אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מהפיכת Internet of Things: הגריל שמחבר את הסטייק שלכם לפייסבוק צילום: בלומברג

מהפיכת Internet of Things: הגריל שמחבר את הסטייק שלכם לפייסבוק

צוקרברג כבר משתמש בגריל שמעדכן בפייסבוק איזה סטייק הוא מבשל, תרמוסטט חכם שיודע מתי לקרר את הבית נחטף מהמדפים - וזאת רק ראשית מהפכת "אינטרנט הדברים". בכירי טקסס אינסטרומנטס סיפרו ל"כלכליסט" על עולם בו מכשירים מדברים ביניהם ולומדים אותנו

02.10.2012, 12:25 | הראל עילם
לפני חודש הפיל בטעות מנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג את האתר של חברת iGrill. צוקרברג פרסם סטטוס בו סיפר שהוא משתמש באפליקציה של החברה, שדרכה הוא יכול לעדכן את חבריו בהתקדמות הברביקיו שלו ולראות מה משתמשי פייסבוק ברחבי העולם מבשלים על הגריל. "זה גדול", כתב צוקרברג, ואתר iGrill הושבת לשעתיים בשל עומס הגולשים.

ההתלהבות של צוקרברג מראה עד כמה אנחנו מתקרבים למצב שבו קיימת "אינטרנט של הדברים" (Internet of Things), רשת שבה המכשירים מדברים ביניהם. ההתקדמות הזו מגיעה בעיקר מתחום התשתית. "בעשור האחרון היתה התקדמות מדהימה", אומר נתן ברוקר, מנכ"ל מרכז הפיתוח של חברת השבבים טקסס אינסטרומנטס בישראל.

"לכולנו יש פס רחב, יש WiFi בכל מקום, בלוטות' בכל טלפון, רשתות סלולר שמכסות את רוב המדינות. וכמובן, העלייה של חברות הענן, שמרכזות את כל המידע שלך באינטרנט. המידע שלנו נגיש יותר, ואנחנו יכולים לגשת אליו ביותר דרכים".

ברוקר מציע לא לדבר על הקלישאה של מקרר שיידע להזמין חלב לבד. "אנחנו מאוד רחוקים מפיתוח מקרר כזה. מה שמעניין זה להסתכל איך החיים שלנו משתנים כבר היום", הוא אומר, ומדבר על עתיד קרוב מאוד שבו כל מכשיר בעולם יידע לתקשר איתנו ואנחנו איתו.

"יש למשל, את חברת נסט, עם התרמוסטט החכם", מספר ברוקר. "אתה מתקין אותו בקלות, יכול לשלוט בו מרחוק והוא לומד את צורכי החשמל שלך ויודע לחסוך לך אנרגיה". התרמוסטט של נסט הוא פרי פיתוח של טוני פדל, אחד ממעצבי האייפוד המקורי, והמכשיר כבר נמכר בהצלחה באמזון ובחנויות אפל בארה"ב, ולחברה יש כבר שיתופי פעולה עם חברות חשמל בארה"ב.

ברוקר מסביר כי "סימנס, למשל, פיתחה מתג חשמל קטן שיש לו גם שבב ZigBee זעיר (פרוטוקול תקשורת לטווח קצר עם צריכת אנרגיה נמוכה מאוד - ה"ע). הוא לא יעלה יותר ממתג רגיל, אבל אפשר יהיה לחבר אותו למערכת מרכזית ולחסוך כסף, כי הוא יודע את השעות המתות והזולות של צריכת החשמל".

סימנס אינה החברה היחידה שמחדשת בתחום, ויש כיום ניסויים בטכנולוגיה ובמערכות חשמל חכמות בכל רחבי ארצות הברית, כמו אוסטין בטקסס, שעברה כולה למערכת חשמל ממוחשבת.

המזגן יגיע עם WiFi ויטופל מרחוק

"אם יש לך מתג עם ZigBee, אז כל טלפון חכם יוכל להפעיל מרחוק כל מכשיר, מתג ונורה בבית. והנה, יש לך בית חכם בלי שתצטרך טכנולוגיה יקרה", מסביר ברוקר. "יש חברה סינית שמפתחת מזגן עם WiFi בתוכו, כדי שהטכנאי יוכל לבדוק מרחוק מה התקלה. מארק צוקרברג מתלהב מ-iGrill, מנגל חכם שיודע לא רק לצלות את הבשר, אלא גם כולל חיבור אלחוטי שבאמצעותו אפשר לשלוח התראות לטלפון כשהבשר מוכן וגם לשלוח עדכונים לפייסבוק. וכמובן, עם מערכת תקשורת פנימית מספיק טובה, אתה גם יכול ליצור ניווט בתוך בניינים, כדי למצוא את מדף הירקות בסופר למשל".

הגריל המקוון של צוקרברג, צילום: בלומברג הגריל המקוון של צוקרברג | צילום: בלומברג הגריל המקוון של צוקרברג, צילום: בלומברג

ברוקר מדגיש כי החידושים לא מסתכמים רק בבית חכם. "מדברים היום כבר על מכוניות חכמות. שים WiFi בכל מכונית, ומכוניות יוכלו לדבר זו עם זו וליצור רשת גם באזורים שבהם אין קליטה סלולרית. תוכל למדוד עומסים, לעקוב אחרי פקקים ולראות היכן יש בעיות. צי של מכוניות יוכל למפות את העולם בזמן אמת".

מה לגבי עתיד ללא חוטים בכלל? מתי יהיה לנו שידור חשמל אלחוטי?

"לצערי, לא בזמן הקרוב. אבל כבר היום יש מכשירים שיודעים לאסוף אנרגיה מהעולם: יש מתגים שצוברים חשמל בכל פעם שאתה נוגע בהם, פיתוחים שעובדים על ספיגת קרינת רקע מהאוויר. בפינלנד יש חברה שמדברת על אגירת כוח בצורה קינטית, מצעידה. גם באולימפיאדה, למשל, הוצגה מדרכה חכמה, שתרגמה את הצעדים עליה למעט אנרגיה. אבל בסופו של דבר, מה שצריך זה פשוט לעבור לצריכת אנרגיה אולטרה-נמוכה. אז תוכל להסתפק בסוללה זעירה, כמו של שעון".

המהפכה תגיע מאוסף השירים והסרטים

אנשים מדברים על מהפכת הבית החכם כבר שנים, אבל זה לא קורה. איפה זה יתחיל לדעתך?

"זה יגיע דווקא מתחום של צריכת תוכן. זה המקום שבו באמת צריך את החיבוריות. היום כל החיים שלך בענן, אצל חברות כמו אפל, אמזון וגוגל. אתה קונה דרכן הכל, כל הסרטים והשירים שלך נמצאים שם. אז הדבר הבא שאנחנו צריכים זה מכשירים פשוטים שיידעו להתממשק לזה".

מה זה אומר? מראה בחדר האמבטיה שתוכל להציג בבוקר את יומן הפגישות, מזגן שיידע את לוח הזמנים שלכם ויתחיל לעבוד חצי שעה לפני שאתם מגיעים הביתה, ממיר טלוויזיה שיידע לזהות, להקליט ולהוריד תוכניות טלוויזיה על בסיס הדברים שאתם אוהבים ומערכת אזעקה שתדע לזהות חברים שלך מפייסבוק. אלו רק חלק מהדברים שיוכלו לעשות מכשירים פשוטים שיידעו להתחבר לחשבונות הקיימים שלכם.

"כולם רוצים להיכנס היום לשוק של הבית החכם ומדברים על פתרונות תקשורת", אומר ברוקר. "חברות הכבלים, החשמל, ספקיות האינטרנט והסלולר. כולם רוצים נתח, אבל עדיין לא ברור מי ינצח ומה יהיה הפתרון או התקן שכולם יתאימו את עצמם אליו".

אתה חושב שזה יכול לתפוס בישראל?

"בישראל תחום הרפואה מאוד מתקדם, ואנחנו מוכנים לשלם הרבה על גאדג'טים רפואיים וגם על ספורט. זה יגיע משם. יש לך חיישני גלוקוז, למשל, אבל הם לא יודעים איך להתאים את עצמם אליך ולקחת את המידע שלך מהענן. זה צריך להשתנות. הגביע הקדוש הוא שנגיע למצב של חיישנים חד־פעמיים. שהם יהיו כל כך זולים שנוכל להשתמש בהם לבדיקת דם או כולסטרול למשל, לשדר את המידע ולזרוק אותם לפח".

כיום טלפונים חכמים עם יכולות רפואיות, כמו למשל של חברת Lifewatch הישראלית-שוויצרית, יכולים להתחבר לסטיקים חד פעמיים לבדיקת גלוקוז - עדיין לא פתרון זול וגמיש כמו חיישן מלא חד פעמי, אבל בהחלט צעד חשוב בכיוון הנכון. "יש חיישני בלוטות' בנעליים חכמות של נייקי, יש שעון מבית מוטורולה שהוא גם מודד דופק. הכל מתחבר היום".

ברוקר מסביר כי "אנחנו הולכים לעבור לתקנים של תקשורת seamless, שתדע לדלג בין רשתות סלולר ורשתות WiFi פנויות בצורה אוטומטית בלי שתצטרך ללחוץ על אף כפתור. גם רשתות הסלולר יפרסו נקודות WiFi כדי להתמודד עם העומס. אנחנו יודעים מה קורה כי יצרנים באים אלינו. מחצית מכל המכשירים החשמליים שמפתחים היום יצאו עם חיבור WiFi. זה כבר קורה".

"אף אחד לא יוריד עדכון תוכנה לתנור"

אחד השותפים לדרך של ברוקר הוא אבנר גורן, מנהל האסטרטגיה העולמית של קבוצת ה-omap בטקסס אינסטרומנטס, שיושב בישראל. אלה נמצאים בקשת עצומה של מכשירים, בהם גם טלפונים חכמים, כגון הגלקסי נקסוס ומוטורולה אטריקס. גורן אחראי על פיתוח המעבדים שיפעילו את אינטרנט הדברים.

מבחינת גורן, השינוי הגדול ביותר שיצטרך לקרות כדי שמהפכת הבית החכם תקרה הוא דווקא תרבותי וכלכלי, לא טכנולוגי.

"הטכנולוגיה כבר כאן, אבל אנחנו צריכים לחשוב אחרת. יש זמני מחזור שונים לחלוטין בתחום האלקטרוניקה: אתה לא הולך להחליף תנור כמו שאתה מחליף טלפון. אף אחד לא הולך לעדכן תוכנה לתנור. לכן אתה חייב ליצור מערכת שעומדת לאורך זמן. אנדרואיד היא מצוינת, אבל אתה לא יכול להמשיך לשחרר גרסאות חדשות כל הזמן אם המערכת מיועדת להפעיל בית חכם. בקצב הזה, התנור שאתה קונה היום לא יוכל לעבוד עוד עשור".

לדבריו, "הדבר הכי חשוב באינטרנט הדברים הוא היכולת של חברה לספק לך שירותים בהרבה יותר דרכים. מי שתצליח בשוק הזה היא החברה שתצליח להרים שירותים שאנחנו לא יכולים לחשוב עליהם כרגע, ואני חושב שזאת לא תהיה חברה שאנחנו מכירים היום אלא משהו חדש לחלוטין".

לאילו חידושים אפשר לצפות?

"תחשוב על מערכת חכמה שתדע לזהות מתי מישהו חוצה את הכביש ולשלוח התראה למכוניות קרובות כדי שאלו יאטו. יש מחקרים היום בתחום הזה. או אולי תנור עובד וחם עם מצלמה, שיידע לזהות שילד מתקרב ולהתריע לפני שהוא נוגע ומקבל כווייה".

תגיות