אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פישמן: "הבנקים לא מלווים לנו כספים, אז אנחנו מוכרים נכסים" צילום: נמרוד גליקמן

פישמן: "הבנקים לא מלווים לנו כספים, אז אנחנו מוכרים נכסים"

כך לפי בעל השליטה בכלכלית ירושלים בוועידה הכלכלית המרכזית של "כלכליסט". פישמן: "אני סבור שבישראל יהיו הסדרי חוב נוספים"

11.09.2012, 15:39 | ענת ציפקין

"הממשלה הטילה חוקים צודקים, אבל במינון גבוה מדי", כך הסביר אליעזר פישמן מדוע לדעתו גדולי הטייקונים בשנה האחרונה נמצאים בכותרות בוועידה הכלכלית המרכזית של "כלכליסט" המתקיימת היום במלון דיוויד אינטרקונטיננטל בת"א.

פישמן התייחס למשבר העולמי ועמד על השוני מקודמיו. "המשברים הקודמים היו בעיקרם עסקיים, ועכשיו מדובר במשבר של מדינות. מעולם לא ראינו דבר כזה. כיום, כל המדינות במשבר, ואף אחד לא יודע איך נצא ממנו. את המשבר הקודם של 2008 האמריקאים הצילו, במיוחד באמצעות טיפול נכון כמערכת הבנקאית שלהם. הבעיה כיום היא בעיקר אירופה, אין בה מנהיגות. האירופאים מתנהגים כמו ועד עובדים, שכשבא לו הוא משתף פעולה וכשלא בא לו - אז לא".

"נכון", המשיך פישמן, "בסוף הדרך אולי חלק מהחברות לא ישרדו אבל בסופו של דבר המחירים יעלו שוב, רק שעד שזה יקרה - הן לא ישלמו את חובותיהם לבעלי האג"ח. אילן בן דב או נוחי דנקנר לא אשמים בזה, ובינתיים הם שני השמות שחטפו מכה בתחום הזה".

"בעבר לקחתי הלוואות, ועכשיו אני לא לוקח"

לדברי פישמן, הקושי ממנו סובלים לא מעט אנשי עסקים כיום, היא תוצאת ההתמכרות לשוק ההון, שהייתה בשעתו גדולה מדי. "היה אז קל לגייס אגרות חוב. בלי בטחונות, עם בטחונות, זה לא משנה, מדוע? כי כשרוצים לממש את הנכסים או הבטחונות - מגלים שהם לא שווים כלום, וזה לא פותר את הבעיה. צריך להבין, כשלוקחים הלוואות, יש נפילות".

"בעבר לקחתי הלוואות, ועכשיו אני לא לוקח. בשוק ההון בארץ כיום אין אפשרות לקחת הלוואות והבנקים לא נותנים לי, אז על מנת להמשיך בפעילות העסקית, אנחנו מממשים נכסים, ומשלמים את החובות שלנו. רוב הנכסים שלנו לא בארץ ואנחנו מממשים בחוץ לארץ את מה שצריך. נכון, אנחנו לא אוהבים למכור, אבל שם יש שוק, ופה אין".

פישמן מתייחס ללקח העיקרי שלמד מהמשברים העולמיים. "באופן כללי אומר שהמשבר הזה לא דומה לשום דבר אחר, ובפרט מה שקורה במדינת ישראל. מדוע? כי כאן הייתה ועדת חודק שהרסה את שוק האגרות חוב. ברגע שזה קרה, גם אני הייתי תמים. והתוצאה היא שסדרות אגרות חוב מתאחדות, ומתקצרות, ופתאום צריך להחזיר חוב של מאות מיליוני שקלים בשנה, והמשמעות היא מימוש נכסים. לכן, יש לי לקח עיקרי אחד- מוטב למכור, ואפשר אחר כך לקנות. לא צריך להתאהב בנכסים, זה הלקח העיקרי שלי".

פישמן העדיף לא להתייחס להסדרי החוב הנמצאים בכותרות בשבועות האחרונים. "אם אתבטא בנושא, חס וחלילה עשויים לפרש את זה כאילו אני מבקש רחמים על עצמי, כשבפועל אני לא מבקש דבר. אומר רק, שהסדרי חוב היו תמיד. הייתה אז מערכת בנקאית, ובבנקים מתן אשראי נסגר בארבע עיניים בחדר, והיום הסדרי חוב בשוק ההון הם כותרות בעיתונים. הסדר חוב עם תספורת הוא בעייתי, וזו השאלה הגדולה - האם הסדר חוב כולל תספורת או לא. באופן כללי, אני סבור שבישראל יהיו הסדרי חוב נוספים".

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
מר פישמן, לא מתאים לך לומר שבן דב ודנקנר לא אשמים! ....
מר פישמן, לא מתאים לך לומר שבן דב ודנקנר לא אשמים! תסתכל היטב מה בן דב עשה בטאו בככספי האג"ח באמצעות המנכ"ל שלו "לוליין הכספים בבורסה" .וכמה דיבידנד הוא משך מפרטנר תוך כדי עושק עם ישראל בסלולארי! תסתכל על דנקנר שהימר בכספי האג"ח על קרדיט סוויס, רכש מגרש בווגאס וקנה מטוס כל זאת בכספי הציבור! בנוסף, עשק את העם בסלקום ובסופרסל! ומה עם הדיבידנד שמשך הוא ושותפיו מאי.די.בי אחזקות - בעלי המניות הוציאו את כל השקעתם ! אז מי אשם בשני המקרים, הבנקים? טול קורה מבין עיניך!!! מאידך, אתה למפרע מתארגן לקראת פרעונות האג"ח שלך! אינך תלוי בבנקים בשלב זה והתשואה על האג"חים מדברת בעד עצמה!
מוסדי בכיר עם נסיון רב! , ת  |  11.09.12