אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך הצליחה ילין לפידות יתר להשיג פי שישה יותר מהמדד בשלוש שנים? צילום: בועז אופנהיים

איך הצליחה ילין לפידות יתר להשיג פי שישה יותר מהמדד בשלוש שנים?

הקרן הניבה 28% ב־3 שנים, לעומת מדד היתר שעלה ב־3.9% בלבד. בילין לפידות מסבירים שהכוח הוא ניסיון של שנים, והימור על בבילון

11.09.2012, 07:42 | בועז בן־נון

הליגה שבה עוסק הטור הפעם מורכבת משתי משפחות קטנות במיוחד של קרנות: חמש קרנות ת"א־75 המנהלות ביחד 144 מיליון שקל (1% משוק הקרנות), ותשע קרנות יתר שמנהלות כחצי מיליארד שקל (4% מהשוק). בהסתכלות כוללת, הקרנות בקטגוריה הזו ודאי ידעו ימים טובים יותר. בכל טווחי הזמן - מתחילת השנה, 18 ו־36 חודשים - רוב הקרנות רשמו תשואות מתחת לאפס (ראו טבלה). בתי ההשקעות מצדם מבקשים עבור ניהול הקרנות הללו דמי ניהול מכובדים במיוחד, העומדים על ממוצע של לא פחות מ־2.2% בקרנות ת"א־75 ו־2.9% בקרנות היתר. אולם, מבדיקת התשואות שהניבו הקרנות בשלוש תקופות הבדיקה עולה כי המשוואה של תשואות תמורת דמי ניהול גבוהים לרוב לא הוכיחה את עצמה.

דב ילין. היכרות עם החברות, צילום: בועז אופנהיים דב ילין. היכרות עם החברות | צילום: בועז אופנהיים דב ילין. היכרות עם החברות, צילום: בועז אופנהיים

כוח ושמו מלאנוקס

נתחיל עם קרנות מדד ת"א־75. מתחילת השנה איבד המדד כ־4.9% מערכו , כאשר רק קרן אחת מתוך חמש הקרנות הצליחה לא רק להפסיד פחות, אלא גם להניב תשואה חיובית של 0.9%. מדובר בקרן כלל ת"א־75 שהיא גם היחידה שהיכתה את המדד הן ב־18 החודשים האחרונים והן בשלוש שנים האחרונות (ראו טבלה), תוך שהיא עוקפת בפער חד וברור את שאר הקרנות בקטגוריה.

מי שעומד מאחורי הקרן בשנתיים האחרונות הוא ארז שפירא, והצצה לנכסי הקרן מעלה חשיפה גבוהה (18%) לחברות הייטק ביניהן איזיצ'יפ ומלאנוקס (כיום נסחרות בת"א־25), כאשר בתחום הנדל"ן הקרן מחזיקה במליסרון ואלוני חץ.

במקום החמישי והאחרון בליגה לביצועים ב־18 החודשים האחרונים ניצבת מיטב ת"א־75 עם תשואה שלילית של 34% לעומת 27%- במדד.

היכרות ארוכת שנים

המצב בקרנות היתר קצת יותר מעודד. לזכותם של מנהלי הקרנות ייאמר שרוב הקרנות היכו את המדד, הן מתחילת השנה והן בשלוש השנים האחרונות. אורי קרן, שמנהל בחמש השנים האחרונות את ילין לפידות יתר, יכול להתגאות שכן הקרן בניהולו, הגדולה בקטגוריה (130 מיליון שקל), מובילה בפער ניכר מהשאר: 3.9% מתחילת השנה, תשואה שלילית של 12.5% ב־18 חודשים האחרונים ו־27.9% בשלוש שנים.

בילין לפידות מסבירים כי "הקרן מחזיקה בחברות שמנהלי בית ההשקעות, דב ילין ויאיר לפידות, מכסים כבר 15–20 שנה באופן שוטף. מניות היתר מאופיינות בחברות יצרניות, שהמנכ"לים שלהם אנונימיים יחסית, נטולי יחסי ציבור, ואינם מופיעים בדירוגי המשפיעים, ולכן יש להכיר אותם לעומק ולאורך זמן".

הצצה לתיק של הקרן מגלה כי היא משקיעה ב־112 ניירות ערך שונים, כאשר אחזקתה הגדולה (6.7%) היא במניית בבילון, שאותה היא מחזיקה יותר משנתיים. מניית בבילון הניבה בשנתיים האחרונות יותר מ־400% - כ־250% מתחילת השנה - מה שנתן דחיפה משמעותית לתיק. לצד הכוכבת, ניתן למצוא בתיק גם את מניות גניגר, סינאל ומי עדן.

השורה התחתונה

רוב קרנות ת"א־75 לא הצדיקו את דמי הניהול הגבוהים שהן גובות, שכן לא הצליחו במשימתן להניב יותר מהמדד

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל

תגיות