אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הפרמיות לרכישת השליטה בחברות ציבוריות יירדו ל-10%-15%" צילום: shuttrstock

"הפרמיות לרכישת השליטה בחברות ציבוריות יירדו ל-10%-15%"

זאת בהשוואה לפרמיה של 25% כיום. כך מעריכים בפירמת רואי החשבון BDO זיו האפט בכנס בבורסה לניירות ערך בתל אביב

10.09.2012, 15:34 | גולן חזני

פרמיות לרכישת השליטה בפירמות ציבוריות צפויות לרדת מ-25% ל-10-15%, כך מעריכים פירמת רואי החשבון BDO זיו האפט.

בכנס של הפירמה בבורסה לני"ע היום, שעסק בחידושים בתקינה החשבונאית, ובו השתתפו מנכלים וסמנכ"לי כספים של חברות ציבוריות ביניהן דלק, קבוצת עזריאלי, תעשיה אווירית, קבוצת חנן מור, רמי לוי, קופ"ח לאומית, בנק לאומי וויצו.

ארז סופר, שותף מנהל של BDO זיו האפט, התייחס בדברי הפתיחה של הכנס לנושא הקלות הרגולציה המתכוננות על ידי הרשות לניירות ערך: "עומס הרגולציה משפיע על המגמה של מחיקת חברות מהבורסה. שמחנו לראות את היוזמה החיובית של רשות ני"ע בכל הקשור לדה-רגולציה לגבי תאגידים מסויימים. אין לנו ספק שההקלות שהרשות בוחנת, יוכלו לעודד את שוק ההון ולגרום למידתיות בין אופי התאגיד, גודלו ומורכבותו לבין ההוראות הרגולטוריות עימן הוא נדרש להתמודד. זוהי יוזמה מבורכת שראוי שגם רגולטורים אחרים ישקלו כמותה".

"בתוך שנתיים נראה ירידה של הפרמיות"

רו"ח יגאל טולדנו התייחס לפרמיית השליטה ולקונפליקט המתפתח בין הפרקטיקה של עסקאות, על פיה נהוג לשלם פרמיות משמעותיות לבעלי השליטה, לבין הפסיקה בנושא, שהנה ברוח של שוויון בין בעלי המניות.

"בדומה למרבית המדינות המתפתחות בעלות שוק הון קטן, גם בישראל קיימת פרמיית שליטה מהותית הנובעת מניצול הכוח המוענק לבעל השליטה. ניצול זה יכול לקבל ביטוי חיובי בהשגת תשואות עבור כלל בעלי המניות אולם גם עלולה לקבל ביטוי שלילי בהשגת תשואות וטובות הנאה רק לבעל השליטה או לחברות אחרות שבשליטתו, על חשבון יתר בעלי המניות שאינם בעלי שליטה. פרמיית השליטה בישראל גבוהה יחסית למקובל בעולם המערבי, אך ניתן לזהות מגמה על פיה שיעורה ביחס לסך ההחזקה בחברה הולך ומצטמצם", אמר טולדנו.

"הפסיקה של בית הדין הכלכלי בעסקת מכתשים אגן וכים-צ'יינה, על פיה פרמיית שליטה מהווה ניצול על חשבון המיעוט וכי יש לחלק את התמורה הכוללת מהעסקה באופן שווה בין כל בעלי המניות, מתווה כיוון שיוביל לצמצום משמעותי בהיקפי פרמיות השליטה שישולמו בעסקאות, וזאת לטובת שאר בעלי המניות. אנו מעריכים כי בתוך כשנתיים נראה ירידה של הפרמיות לאיזור ה- 10-15%מהיקף העסקה", הוסיף טולדנו.

טולדנו אמר עוד כי "יש לצפות להתגברות הקונפליקט, כאשר מצד אחד של המשוואה ניתן למצוא עסקאות ואפשרות של ממש להשיג הטבות כלכליות לבעל השליטה, ומנגד פסיקות שיהיו (אם יהיו) ברוח פס"ד כימצ'יינה, אשר מקבלות רוח גבית מהמחאה החברתית ומעקרונות "צדק חברתי" אשר יחלחלו גם לשיח העסקי. מיותר לציין שפרמיית שליטה וצדק חברתי לא הולכים ביחד".

תגיות