אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם בעתיד כולנו ניראה כמו ברזילאים? צילום: MCT

האם בעתיד כולנו ניראה כמו ברזילאים?

חוקרים סבורים כי אנשים ברחבי העולם יהפכו יותר ויותר דומים זה לזה, ומאפיינים כמו שיער בהיר ועיניים כחולות יהפכו נדירים. והכל בגלל המצאת האופניים

04.10.2012, 18:02 | נטלי וולקובר
מסתבר שיש בעולם גם אנשים כחולים: שישה דורות של זיווגים בתוך המשפחה בין השנים 1800-1960 הפכו אוכלוסייה מבודדת בארה"ב לבעלת עור כחול.

האנשים הכחולים, כולם צאצאים של מהגר צרפתי בשם מרטין פוגאט, מתגוררים בגבעות קנטאקי. בשנות ה-60 הם נבדקו על ידי המטולוג מומחה שמצא כי הם סובלים ממחלת דם נדירה בשם מטמוגלובינמיה: גן רצסיבי התחלק עם עצמו כך ששינה את ההרכב המולקולרי של הדם שלהם, שבמקום להיות אדום הפך לחום ושינה את צבע עורם לכחול.

ניסיונותיו של ההמטולוג להתחקות אחר ההיסטוריה של גן המוטציה חשפו כי אילן היוחסין של משפחת פוגאט נשלט על ידי נישואים בין בני דודים, דודים ואחיינים. 

דניס סטייסי, שהסבא רבא רבא שלו משני הצדדים היה אותו אדם – הנלי פוגאט – הציע הסבר פשוט לשלל הנישואים בתוך המשפחה: לדבריו, בעבר בקנטאקי לא היו כבישים.

המצאת האופניים גרמה לשינוי, צילום: אילן שחם המצאת האופניים גרמה לשינוי | צילום: אילן שחם המצאת האופניים גרמה לשינוי, צילום: אילן שחם

סיפורה של המשפחה הוא גרסה מצומצמת של סיפור הזיווג האנושי מאז ראשית הזמן. אוכלוסיות מקומיות מתרבות בתוך עצמן, וגורמות לשיתוף של גנים, דמיון קבוצתי ובסופו של דבר זיהוי כגזע או קבוצה אתנית מובדלת. לטענת סטיבן סטרנס, פרופסור לאקולוגיה וביולוגיה התפתחותית באוניברסיטת יל, לפני המצאת האופניים המרחק הממוצע בין מקום הלידה של שני בני הזוג באנגליה עמד על 1.6 ק"מ בלבד. במהלך המחצית השנייה של המאה ה-19 עזרו האופניים להאריך את המרחק הממוצע ל-48 ק"מ. חוקרים זיהו דפוסים דומים במדינות אחרות באירופה.

"המרחק בין מקום הלידה של ההורים ממשיך להתרחב מאז המצאת האופניים מכיוון שכעת קל ואף מקובל שההורים נולדו במדינות אחרות", מסביר סטרנס. לדבריו, גלובליזציה, הגירה, היתוך תרבותי והקלות שבה ניתן לנוע בעולם המודרני יהפכו בהדרגה את האוכלוסייה האנושית להומוגנית. במקביל, תכונות רצסיביות ילכו ויעלמו, שכן על מנת שיופיעו יש צורך בשני העתקים של אותו הגן, ואילו הגנים הדומיננטיים יהפכו לנורמה. בקצרה, עור כחול הוא אאוט, עור חום אין.

בארצות הברית התכונה הרצסיבית של עיניים כחולות כבר הולכת ונהיית שכיחה פחות. מחקר מ-2002 שערכו האפידמיולוגים מארק גרנו ודיאן לאודרדייל מצא שרק לאחד מכל שישה אמריקאים לבנים לא היספאניים יש עיניים כחולות, ירידה משיעור של יותר מ-50% מאוכולוסיית הלבנים האמריקאית לפני 100 שנה. "ההסבר היחיד לדפוס שאובחן שהתאים לנתונים היה שהרגלי הזיווג השתנו", אומרת לאודרדייל. כלומר הנטייה של אנשים להתרבות בתוך השושלת שלהם הלכה ופחתה.

   

עיניים כחולות לא ייעלמו לחלוטין מהמפה, אבל יפחתו, צילום: shutterstock עיניים כחולות לא ייעלמו לחלוטין מהמפה, אבל יפחתו | צילום: shutterstock עיניים כחולות לא ייעלמו לחלוטין מהמפה, אבל יפחתו, צילום: shutterstock

עם זאת, לאודרדייל מרגיעה כי העיניים הכחולות לא ייעלמו לגמרי, אלא פשוט יתייצבו על שיעור נמוך, שמשקף את הסבירות של רבייה בין שני אנשים בעלי גן רצסיבי של עיניים כחולות.

תכונות רצסיביות נוספות ייעלמו בהדרגה לדברי הביולוג ג'ון מקדונלד מאוניברסיטת דלוואר. "מכיוון שמרבית המהגרים לארצות הברית מגיעים מאסיה, אפריקה ואמריקה הלטינית, כל תכונה שהיא שכיחה יותר אצל הצפון אירופאים מאשר אצל שאר העולם תהפוך להיות פחות שכיחה בעתיד הקרוב בארה"ב בשל ההגירה הזו", מקדונלד מסביר. "הדוגמאות כוללות שיער ג'ינג'י ובלונדיני, עיניים כחולות ונמשים. אלו הן תכונות רסציביות נפוצות יותר אצל קבוצות מסוימות מאשר אצל אחרות, ולכן יופחתו בשל ההתמזגות. דוגמאות נוספות הן מחלות כמו סיסטיק פיברוזיס".

במקביל יתמזגו תכונות פיסיות אחרות. "מרבית התכונות שאנחנו מחשיבים כמבחינות בין הקבוצות (צבע שיער, צבע העור, צורת עיניים וכן הלאה) נשלטות על ידי כמה גנים, כך שהן לא מצייתות לדפוס פשוט של רצסיבי – דומיננטי", מוסיף מקדונלד. "במקרים הללו ההתמזגות תגרום לאנשים להיראות דומים יותר אחד לשני לאורך זמן".

ככה ניראה עוד 500 שנה? לא רע, האמת, צילום: אי פי איי ככה ניראה עוד 500 שנה? לא רע, האמת | צילום: אי פי איי ככה ניראה עוד 500 שנה? לא רע, האמת, צילום: אי פי איי

קשה לחזות במדויק כיצד התמזגות הגנים תשפיע על המראה החיצוני, אך להערכת מקדונלד הנטייה תהיה לעבר האמצע. כלומר צבע העור והשיער של האמריקאי הממוצע ככל הנראה יתכהה מעט, ויהיו הרבה פחות אנשים בעלי עור כהה מאוד או בהיר מאוד.

לטענתו של סטרנס, הומוגניות מושלמת של הגזע האנושי ככל הנראה לעולם לא תתרחש, אולם באופן כללי העולם הופך להיות כור היתוך. האוכלוסייה שתיווצר מהערבוב ארוך הטווח בין אפריקאים, אמריקאיים ילידים ואירופיים תשמש כאבטיפוס לאנושות העתידית, מדגיש סטרנס. להערכתו, בעוד כמה מאות שנים מעכשיו, כולנו נראו כמו הברזילאים.

תגיות