אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל: הקברניט האמיתי של המשק צילום: מיקי אלון

בנק ישראל: הקברניט האמיתי של המשק

הנגיד סטנלי פישר הוא האיש שפעולותיו השקטות יכולות להציל את ישראל מצונאמי כלכלי, אבל גם לפגוע במיליוני כיסים

13.09.2012, 08:03 | אמנון אטד

חרף השאיפות של נתניהו, את הכלכלה הישראלית לא באמת מנווטת "יד נעלמה", אלא יד מורגשת, מנוסה, דעתנית ובעלת כוח שמשפיע על כל ישראלי: ידו של סטנלי פישר. פישר אולי מתבטא באיפוק ופועל בשקט, אך פעולותיו מהירות, נחרצות ורבות־עוצמה. ב־2008, כשהמשבר תפס את ישראל עם כנסת משותקת בדרך לבחירות, פישר הוא שנטל יוזמה ראשון והחל לנווט.

רוצים לדעת מי עוד משפיע על הכסף שלנו? ליחצו כאן

הוא רכש דולרים בהיקף חסר תקדים - יותר מ־75 מיליארד עד היום - כדי להחליש את השקל ולסייע ליצואנים. במקביל הוריד את הריבית על הלוואות וחסכונות ופעל כדי להביא בעקיפין גם לירידת הריביות לטווח הארוך, וכל זה כדי לאלץ אנשים לצרוך יותר, להניע את הכלכלה ולהשקיע בבורסה כדי שזו לא תתרסק. בהמשך המליץ לנתניהו לנקוט את הקו הלא פופולרי של קיצוץ בתקציב והעלאת מסים - המלצה שהתקבלה באופן גורף.

סטנלי פישר נגיד בנק ישראל, צילום: מיקי אלון סטנלי פישר נגיד בנק ישראל | צילום: מיקי אלון סטנלי פישר נגיד בנק ישראל, צילום: מיקי אלון

לא כל נגיד היה מתערב בכלכלה בכזו נחרצות, אבל פישר יכול להרשות לעצמו. הרזומה שלו, שכולל את תפקידי הכלכלן הראשי של הבנק העולמי, המשנה ליו"ר קרן המטבע הבינלאומית ונשיא סיטיגרופ אינטרנשיונל, מקנה לו מוניטין עולמי של קברניט שלא צריך לבקש רשות, אלא לתת דוגמה.

ההתערבויות של פישר מאז פרוץ המשבר עזרו לישראל לחמוק מכמה מהמהלומות שהורגשו בעולם ב־2008–2009, אך היו להן גם השלכות לא נעימות: הריבית הנמוכה הריצה ישראלים לקחת משכנתא והביאה לזינוק הסהרורי במחירי הדיור, ובמקביל לשחיקת החסכונות. פישר כבר שוקל צעדי איזון, כגון הטלת הגבלות על שיעור המימון הבנקאי. חלק גדול מהכסף שלנו מונח על כתפיו.

 

דודו זקן

המפקח על הבנקים והאחראי ליציבותם קובע כמה כסף מותר לבנקים להלוות על כל שקל שבמשמורתם. היחס הזה קרוי "הלימות ההון", והוא משפיע על כמות הכסף שבשוק, המחירים ורמת החיים.

דודו זקן, המפקח על הבנקים, צילום: מיקי אלון דודו זקן, המפקח על הבנקים | צילום: מיקי אלון דודו זקן, המפקח על הבנקים, צילום: מיקי אלון

נתן זוסמן

 

כראש מחלקת המחקר זוסמן מנפק את תחזיות הצמיחה והאינפלציה שלפיהן נקבעת הריבית, ואת דו"ח בנק ישראל השנתי שמשפיע על אינספור החלטות כלכליות בבנק, בממשלה ובכנסת.

 

נתן זוסמן, צילום: מיקי אלון נתן זוסמן | צילום: מיקי אלון נתן זוסמן, צילום: מיקי אלון

 

אנדרו אביר

מנהל יתרות המט"ח של בנק ישראל, כ־75 מיליארד דולר, קרוב לתקציב המדינה. אם אביר יעלה את ערך התיק, הרווחים יזרמו לקופת האוצר. אם יפסיד, לא נורא. ככה זה כשמותר להדפיס כסף. 

 

אנדרו אביר, צילום: מיקי אלון אנדרו אביר | צילום: מיקי אלון אנדרו אביר, צילום: מיקי אלון

 

הוועדה המוניטרית

 

חוק בנק ישראל החדש העביר את הסמכויות המוניטריות לוועדה בת שישה חברים, ובהם המשנה לנגיד ד"ר קרנית פלוג ופישר, שנותר הדמות הדומיננטית בוועדה.

קרנית פלוג, המשנה לנגיד בנק ישראל, צילום: מיקי אלון קרנית פלוג, המשנה לנגיד בנק ישראל | צילום: מיקי אלון קרנית פלוג, המשנה לנגיד בנק ישראל, צילום: מיקי אלון

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
סטנלי והבנק המרכזי הם הצרה הגדולה ביותר של ישראל ולא המושיע
ישראל כפרוקסי של ארהב , אימצה את המודל הכלכלי האמריקני. מודל בו נמצא רוב העולם. כלכלת חוב. סטנלי החליש את השקל והביא עלינו אינפלציה מטורפת . אינפלציה היא כמובן לא ייקור מחירים כי אם החלשת ערך המטבע. ניתן לקנות היום הרבה פחות מוצרים ב 100 שקלים משהיה ניתן לקנות ב 2008. סטנלי אכן הצילמאת המשק. אבל מהו המשק ? המשק אליבה דסטנלי ובנק ישראל הוא מכלול המערכת הבנקאית , שוק ההון והספקולנטים. המשק הוא בטח לא כח הקנייה של האזרח מבחינת בנק ישראל. אנחנו ניצבים היום , בזכות ההצלה של סטנלי על סף תהום אדירה . תהום בה הכל יקר מכדי לקנות . עתיד לוט בערפל תעסוקתי והאטה שכמותה לא חווינו שלושה עשורים. מחירי הדירות בשמיים ואין קונים . מצב בועתי שעתיד להתפוצץ לנו בפנים בקרוב. הפנסיות דוללו. המניפולציות על האקטואריה של תוחלת חיינו ניקתה מיליארדים מהפנסיה של כולכם. היצואנים לא ניצלו בגלל היחלשות השקל . מי שניצל בזכות היחלשות השקל היא הממשלה שקיבלה במתנה עלייה משמעותית בגביית מיסים דרך המע״מ המקולל. חשוב לזכור שערך השקל לא משפיע על האוצר אלא רק על האזרח . הממשלה לא קונה בסופרמרקט ! הממשלה לא משלמת מיסים לממשלה ! הממשלה משתמשת בכסף , באותו הכסף , לתשלום משכורות וזהו ! מי שסובל מירידת ערכו של השקל הוא האזרח שלא מצליח להניע את המשק קדימה כי הוא פשוט חנוק ולא קונה . וגם לא קונה יותר את הבולשיט של סבא ג׳פטו הטוב מבנק ישראל. אם הרזומה של סטנלי מעיד על משהו , הוא מעיד על כך שזה לא האדם הנכון במקום הנכון כי סיטי אחראית לחא מעט מהמשבר בארהב , הבנק העולמי אחראי על לא מעט מהמשבר באירופה ועל חובות אדירים של העולם השלישי . סטנלי הוא שגריר של הפדרל ריזרב בישראל מבחינתי. שומר את ישראל על אש קטנה של נזקקות אמריקאית ומחזק את מערכת הבטחון השמנה על ידי התערבות בתקציבי המדינה. סטנלי לא נבחר על ידי הציבור ובכל זאת הוא משפיע עליו יותר מראש ממשלתו ושר האוצר שלו. וזה שאין פה תגובה אחת מ שמונה בבוקר זה בזיון שמעיד שכולנו בורים ובזכות בורותינו המערכת תמשיך בשלה . ואתם תמשיכו להיות מכונות לייצור כסף עבור הבנקים , הבנקאים , הממשלה שלכם אבל לא בשביל החברה בה אתם חיים. שנה טובה .
Morpheus  |  14.09.12