אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחקר של ה-OECD: ישראל במקום השני בין 10 המדינות המשכילות ביותר בעולם צילום: חיים צח

מחקר של ה-OECD: ישראל במקום השני בין 10 המדינות המשכילות ביותר בעולם

עפ"י המחקר, בישראל 46% מהאוכלוסייה מחזיקים בתואר אקדמי. במקום הראשון קנדה עם שיעור השכלה אוניברסיטאית של 51% ובמקום השלישי יפן עם 45% בעלי תואר. במקום העשירי אירלנד

23.09.2012, 14:23 | סוכנויות הידיעות
מחקר חדש של הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD), חושף כי במהלך המיתון חל שיפור בשיעור המסיימים תואר אוניברסיטאי ברחבי העולם. ביותר מדינות מפותחות, שיעור המבוגרים בעלי תואר אוניברסיטאי טיפס ב-2010 ליותר מ-30%. בארצות הברית, לדוגמה הוא עומד מעל 40%, ונחשב לאחד הגבוהים בעולם.

אולם, דווקא במדינות המתפתחות חל זינוק גבוה יותר במספר האזרחים המחזיקים בתואר. בארצות הברית נרשמה עלייה של 1% בלבד בבעלי התארים מאז 1997, בעוד שבפולין, השיעור השנתי עבור התקופה בין 1997 ל-2010 עומד כל 7.2%.

 

OECD חישב בקרב 34 המדינות החברות בו את אחוז התושבים בעלי תואר אוניברסיטאי. מהדו"ח עולה כי במרבית המדינות, אלה שהוציאו את הסכומים הגבוהים ביותר על חינוך הן גם בעלות האוכלוסייה המשכילה ביותר. כמו כן, השקעות פרטיות על מוסדות חינוך הן גבוהות יותר ביחס להוצאות הציבוריות באותן מדינות בעלות שיעור גבוה של מחזיקי תואר. ישראל מדורגת במקום השני המכובד עם שיעור של 46% מהאוכלוסייה שמחזיקים בתואר.

10 המדינות המשכילות ביותר בעולם:

 

1. קנדה

אחוז האוכלוסייה עם השכלה גבוהה: 51%

קנדה היא המדינה היחידה שבה למעלה ממחצית מהמבוגרים ב-2010, עלייה מ-40% ב-2000. קנדה הצליחה להפוך למובילה בחינוך מבלי להוביל בהוצאות על חינוך, שהסתכמו ב-2009 ב-6.1% מהתמ"ג.

קנדה, צילום: cc by by iwona_kellie קנדה | צילום: cc by by iwona_kellie קנדה, צילום: cc by by iwona_kellie

2. ישראל

אחוז האוכלוסייה עם השכלה גבוהה: 46%

ישראל הצטרפה ל-OECD רק ב-2010, ואז התמ"ג לנפש היה נמוך ב-7,000 דולר מהממוצע בארגון. אולם לעומת זאת, שיעור מסיימי התיכון עמד על 92%, מעל לממוצע של 84% ב-OECD גם שיעור התושבים בעלי תואר אוניברסיטאי גבוה מהממוצע בארגון ועומד על 46% לעומת ממוצע של 31%. ב-2009 הוציאה ישראל 7.2% מהתמ"ג על מוסדות חינוך, שישית מכלל המדינות.

פרופ' רבקה כרמי, יו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה) אמרה, כי "ממצאי המחקר מצביעים על כך שמערכת ההשכלה הגבוהה בישראל נגישה לציבור הרחב. מספר המוסדות בישראל ופריסתם הגיאוגרפית מספקים מענה לצרכי הציבור שמעוניין לרכוש השכלה גבוהה". כרמי הוסיפה, כי ישראל התברכה בהון אנושי איכותי המייחס חשיבות רבה להשכלה גבוהה. העובדה שאחוז גבוה מכוח העבודה בישראל הינו בעל השכלה גבוהה מחזקת זאת.

אוניברסיטת תל אביב, צילום: מיכל ראש- בן עמי אוניברסיטת תל אביב | צילום: מיכל ראש- בן עמי אוניברסיטת תל אביב, צילום: מיכל ראש- בן עמי

3. יפן

אחוז האוכלוסייה עם השכלה גבוהה: 45%

ב-2009, הוציאה יפן 1.6% מהתמ"ג על השכלה גבוהה, ורק 5.2% מהתמ"ג על השכלה כללית. אולם סטודנטים שסיימו לאחרונה תואר מתקשים יותר ויותר למצוא עבודה. 15% מהסטודנטים שסיימו את לימודיהם באביב 2012 עדיין לא מצאו עבודה ולא נרשמו ללימודי המשך.  

צעירים ביפן, צילום: אי פי אי צעירים ביפן | צילום: אי פי אי צעירים ביפן, צילום: אי פי אי

4. ארצות הברית

אחוז האוכלוסייה עם השכלה גבוהה: 42%

ארה"ב אמנם נחשבת לאחת המדינות המשכילות ביותר בעולם, אך מערכת החינוך שלה אינה מושלמת. זה לא מפריע לה להיות גם אחת המדינות המשקיעות ביותר בחינוך. ההוצאות הקשורות ייצגו ב-2009 7.3% מהתמ"ג. מרבית מקורות המימון נבעו ממקורות פרטיים.

אוניברסיטת הרווארד , צילום: cc by chensiyuan אוניברסיטת הרווארד | צילום: cc by chensiyuan אוניברסיטת הרווארד , צילום: cc by chensiyuan

5. ניו זילנד

אחוז האוכלוסייה עם השכלה גבוהה: 41%

אוכלוסיית המדינה הקטנה הזו צמחה ב-13.2% בין 2000-2010, וכך גם מערכת החינוך. מספר האנשים בעלי תואר אוניברסיטאי טיפס מ-29% ל-41% לאורך אותה התקופה. המדינה גם נחשבת ליעד אהוד על סטודנטים בינלאומיים, שהיוו 14.2% מכלל הסטודנטים ב-2010. ניו זילנד היא גם מובילה בתחום חינוך המדעים. 16% מהסטודנטים בוחרים במדע כתחום המחקר שלהם – האחוז הגבוה ביותר מכל מדינה.

אוקלנד, ניו זילנד, צילום: shutterstock אוקלנד, ניו זילנד | צילום: shutterstock אוקלנד, ניו זילנד, צילום: shutterstock

6. דרום קוריאה

אחוז האוכלוסייה עם השכלה גבוהה: 40%

בין 2000 ו-2010 אחוז התושבים במדינה שמחזיקים בתואר ראשון ומעלה זינק מ-24% ל-40%. בנוסף להיותם משכילים, תושבים רבים מוציאים גם סכומים נכבדים של כסף עבור ההשכלה הזו. אולם, נראה שלתואר אין השפעה מהותית על מציאת עבודה. ב-2010 שיעור האבטלה בקרב מחזיקי תואר ראשון ומעלה עמד על 3.3%, לא הרבה מתחת לשיעור האבטלה הכללי, שעמד על 3.7%.

תלמידות בדרום קוריאה , צילום: בלומברג תלמידות בדרום קוריאה | צילום: בלומברג תלמידות בדרום קוריאה , צילום: בלומברג

7. בריטניה

אחוז האוכלוסייה עם השכלה גבוהה: 38%

האוניברסיטאות במדינה זוכות לפופולאריות בקרב הסטודנטים הזרים, שמהווים 16% מכלל הנרשמים. לאחרונה חל שינוי באופן המימון של מוסדות החינוך. בעוד שב-2000 אחוז ההשקעות ממקורות פרטיים עמד על 14.8%, הוא עלה ל-31.1% עד 2009. כמו כן, כיום הסטודנטים צריכים לשלם חלק גדול יותר מדמי הלימוד.

טקס סיום באוניברסיטת קיימברידג טקס סיום באוניברסיטת קיימברידג', בריטניה | צילום: אי פי אי טקס סיום באוניברסיטת קיימברידג

8. פינלנד

אחוז האוכלוסייה עם השכלה גבוהה: 38%

ב-2009 פינלנד הוציאה 6.4% מהתמ"ג שלה על חינוך. 97.6% מההשקעות הללו נבעו ממקורות ציבוריים, יותר מאשר בכל מדינה אחרת בדו"ח. בין 2000-2010 מספר האנשים עם תואר ראשון ומעלה עלה רק ב-6 נקודות האחוז, כתוצאה מכך, פינלנד נפלה מהמקום הרביעי לשמיני ברשימת המדינות המשכילות ביותר. בעלי תואר בפינלנד הם בעלי סיכוי גבוה יותר למצוא עבודה מתושבים ללא תואר, שכן שיעור האבטלה בקרב האקדמאיים עומד על 4.4% מול 8.4% עבור אנשים ללא השכלה אוניברסיטאית.

כיתה בבית ספר בפינלנד, צילום: אי אף פי כיתה בבית ספר בפינלנד | צילום: אי אף פי כיתה בבית ספר בפינלנד, צילום: אי אף פי

9. אוסטרליה

אחוז האוכלוסייה עם השכלה גבוהה: 38%

אוסטרליה נחשבת ליעד מועדף על סטודנטים בינלאומיים רבים, כך שזו לא ממש הפתעה שהם היוו 21.2% מהסטודנטים במדינה ב-2010, השיעור השני הגבוה ביותר אחרי לוקסמבורג. תואר מקל על מציאת עבודה. ב-2010 שעור האבטלה בקר מחזיקי תואר עמד על 2.8%, זאת לעומת שיעור אבטלה כללי של 5.2%.

הפגנת סטודנטים במלבורן , צילום: בלומברג הפגנת סטודנטים במלבורן | צילום: בלומברג הפגנת סטודנטים במלבורן , צילום: בלומברג

  

10. אירלנד

אחוז האוכלוסייה עם השכלה גבוהה: 37%

בין 2000 ל-2010 אחוז תושבי אירלנד שסיימו תואר באוניברסיטה הוכפל, ועלה בשיעור שנתי ממוצע של 7.3%, שיעור הגבוה יותר מכל מדינה אחרת במחקר. במקביל, חלה עלייה גם בשיעור מסיימי התיכון, מ-74% ל-94%.

דבלין, אירלנד, צילום: בלומברג דבלין, אירלנד | צילום: בלומברג דבלין, אירלנד, צילום: בלומברג

תגיות

92 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

92.
ל 89
תמיד היהודים מובילים במרוץ אחרי השכלה גבוהה. בגלל הרבה סיבות ידועות....כך גם ברוסיה. לכן מנהיגי רוסיה לא רצו שהיהודים שלמדו על חשבונם, יעזבו ויעלו לארץ. אבל בממוצע כללי, אחוז האקדמאים ברוסיה נמוך. כי הוא כולל גם את המוני האיכרים בישובים הנידחים שלא הגיעו לאוניברסיטאות.
אילה  |  23.01.20
91.
השכלה גבוהה תואר אקדמי
מאז שפתחו את המיכללות בישראל ופתחו כל מיני לימודי חרטה ..ללא כל תמאי קבלה בחלק מהמיקרים הפעו זאת לתעשיה שבעצם בסוף אין מה לעשות עם כל מיני תארים לא ברורים הללו..שלא לדבר על מגיפת העתקות.. ככה שאם תסנני את לומדי המיכללות לתארים הלא הרורים כלל הסתבר שבישראל לא ממש אנשים העלי תארים אקדמאים ובוח לא העלי השכלה..
תמר  |  22.10.19
90.
שתיינים אימפולסיביים.
כיום בכל פינה צומח בר בו לא חסרים לקוחות שבאים לשתות בחברותה. מדי פעם, חלק מהשתיינים מצויד בסם זיונים בבית הכסא המסריח, שם הם תוקעים נערות בנות 16 המתחזות לבנות 18. זיון בהסכמה קוראים לזאת. ניצבים במשטרה עושים זאת, שופטים מנכ"לי חברות ציבוריות, ראשי ערים...חוץ מהאימפוטנטים דוגמת חולדאי המיובש. בחו"ל בנות מזדיינות בברים גם ללא סם אונס, הן במיאות את האמהות שלהן ועושות זיון בשלישיה. כאשר השכל נמצא בזין, יש בריחת מוח מהראש ומהמדינה. זה כל הסוד. מזדקנים בני 50 טסים לקניה לזיין שחורות בנות 17...
אובזרבר.  |  06.05.17
לכל התגובות