אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כבוד לישראל: 3 אוניברסיטאות בדירוג 200 המוסדות הטובים בעולם צילום: מיכל ראש- בן עמי

כבוד לישראל: 3 אוניברסיטאות בדירוג 200 המוסדות הטובים בעולם

הטכניון והאוניברסיטאות בתל אביב ובירושלים נכללו בדירוג שמפרסם מגזין בריטי. רק 24 מדינות נכללות ברשימה. במקום הראשון - המכון הטכנולוגי של קליפורניה

03.10.2012, 20:58 | חן פונדק

למרות העשור האבוד, ישראל ממשיכה להוביל במזרח התיכון, לפחות בהשכלה גבוהה: שלוש אוניברסיטאות ישראליות נכנסו לרשימת 200 האוניברסיטאות הטובות בעולם לפי דירוג Times Higher Education, מגזין בריטי העוסק בהשכלה גבוהה בשיתוף עם חברת תומסון רויטרס. מדובר באחד משני הדירוגים החשובים ביותר של ההשכלה הגבוהה. 

בכך עקפה ישראל את פינלנד, אוסטריה ודרום אפריקה שהכניסו רק מוסד אחד לרשימת ה-200. נורווגיה, איטליה ורוסיה כלל לא מופיעות ברשימת ה-200. סך הכל 24 מדינות בלבד נכללות ברשימת ה-200.

ישראל המדינה היחידה במזרח התיכון שמוסדותיה נכנסו לדירוג ה-200. הטכניון הצטרף לרשימת ה-200 השנה והגיע למקום ה-193. האוניברסיטה העברית עדיין מובילה את הדירוג מבחינת המוסדות הישראלים אך נופלת השנה למקום 137 ממקום 121. אוניברסיטת תל אביב קופצת לעומת זאת ממקום 166 למקום 158.

האוניברסיטה העברית בגבעת רם, צילום: cc by Amitay Katz האוניברסיטה העברית בגבעת רם | צילום: cc by Amitay Katz האוניברסיטה העברית בגבעת רם, צילום: cc by Amitay Katz

לפני חודש וחצי זכתה ישראל לכלול שלוש מוסדות אקדמאים ברשימת 100 האוניברסיטאות הטובות בעולם של מדד שנגחאי: האוניברסיטה העברית מוקמה במקום ה-53, הטכניון נכנס למקום ה-78 בדירוג, ומכון ויצמן למקום ה-93. בעוד שנגחאי כולל מדדים מחקריים בלבד, הציון של כל אקדמיה במדד הטיימס מורכב מ-13 אינדיקאטורים בחמישה תחומים: מחקר, הוראה, ציטוטים, הכנסות מתעשייה והרכב בינלאומי. המדדים כוללים בין היתר יחס סגל-סטודנט לתואר ראשון, יחס סגל-דוקטורנטים, יחס סטודנטים לתואר ראשון-דוקטורנטים ויחס סטודנטים זרים במוסד לכלל הסטודנטים.

אחד ממבני הטכניון בחיפה, צילום: אלעד גרשגורן אחד ממבני הטכניון בחיפה | צילום: אלעד גרשגורן אחד ממבני הטכניון בחיפה, צילום: אלעד גרשגורן

במקום הראשון: המכון הטכנולוגי של קליפורניה

במקום הראשון בדירוג מחזיק המכון הטכנולוגי של קליפורניה זו שנה שנייה ברציפות, אוקספורד הבריטית וסטנפורד האמריקאית במקום השני יחדיו, בעוד אוניברסיטת הרווארד היוקרתית שב-2010 הייתה במקום הראשון נדחקה הפעם למקום הרביעי.

אבל אולי לאקדמיה הישראלית כדאי לשים לב בעיקר לשני דגשים בניתוח המגזין את תוצאות הדירוג: למרות המשך הדומיננטיות של ארצות הברית המחזיקה 76 מקומות מתוך ה-200 הראשונים, סימנים של התערערות המערב והתחזקות המזרח באים לידי ביטוי.

כמו בשנה שעברה, 7 מתוך עשרת המקומות הראשונים מגיעים מארצות הברית, אולם 51 אוניברסיטאות שהופיעו שנה

שעברה בדירוג ה-200 יצאו ממנו השנה, ועל חשבונה נכנסו אוניברסיטאות מהמזרח הרחוק.

למעשה כלל הדירוג של אוניברסיטאות ארצות הברית ירד ב-6.5 מקומות ושל בריטניה ב-6.7 מקומות בעוד דירוג שתי אוניברסיטאות סיניות ושתי אוניברסיטאות סינגפוריות שיפרו את מקומם, וכל אוניברסיטאות דרום קוריאה. איראן הצליחה להכניס רק נציגה אחת לדירוג שבין 301 ל-350.

המגזין טוען כי מלבד להפסיד חלק מדומיננטיות המערב לטובת המזרח, הדירוג גם משקף את הפגיעה מהקיצוצים בסבסוד הציבורי באוניברסיטאות ארצות הברית ובריטניה, כמו אוניברסיטת אריזונה ואוניברסיטת מסצ'וסטס.

תגיות

34 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

33.
במקום טופ 100 עברנו לטופ 200
שימו לב למשחק הבא: נניח שנבחרת ישראל היתה בטופ 10, הכותרת היתה נבחרת ישראל בטופ 10. כעבור שנה, הנבחרת התדרדרה למקום 34. העיתונאים יוצאים בהכרזה חגיגית, ישראל בטופ 50, גאווה. זה לא שינוי כמותי אלה שינוי יחסי וזה מה שחשוב. שנית כל, מדובר בדירוג בסולם סדר ולא סולם מנה. אז מקום 100 לא יותר גרוע פי 10 ממקום 10. יתכן וכולם מקובצים בצפיפות. לא ברורה ההתפלגות של הדירוג. מה אני, כולה עשיתי סטטיסטיקה למדעי חברה (מודה זה לא רמה) אבל מה הבוגרים של המוסדות עולזים? לא ברור להם שזה סולם סדר ובכלל לא ידועה שונות?
מישקפופר , אשדוד  |  04.10.12
31.
לא צריך להשוות אותנו למזרח התיכון
המזרח התיכון מורכב מעשרים מדינות ערביות מוסלמיות וממדינת ישראל חוץ מנפט אין להם כלום אם רוצים להשוות את איפה אנחנו ביחס לכל אסיה למשל על אירופה אני לא מדבר ההתברגות של האונירבסיטאות ב 200 הגדולים היא לא רעה בכלל אבל זה אפילו לא שם אותנו במקום טוב באמצע אנחנו אי שם בתחתית יש בסך 24 מדינות במועדון הזה אנחנו בערך מקום 20 זה לא כדורגל באקדמיה הייתי מצפה לראות אותנו הרבה יותר למעלה בסביבות מקום 10 ואם לא היתה כל כך הרבה פוליטיקה באקדמיה הישראלית כבר מזמן היינו שם עם חמש או שש אוניברסיטאות ב 200 הגדולות
03.10.12
30.
תשובה ל-2
הסיבה שאת״א עקפה את הטכניון היא שהדירוג הינו דירוג כללי, דהיינו כולל בתוכו את כל סוגי המדעים (רוח, חברה, טבע, מדעים מדויקים וכו׳). לכן ההישג של הטכניון הרבה יותר גדול ממה שזה נראה. מוסד שמתמקד במדעי הטבע ומדעים מדויקים הצליח להיכנס לדירוג של מאתיים האוניברסיטאות הטובות בעולם, וזאת למרות שאין בו מחלקות שלמות שיש לאוניברסיטאות אחרות.
אלכס , חיפה  |  04.10.12
לכל התגובות