אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מתחילת השנה גדלה יתרת המשכנתאות של משקי הבית ב-10.5 מיליארד שקל צילום: shutterstock

מתחילת השנה גדלה יתרת המשכנתאות של משקי הבית ב-10.5 מיליארד שקל

בסוף חודש יולי הסתכמה יתרת המשכנתאות ב-269 מיליארד שקל. עלייה זו באה בהמשך לעלייה של כ-20 מיליארד שקל שנרשמה בשנת 2011

24.09.2012, 12:37 | אמנון אטד

יתרת המשכנתאות של משקי הבית ממשיכה לגדול, ובחודש יולי היא תפחה בכ-2 מיליארד שקל נוספים (0.8%). בשבעת החודשים הראשונים של השנה גדלה כבר יתרת המשכנתאות של משקי הבית בכ- 10.5 מיליארד שקל (4.1%) והסתכמה בסוף חודש יולי בכ- 269 מיליארד שקל. עלייה זו ביתרת המשכנתאות של משקי הבית השנה באה בהמשך לעלייה של כ- 20 מיליארד שקל שנרשמה בשנת 2011, ושל כ- 24 מיליארד שקל בשנת 2010. יתרת החוב הכוללת של משקי הבית, לדיור ושלא לדיור, הסתכמה בסוף חודש יולי בכ- 378 מיליארד שקל.

פרויקט נדל"ן (ארכיון), צילום: עמית מגל פרויקט נדל"ן (ארכיון) | צילום: עמית מגל פרויקט נדל"ן (ארכיון), צילום: עמית מגל

סדרת הנתונים שמפרסמת היום (ב') החטיבה למידע ולסטטיסטיקה של בנק ישראל כוללת גם נתונים מעודכנים יותר, שמהם מתברר כי בחודש אוגוסט הסתכם סך נטילת המשכנתאות החדשות בסכום שיא חדש של כ- 5.9 מיליארד שקל, לעומת השיא הקודם של כ- 4.9 מיליארד שקל שנרשם רק חודש אחד קודם לכן. סכום זה גבוה בכ- 1.3 מיליארד שקל מממוצע ביצועי המשכנתאות החודשי בשמונת החודשים הראשונים של השנה, שמסתכם בכ- 3.6 מיליארד שקל.

 

בבנק ישראל ניסו היום למתן את עוצמת הנתונים וציינו כי ייתכן והסיבה לעלייה זו בהיקף נטילת המשכנתאות היא הקדמת רכישת הדירות לפני העלאת המע"מ ב- 1% שנכנסה לתוקף בתחילת ספטמבר. אולם ההסתערות המחודשת על המשכנתאות מקרבת ללא ספק את היום שבו יהיה על נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר לשוב ולפעול לצינון שוק הדיור.

הצעד שעומד כעת על הפרק בבנק ישראל הוא הגבלת שיעור המימון (LTV - Loan To Value) שיורשו הבנקים למשכנתאות להעניק לרוכשי דירות חדשים. שיעור המימון הוא למעשה היחס שבין גובה המשכנתה לדיור שיתנו הבנקים, לבין מחיר הדירה. היחס המירבי ששוקל הנגיד לקבוע הוא ככל הנראה 60%, שמשמעותו המעשית היא שרוכשי הדירות יידרשו בעתיד "להביא מהבית" לפחות 40% משווי הדירה שהם ירכשו.

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
תגובה ל-1 - זה יוצא 270,000 לבית אב, וזה הרבה יותר מדי!
זה ממוצע שכולל גם הרבה שלא קנו דירה או שקנו דירה בלי משכנתא, לבית אב שיש לו משכנתא החוב הממוצע הוא יותר בסביבות 500,000ש"ח, שזה 6 שנות עבודה בשכר הממוצע. תכניס תקופת מיתון של שנתיים עם 10% אבטלה ותקבל מתכון לקריסה סופית של מעמד הביניים.
הייטקיסט , הרצליה קיפוח  |  24.09.12
6.
משקי הבית למעשה מהווים את הבטוחה של הבנקים להשקעות הכושלות של הטייקונים
הבנתם את הטריק? בועת הנדלן מאפשרת לבנק ישראל לשמור על יציבות הבנקים באמצעות חוב אדיר של משקי הבית - חוב אשר לעולם יוחזר לבנק - שמאזן את המחיקות מהשקעותיהם הכושלות של הטייקונים. פישר מעדיף שכל משק בית ישלם 200K ש"ח יותר ושאף בנק לא יתמוטט במשמרת שלו ושל ביבי. על קריסת משפחות אף אחד לא יעשה כותרת נושכנית בעיתון, על קריסת בנק כן.
ככה פישר קונה יציבות בכספינו הפרטי  |  24.09.12
לכל התגובות