אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"המדינה לא יודעת מה היקף השימוש הלא חוקי בקרקעות" צילום: עוזי ברק

"המדינה לא יודעת מה היקף השימוש הלא חוקי בקרקעות"

דו"ח חדש של משרד המשפטים מבקר את הטיפול של הרשויות בפלישות לקרקעות מדינה. בין ההמלצות: הטלת קנסות גבוהים והפסקת תשלום דמי פינוי לפולשים

09.09.2012, 23:50 | שי פאוזנר

"למינהל מקרקעי ישראל אין מידע עדכני על היקף ומיקום הפלישות הבלתי חוקיות לקרקעות המדינה. נתונים כאלה גם אין כיום באופן מסודר ברוב הרשויות המקומיות", כך עולה מדו"ח של משרד המשפטים על השימוש הלא חוקי בקרקעות המדינה שפורסם היום.

הדו"ח מבוסס על עבודתו של צוות מיוחד שמינה היועץ המשפטי לממשלה בחודש ינואר האחרון כדי לגבש המלצות למאבק בתופעת הפלישה למקרקעי ציבור. הצוות התבקש לגבש המלצות לטיפול בתופעה במישור הפלילי, האזרחי, המינהלי והמודיעיני.

הריסת מבנים לא חוקיים בבני ברק, צילום: עוזי ברק הריסת מבנים לא חוקיים בבני ברק | צילום: עוזי ברק הריסת מבנים לא חוקיים בבני ברק, צילום: עוזי ברק

בין השאר ממליץ הצוות להקים באופן מיידי מחלקה מיוחדת במינהל מקרקעי ישראל, שתנהל ותטפל בתחום הפלישה הלא חוקית לקרקע. הצוות דורש גם לקבוע יעדים ומדדי הצלחה לגופי האכיפה כמו מינהל מקרקעי ישראל, הרשויות המקומיות ומשטרת ישראל. על פי הדו"ח, גופי האכיפה נדרשים לעבור לפעילות אקטיבית ויזומה, תוך מיפוי והכרת התופעה במלוא היקפה ומיקוד מאמצים ביעדים אסטרטגיים בסדר עדיפות גבוה.

בהמלצות נקבע גם כי יש לבטל מיידית את הנוהג לשלם לפולשים דמי פינוי, וכי השימוש בכלי זה יבוצע רק באישור מיוחד של היועץ המשפטי לממשלה והחשב הכללי באוצר. במשרד המשפטים דורשים כי בנסיבות המצדיקות זאת ייעשה שימוש באכיפה פלילית ובסמכויות האכיפה שבחוק התכנון והבנייה כנגד בנייה ושימוש בלתי חוקי שנעשה על ידי הפולשים בקרקעות. בין השאר, מומלץ להטיל קנסות הגבוהים פי ארבעה משווי טובת ההנאה שממנה נהנו הפולשים לקרקע.

במשרד המשפטים דורשים גם את מעורבות הרשויות המקומיות וראשיהן בעניין הטיפול בפולשים. במקביל, מומלץ כי יורחבו צויי הפינוי לפולשים כך שהם יאפשרו לפנות את הפולש במשך תקופה של חצי שנה ללא חזרה לבית המשפט.

תגיות