אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחזיקי האג"ח ייפגשו היום עם נוחי דנקנר צילום: צביקה טישלר

מחזיקי האג"ח ייפגשו היום עם נוחי דנקנר

בפגישה צפויים מחזיקי האג"ח לבקש מדנקנר לעכב תשלום של 17 מיליון שקל לבנקים זרים. בינתיים, נהנית כור מרווח על הנייר של 424 מיליון שקל ברבעון השלישי בגין זינוק במניית בנק קרדיט סוויס

09.09.2012, 06:56 | גולן חזני ואסף גילעם

מחזיקי האג"ח המוסדיים הגדולים של אי.די.בי פתוח יגיעו היום לפגישה עם ראשי הקבוצה במשרדיה במגדלי עזריאלי, ככל הנראה בהשתתפותו של בעל השליטה והיו"ר נוחי דנקנר. ל"כלכליסט" נודע כי מטרת הפגישה היא לקבל הבהרות על מצבה הפיננסי של אי.די.בי פתוח, החברה־הבת של אי.די.בי אחזקות.

מהצד של אי.די.בי יגיעו המנכ"ל חיים גבריאלי, סמנכ"ל הכספים איל סולגניק והיועץ המשפטי שוני אלבק, כאשר מצד המחזיקים צפויים להשתתף מנהלי ההשקעות של הפניקס, פסגות, מיטב, הראל ומגדל שוקי הון. את המחזיקים ילוו נאמני האג"ח, חברות הרמטיק ורזניק־פז־נבו.

מחזיקי האג"ח של אי.די.בי פתוח נפגשו כבר בשבוע שעבר, בפגישה חשאית שנערכה במשרדי רואי החשבון של הנאמנים - כפי שנחשף ב"כלכליסט". לטענתם, קיים חשש שהחברה לא תוכל לעמוד בפרעון חובותיה, כאשר בנוסף ישנו חוסר איזון בהחזרים בשנתיים הקרובות בין הבנקים לבינם, כך שהבנקים, בראשות הפועלים, אמורים לקבל מחצית מחובם, ובעלי האג"ח — שליש בלבד. עד סוף 2014 אמורה אי.די.בי פתוח לפרוע 1.5 מיליארד שקל לבנקים ו־1.3 מיליארד לבעלי האג"ח, כאשר המחזיקים מבקשים לחלק את התשלומים שווה בשווה. הבנקים, שבדומה לבעלי האג"ח לא מחזיקים בבטחונות על החוב, צפויים לסרב לבקשה.

בנוסף, ל"כלכליסט" נודע כי המחזיקים צפוים גם לבקש מהחברה לעכב תשלום ריבית של 17 מיליון שקל לבנקים זרים, שצפוי כבר בסוף החודש. אי.די.בי צפויה להתנגד לבקשה, ולטעון כי אין מקום להתדיין בנושא שכן עם קבלת התמורה ממכירת השליטה בכלל תעשיות בעוד כחודשיים צפוי היקף המזומן בקופת החברה לעמוד על כ־1.4 מיליארד שקל, מתוכם היא אמורה לפרוע כ־350 מיליון שקל בלבד עד סוף 2012.

נוחי דנקנר. התאוששות בקרדיט סוויס, צילום: יונתן בלום נוחי דנקנר. התאוששות בקרדיט סוויס | צילום: יונתן בלום נוחי דנקנר. התאוששות בקרדיט סוויס, צילום: יונתן בלום

על רקע הפגישות והקשיים, מניית בנק קרדיט סוויס שבה מחזיקה הקבוצה באמצעות החברה־הנכדה כור, מספקת זיק ראשון של תקווה לאחר שבשני ימי המסחר האחרונים זינקה בכ־10% והשלימה התאוששות של 25% מתחילת אוגוסט. המניה נהנתה מהמומנטום החיובי ששטף את שוקי המניות בארה"ב ובאירופה ובעיקר את מניות הפיננסים, בין היתר על רקע הכרזתו של נשיא הבנק המרכזי האירופי על רכישת אג"ח של מדינות במצוקה. כור, המחזיקה ב־2.3% ממניות הבנק רשמה במחצית הראשונה של השנה הפסד של 674 מיליון שקל על השקעתה במניית הבנק, זאת בנוסף להפסד של כ־1.9 מיליארד שקל שרשמה עליה ב־2011. נכון ליום שישי מחיר מניית הבנק עמד על 20 פרנק שוויצרי, כלומר מסוף הרבעון השני כור מרווחת על הנייר ב־424 מיליון שקל. אול ם, כדי להגיע לאיזון, מניית קרדיט סוויס צריכה לחזור למחיר של 36 פרנק שוייצרי — כלומר לעלות עוד 80%.

בגזרה אחרת, ביום חמישי פרעה אי.די.בי פתוח את יתרת החוב שלה — 78 מיליון שקל — לחברת מגדל ובכך פרעה את מלוא ההלוואה (220 מיליון שקל) שהעניקה לה מגדל לפני שש שנים. מגדל החזיקה ברשותה ביטחונות לחוב בהיקף של יותר מ־200 מיליון שקל בדמות מניות כלל תעשיות וכור, מניות שלאחר התשלום שוחררו משעבוד. אי.די.בי צפויה לנסות עתה לשעבד את המניות לצורך קבלת הלוואות חדשה, אולם עלולה להיתקל בהתנגדות של מחזיקי האג"ח שלה.

בתוך כך, בסוף השבוע הודיעה הקבוצה על מכירת פעילות העיתון מעריב לאיש העסקים הדתי שלמה בן צבי, מבעלי קבוצת מקור ראשון. לפי ההבנות שהושגו בין הצדדים, בן צבי ירכוש את הפעילות של העיתון והאתר בלבד, נקי מחובות וללא בית הדפוס של העיתון בבת ים. בן צבי צפוי לשלם עד 85 מיליון שקל על פעילות מעריב, אולם הסכום הסופי טרם נקבע והעסקה צפויה להיסגר בחודש הקרוב.

מעריב, שמוחזק על ידי החברה־בת דיסקונט השקעות (דסק"ש) ממרץ 2011, נרכש בהשקעה ראשונית של 147 מיליון שקל תמורת 61% מהמניות. בהמשך, הזרימה החברה כ־200 מיליון שקל נוספים לעיתון, ולאחרונה החליט דירקטוריון דסק"ש להזרים למעריב 15 מיליון שקל לשם מניעת סגירתו. כלומר, מאז הרכישה השקיעה אי.די.בי במעריב כ־362 מיליון שקל.

מעריב פרסם בסוף השבוע בקשה לקבל הצעות לרכישת בית הדפוס שלו בבת ים בתמורה מינימלית של 72 מיליון שקל, כאשר באי.די.בי מעריכים כי מכירתו יכולה להניב כ־200–250 מיליון שקל. 

תגיות