אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנהיגי אירופה: האנשים שיחליטו אם נתרסק עכשיו או אחר כך צילום: בלומברג

מנהיגי אירופה: האנשים שיחליטו אם נתרסק עכשיו או אחר כך

הישרדות גוש היורו לא תפתור את בעיותיו. היא תרגיע אותן לזמן מה, אך גם תרחיב אותן, ותיצור שלל בעיות חדשות, שינבעו ממיסוד התמיכה של המדינות העשירות בעניות. הפתרון האמיתי היחיד הוא צמיחה אמיתית באירופה

13.09.2012, 08:09 | ארז רומס ומיכל פופובסקי

אנגלה מרקל,

קנצלרית גרמניה

בפני אשת הברזל של אירופה עומדת בחירה קשה: האם להישמע למצביעיה בגרמניה, חבריה לקואליציה ונגיד הבנק הגרמני ולהחליט שדי, המדינות החזקות באירופה יפסיקו לשלם על גירעונות שכנותיהן? גרמניה היא הרי המממנת העיקרית בקרן החילוץ האירופית, וממנה יצפו לפתוח את הארנק אם יוחלט להגדיל את הקרן מ־500 מיליארד יורו לטריליון יורו.

 

רוצים לדעת מי עוד משפיע על הכסף שלנו? ליחצו כאן

 

סירוב של מרקל להזרים עוד כסף עלול לפרק את גוש היורו ולהפיל את בורסאות העולם. אך מצד שני, אם מרקל תישמע דווקא לקריאתן של שאר מדינות אירופה להגדיל את הסיוע או לרכוש את האג"ח המסוכנות של המדינות שבגירעון, היא זו שתציל את האיחוד. ומצד שלישי, גם אם היא תציל את המדינות הקורסות, הצרות באירופה לא ייעלמו. הן רק יידחו, ויגדילו את הסיכון עבור תושבי המדינות החזקות, ובראשן גרמניה עצמה. ועל זה מרקל עלולה להיענש בפרלמנט. פלא שהיא מזגזגת?

 

אנגלה מרקל, קנצלרית גרמניה, צילום: בלומברג אנגלה מרקל, קנצלרית גרמניה | צילום: בלומברג אנגלה מרקל, קנצלרית גרמניה, צילום: בלומברג

פרנסואה הולנד

נשיא צרפת

הסוציאליסט שהדיח מכס הנשיאות את שותפה האידאולוגי של מרקל מוביל את הקו האירופי שתומך בהצלת המדינות החלשות ומתנגד לדרישות לצנע וקיצוצים כואבים. עם חוב תופח ואבטלה של כמעט 25% בקרב צעירים עד גיל 25, יש אומרים שלא רחוק היום שצרפת עצמה תזדקק להצלה.

 

נשיא צרפת, פרנסואה הולנד, צילום: בלומברג נשיא צרפת, פרנסואה הולנד | צילום: בלומברג נשיא צרפת, פרנסואה הולנד, צילום: בלומברג

כריסטין לגארד

יו"ר קרן המטבע הבינלאומית

אם מרקל מחזיקה את כרטיס האשראי של אירופה, לגארד מחזיקה בכרטיס האשראי של העולם. בלי כספי קרן המטבע לא יישאר גוש יורו ולא איחוד אירופי, וכמו ויידמן, גם היא קוראת ל"גמילה" מתמיכות וערבות הדדית. היא כבר אמרה שקרן המטבע לא תיתן יותר משנתנה עד כה.

 

יו"ר קרן המטבע הבינלאומית, כריסטין לגארד, צילום: בלומברג יו"ר קרן המטבע הבינלאומית, כריסטין לגארד | צילום: בלומברג יו"ר קרן המטבע הבינלאומית, כריסטין לגארד, צילום: בלומברג

ינס ויידמן,

נגיד הבונדסבנק, הבנק הגרמני המרכזי

ויידמן השמרן והקשוח מתנגד להגדלת הסיוע ולוחץ על מרקל לבחור בעשירי עירה ולא בעניי יוון וספרד. הוא אמר באחרונה: "הלוואות הבנק האירופי המרכזי ממכרות את גוש היורו כמו סם מסוכן".

 

ינס ויידמן , צילום: איי פי ינס ויידמן | צילום: איי פי ינס ויידמן , צילום: איי פי

 

 

מריו דראגי

יו"ר הבנק האירופי המרכזי

שטרות יורו באים לעולם מתוך מדפסת, ובידית של המדפסת הזאת אוחז מריו דראגי. בשבוע שעבר הוא הכריז על הצעד הנועז והאגרסיבי ביותר שעשה הבנק במאבקו במשבר החוב האירופי עד כה, והודיע שהבנק ירכוש אג"ח ממשלתיות ללא הגבלה. השווקים הגיבו בעליות, אולם לא ברור אם גם הצעד ההחלטי הזה יספיק כדי להציל את גוש היורו.

 

מריו דראגי, צילום: אי פי אי מריו דראגי | צילום: אי פי אי מריו דראגי, צילום: אי פי אי

מריו מונטי

ראש ממשלת איטליה

איטליה, הכלכלה השלישית בגודלה בגוש היורו, עשויה להיות הצרה הבאה של מרקל אחרי יוון וספרד. מונטי, הטכנוקרט שמונה להציל את איטליה, לוחץ על האיחוד לקנות את האג"ח המסוכנות של המדינה, בעיקר על ידי הצגת חזית קשוחה כלפי מרקל ואיום מרומז בקרע פוליטי.

 

מריו מונטי, ראש ממשלת איטליה, צילום: בלומברג מריו מונטי, ראש ממשלת איטליה | צילום: בלומברג מריו מונטי, ראש ממשלת איטליה, צילום: בלומברג

אנטוניס סאמארס

ראש ממשלת יוון

המדינה שהציתה את המשבר באירופה נמצאת כבר שש שנים במיתון עמוק וקרובה לחדלות פירעון, שתקשה עליה להמשיך להשתמש במטבע היורו. סאמארס מצהיר בכל הזדמנות על מחויבותו לתכתיבי הצנע והקיצוצים, אך הוא יודע שהוא שקע עמוק מדי. יוון אמנם תורמת רק כ־2% לתוצר האירופי, אך אם היא תצא מהאיחוד ותתמזער לממדיה הטבעיים, של מדינה ענייה בעלת מטבע דראכמה חלש, הצעד יוכתר כתחילת סופו של הפרויקט האירופי, וזהו מחיר כבד.

 

אנטוניוס סמאראס, ראש ממשלת יוון, צילום: cc by European People אנטוניוס סמאראס, ראש ממשלת יוון | צילום: cc by European People's Party אנטוניוס סמאראס, ראש ממשלת יוון, צילום: cc by European People

 

מריאנו ראחוי,

ראש ממשלת ספרד

ראחוי מתעקש שביכולתו לחלץ את ספרד מבור החובות, אך נתוני המיתון, 25% האבטלה ובעיות הפנים, מלמדים שהוא עשוי להיכשל. וקריסה של ספרד, הכלכלה הרביעית באירופה, תהיה התגשמות חלום הבלהות האירופי.

 

מריאנו ראחוי, ראש ממשלת ספרד, צילום: בלומברג מריאנו ראחוי, ראש ממשלת ספרד | צילום: בלומברג מריאנו ראחוי, ראש ממשלת ספרד, צילום: בלומברג

 

ארתור מאס

ראש ממשלת קטלוניה

מאס הוא "בעיות הפנים" של ספרד. ראש המחוז האוטונומי העשיר במדינה מוביל חזית סירוב לקיצוצים ולגזירות של ראחוי. הוא כבר הודיע רשמית שמחוזו לא יוכל לעמוד במדיניות צנע, ובאוגוסט אף שכנע כמה ראשי מחוזות להחרים פגישה עם שר האוצר הספרדי. הסכנה הגדולה של ספרד היא שמאס יכשיל את ראחוי, ומרקל לא תסייע.

 

ארתור מאס , צילום: אימג ארתור מאס | צילום: אימג'בנק / Gettyimages ארתור מאס , צילום: אימג

יוטה אורפיליינן,

שרת האוצר של פינלנד

נשירת המדינות העניות עלולה לפרק את גוש היורו, אבל כך גם כעסן של המדינות העשירות. אורפיליינן, שחברה בממשלה חדשה שמתנגדת לתוכניות חילוץ, אמרה ביולי: "פינלנד תעדיף לשקול לעזוב את גוש היורו על פני לשלם את חובותיהן של מדינות אחרות". עזיבה של מדינות עשירות את האיחוד לא רק תבשר את סופו, אלא גם תרוקן את קופתו.

 

 

יוטה אורפיליינן , צילום: אם סי טי יוטה אורפיליינן | צילום: אם סי טי יוטה אורפיליינן , צילום: אם סי טי

כלכלני העולם תיארו קריסה אפשרית של יוון במונחים של קריסת בנק ליהמן ברדרס ב־2008. כפי שחדלות הפירעון של הבנק, נפילת מניותיו ואובדן כספיו גררו את העולם למיתון, חדלות פירעון של מדינה שלמה תגרום לשרשרת גרועה עוד יותר, שתפיל בנקים ושערי ניירות ערך ומטבעות. ולפי התסריט המבהיל, יוון תהיה רק הראשונה. גלי ההדף של פשיטת רגל ספרדית יחוללו משבר בממדים שעדיין לא הכרנו, וייתכן שתמחק מהשפה את המונח "השקעה סולידית".

הסכנה נדחית

הישרדות גוש היורו לא תפתור את בעיותיו. היא תרגיע אותן לזמן מה, אך גם תרחיב אותן, ותיצור שלל בעיות חדשות, שינבעו ממיסוד התמיכה של המדינות העשירות בעניות. הפתרון האמיתי היחיד הוא צמיחה אמיתית באירופה: הגדלת הייצור והתפוקה של אזרחי אירופה, וכניסת הכספים שימלאו את החסר בקופות המדינות. צמיחה כזאת עשויה להיות מלווה בכאבים והתנגדויות, ולדרוש מנהיגות קשוחה. נחשו של מי.

כלכלת ישראל תצטמצם

סימני ההתפוררות הראשונים באיחוד האירופי עלולים להכות בישראל בשני גלים של צונאמי כלכלי. הראשון הוא בבהלת השווקים שתביא לקריסה בבורסות ולפגיעה קשה בתיקי ההשקעות והחסכונות הפנסיוניים. הגל השני יהיה טלטול המשק עקב ירידת כוח הקנייה באירופה, והידרדרות למיתון עמוק. שליש מהיצוא בישראל ב־2011 היה למדינות האיחוד, והוא הכניס למשק כ־55 מיליארד שקל, שהיוו כ־7% מהכנסות הכלכלה הישראלית. במספרים האלה תלויים אלפי מקומות עבודה.

תגיות