אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תביעה בסך 40 מיליון שקל נגד מדען בכיר לשעבר במכון וולקני צילום: עמית מגל

תביעה בסך 40 מיליון שקל נגד מדען בכיר לשעבר במכון וולקני

פרקליטות המדינה הגישה תביעה אזרחית נגד ד"ר אמיר ערב וכמה משותפיו בטענה כי גזל טכנולוגיה מהמכון לצורך עסקיו האישיים

02.10.2012, 18:11 | זוהר שחר לוי
פרקליטות המדינה הגישה תביעה אזרחית בסך 40 מיליון שקל נגד ד"ר אמיר ערב, ששימש כמדען בכיר במנהל המחקר החקלאי במכון וולקני וכמה משותפיו בטענה כי גזל טכנולוגיה מהמכון לצורך עסקיו האישיים. "תביעה זו מתייחסת למקרה חמור במיוחד בו גזלו הנתבעים במשך שנים רבות מהמדינה, במכוון, באופן שיטתי ובדרכי תרמית, טכנולוגיה יקרת ערך שזכות הקנין בה נתונה למדינה", נכתב בתביעה.

על פי התביעה, שהוגשה בשבוע שעבר לבית המשפט המחוזי בתל אביב, הועסק ד"ר ערב במינהל המחקר משנת 1994 בתפקיד של חוקר בכיר. עיקר עבודתו הה בתחום של פיתוח התקנים ושיטות להקפאה של דוגמאות ביולוגיות כשהטכנולוגיות שבפיתוחן עסק הינן בעלות ישומים רפואיים חשובים בבני אדם. לרשותו של המדען, כך לפי התביעה, הועמדו משאבים מחקריים רבים, לרבות מעבדות, חיות לניסויים מדעים וחדרי ניתוח והוא פעל בסביבה של חופש אקדמי ואמון. בהתאם, נכתב, כמקובל במוסדות אקדמיים, מידת הפיקוח על עבודתו הייתה מוגבלת ביותר.

אילוסטרציה, צילום: בלומברג אילוסטרציה | צילום: בלומברג אילוסטרציה, צילום: בלומברג

"מנהל המחקר", כתבו עוה"ד דקלה שלו אמסלם וליעד וטשטיין מטעם הפרקליטות, "נדהם לגלות שד"ר ערב ניהל למעשה 'חיים כפולים'. בד בבד עם עבודתו כחוקר בכיר במנהל, הוא יזם והקים חברות המבוססות על הטכנולוגיה שפיתח במסגרת עבודתו ושימש כמדען הראשי של חברות אלה על גלגוליהן השונים".

עוד טוענת התביעה, כי מנהל המחקר גם גילה שהחברות שהקים ויזם ד"ר ערב הגישו בקשות לרישום פטנטים המתייחסות למה שפיתח במסגרת עבודתו במכון. "כל בקשות הפטנטים הוגשו בתקופת עבודתו במנהל", נטען, "נוגעות במישרין לעבודתו, מבוססות על הפלטפורמה המחקרית שהעמיד לרשותו המנהל ועוסקות באותם תחומים ממש בהם פעל במנהל". כך נטען, כי הוגשו בקשות לרישום פטנטים מטעם החברות IMT ו-CORE DYNAMICS, עמן עבד ד"ר ערב. בין השאר הוגשו לבקשות לרישום פטנטים המתארות ישומים שונים של טכנולוגיית ההקפאה שפיתח ד"ר ערב ובהן הקפאה של איברים לשם שימור והשתלה, ישומים אורטופדיים להקפאה והפשרה של רקמות סחוס להשתלה במפרקים, ליופוליזציה (יבוש באמצעות הקפאה) של תאי דם אדומים וליופוליזציה של תאי גזע.

"בעקבות בדיקה מעמיקה שערך, התברר למנהל המחקר כי במשך השנים נהגו הנתבעים במרמה, הונאה ותרמית", לשון התביעה, "על מנת להסתיר את גזל הטכנולוגיה ואת העבודה כי IMT ו-CORE DYNAMICS הן חברות המבוססות על פטנטים, טכנולוגיה וידע של מנהל המחקר".

נתבע נוסף בכתב התביעה שהגישה המדינה הם בין השאר פרופ' שלמה בן חיים, יזם בתחום הביוטק והציוד הרפואי, שהצטרף כמשקיע לד"ר ערב. במדינה טוענים, כי בן חיים "ידע שמדובר בחברות המבוססות על טכנולוגיה שגזל ערב מהמנהל" וכי הוא "נטל חלק במעשים המתוארים בתביעה זו".

עוד נכתב בתביעה: "במשך השנים נהגו הנתבעים בדרכי מרמה, הונאה ותרמית על מנת להסתיר את גזל הטכנולוגיה. בין השאר הסתיר ד"ר ערב את מהות קשריו עם החברות בהן פעל והצהיר, בכזב, כי אין לו כל קשר או נגיעה לפעילותן. ד"ר ערב אף הורשע בפסק דין חלוט של בית הדין למשמעת של עובדי המדינה בגין פעילות תוך הפרת החובה להימנע מניגוד עניינים והסתרת העובדות הנוגעות לניגוד העניינים מהמנהל". לפי התביעה, השניים ניצלו את האמון הרב שרוחש המנהל לחוקרים בכירים במעמדו של ד"ר ערב "על מנת להחתים במרמה את המנהל על 'הסכים' לשיתוף פעולה מדעי".

בפרקליטות המדינה טוענים כי על ד"ר ערב ושותפיו להשיב את שווי הנכסים שגזלו ולפצות את המדינה בגין הנזקים החמורים שנגרמו לה. לדברי הפרקליטות, לטכנולוגיה שפיתח ד"ר ערב פוטנציאל מדעי ומסחרי עצום, לרבות במגוון רחב של ישומים רפואיים. לגרסת התביעה, העובדה שהנתבעים הצליחו לגייס סכומי כסף גדולים, 20 מיליון דולר לפחות, להשקעה, מצביעה בבירור על הפוטנציאל.

עו"ד ריצ'רד לוטי המייצג את חברת קור דינאמיקס (ישראל) שגם היא נתבעת בתביעה מסר בתגובה: "זו תביעה שבין חלם לקפקא. מדובר בהתנהלות שערורייתית ממדרגה ראשונה, אנחנו לא נעבור על כך בשתיקה ותגובה תובא בהתאם. כך לא מתנהגים כלפי משקיע שהביא כסף זר כדי לנסות לפתח טכנולוגיה תוך תשלום מיליונים למדינה, כאשר המדינה עצמה אישרה בהסכמים שהטכנולוגיה שייכת לחברה ולפתע דורשת את הכל חזרה אחרי השקעה של שבע שנים.

תגיות