוש המלצות וניתוח דרך הפעולה והתמודדות מול הצעת החוק. הצוות כולל מספר חברים ובראשו עומד פרופ' דוד ליבאי. מאז המינוי חלה התקדמות משמעותית בהתמודדות מול הצעת החוק.

הצעת החוק עברה בקריאה ראשונה בכנסת. לצערנו, אם תתקבל ההצעה והחוק ייכנס לתוקף, מדובר יהיה ברעידת אדמה שתוביל לסוף קיומו של מקצוע עריכת הדין, כפי שמוכר לנו כיום.

עורכי הדין עלולים למצוא עצמם בין הפטיש לסדן. אם לא ידווחו – הם עלולים להיחשף לנקיטת הליכים פליליים נגדם על ידי הרשויות. אם ידווחו – הם ימצאו עצמם בחזית נגד הלקוח אותו הם אמורים לייצג. הדבר ממחיש עד כמה אסור לאפשר להצעת החוק לעבור.

זאת ועוד, טענת הרשויות שחוקים דומים התקבלו במרבית מדינות אירופה אמנם נכונה, אולם היא רחוקה מלשקף את המציאות. הנסיון האירופי להחיל חובות דומות נחל כשלון צורב ואין כל סיבה שלא נפיק לקחים מהטעויות שנעשו שם. בנוסף, בארה"ב אין כל כוונה להחיל הוראה דומה וגם בקנדה, תיקון החוק הוקפא מיידית לכשהתבררו השפעותיו על הציבור.

אנו בשלב מתקדם של עבודת שטח והסברה למספר גורמים ובראשם חברי הכנסת, ומאמינים כי המחוקק יפגין רגישות לזכותו של כל אדם לקבל חסיון על המידע הנמסר לעורך דינו לצורך ייצוג משפטי ראוי מול הרשויות. הדרישה המופנית לעורכי הדין לעבור צד ולשמש כסוכן שתול מטעם הרשויות נגד הלקוח, המבקש מהם ייצוג, הופכת את היוצרות ומלמדת על כשל בסיסי בהבנת זכויותיו היסודיות של הציבור ותפקיד עורך הדין.

בצעד נדיר, גם שופטים בכירים מתבטאים נגד הצעת החוק.

שופט בית המשפט העליון, אורי שוהם, הביע לאחרונה עמדתו כי הצעת החוק הנה בעייתית: "אני חייב לציין שבתכנון המוצע של נותני שירות עסקי, צעדו צעד אחד יותר מידי בכל הקשור לעורכי דין. הדברים האלה בעייתיים". בהמשך דבריו ביטא את החשש כי: "עורכי דין יאבדו אמון של הלקוחות ועל מנת למנוע אבדן אמון זה, הם יסתכנו בסכנות אתיות על גבול איבוד הרישיון"

גם שופט בית המשפט המחוזי, חאלד כבוב, פנה אל עורכי הדין בקריאה נרגשת בבקשה לשמר את מקצוע עריכת הדין בישראל, והעביר ביקורת חריפה על הצעת החוק, באומרו: "אתם על עבר פי פחת, הילחמו ברעה החולה הזו, עצרו את הידרדרות המקצוע". בקול קורא לעורכי הדין הוא הוסיף וביקש: "פעלו על מנת לשקול את העמדה שלכם כדי להביא אותה בצורה בוטה יותר על מנת לשמור על מקצוע עריכת הדין במדינת ישראל".

עוה"ד שריג דמארי ונתי שמחוני חברים בצוות המיוחד שהוקם ע"י ראש לשכת עורכי הדין

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה