אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": משרד הביטחון מנשים מלאכותית את תעש בעוד 370 מיליון שקל צילום: אפי שריר

בלעדי ל"כלכליסט": משרד הביטחון מנשים מלאכותית את תעש בעוד 370 מיליון שקל

במשרד יגדילו את סכום ההזמנות מהחברה הביטחונית מ־500 מיליון שקל בשנה ל־870 מיליון שקל בשנה, כדי להפוך את החברה לכדאית יותר עבור מי שירכוש אותה. מנכ"ל משרד הביטחון אודי שני התחייב לדאוג להמשך העסקת המפעלים החיוניים בעת חירום

13.09.2012, 08:22 | הדר קנה

משרד הביטחון הגיע להסכמה שלפיה הוא מתחייב להגדיל את הזמנותיו מתעש ל־870 מיליון שקל בשנה, כך נודע ל"כלכליסט". ההסכם יחול ממועד הפרטת תעש. כיום הזמנות המשרד מסתכמות בכ־500 מיליון שקל בשנה.

חלק מהסכום ישמש לרכישת תחמושת ומוצרים אחרים וחלקו לפיתוח תשתיות. "זהו היקף הזמנות גדול יותר ממה שמערכת הביטחון צריכה", אומר ל"כלכליסט" בכיר במשרד הביטחון ורומז שבכך משרד הביטחון עושה צעדים משמעותיים לעידוד הפרטת תעש. ההפרטה עצמה עומדת לפני סיכומים אחרונים, כאשר חלק מהנושאים המרכזיים שבמחלוקת כמו פרישת עובדים וניכוי הקרקעות כבר הגיע לישורת אחרונה.

מפעל קשת בקרית שמונה, צילום: אפי שריר מפעל קשת בקרית שמונה | צילום: אפי שריר מפעל קשת בקרית שמונה, צילום: אפי שריר

בדיון בוועדת הכספים אתמול שדן, בין היתר, בנושא השתתף גם מנכ"ל משרד הביטחון אודי שני ודיבר על ההתחייבויות שמוכן המשרד לקחת על עצמו בנושא.

אחת הדוגמאות שעלתה בדיון היא נושא המפעלים החיוניים שצה"ל צריך בעת חירום, כמו מפעל קשת מקריית שמונה, המשמש כמסגרייה ובו מועסקים 65 עובדים. בדיון אמר שני כי "התחייבנו להחזיק את קשת בכל מצב. חלק מהסכם ההפרטה אומר שקשת נשאר פתוח". שני סיפר שאף הגדיל לעשות ושלח מכתב למנכ"ל תעש ובו ביקש ממנו לעשות שינוי ייעוד למפעל קשת, זאת כדי שמשרד הביטחון יוכל להוציא לו הזמנות ובכך להשאירו חי.

נושא נוסף שנמצא כיום במחלוקת הנו הקווים האסטרטגיים - אחזקה ושימור של מפעלים וקווי ייצור חשובים לצה"ל שמהווים נטל על תעש, לטענתה. בכוונת צה"ל לקחת את הקווים האסטרטגיים ולספחם למשרד הביטחון כדי שלא יופרטו. משרד הביטחון מתכוון להביא לדיון בוועדת השרים את ההכרעה בנושא זה. שני דיבר גם על כך ואומר: "אני מתכוון ללכת רחוק עם מה שמשרד הביטחון מוכן להשקיע ולהקריב בעניין הזה".

נושא נוסף שעלה בדיון הוא המקדמות. כפי שפורסם ב"כלכליסט", משרד הביטחון מעכב את העברתם של כ־100 מיליון שקל לתעש עבור הזמנות שמבצעת עבורו החברה. העיכוב מהווה הפרה של סיכומים שנחתמו בתחילת 2012. באותה תקופה גובשו הבנות על סיוע ביניים שיועבר לחברה על ידי משרדי האוצר והביטחון, שעל פיהן האוצר יקצה לתעש 150 מיליון שקל לסייע לה בתזרים מזומנים ובתשלומים חיוניים, ומשרד הביטחון יעמיד עבור כל הזמנותיו מקדמות בגובה 50% בתמורה למערכות ומוצרים שתעש מספקת לו.

בדיון אמר שני כי "משרד הביטחון לא יוכל לעמוד בהתחייבותו לשלם 50% מקדמות עד סוף השנה. אנחנו צריכים לשאול אם התקציב ילך למפעל בריל, למתפרת העצמאות או לזה. אף מפעל שאני אחראי עליו לא ייסגר בתקופתי כמנכ"ל".

תגיות