אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משבר דירוג: המחיר הכבד של חותמת הגומי צילום: עמית שעל

משבר דירוג: המחיר הכבד של חותמת הגומי

חברות הדירוג, שסיפקו דו"חות במימון הגופים המדורגים, יכולות לבוא בטענות רק לעצמן

04.10.2012, 07:54 | רועי ברגמן
שלוש שנים וחצי אחרי הקריסה של 2008, דירוגי החוב של החברות עדיין נראים כמו חותמת גומי שנועדה רק להכשיר השקעות של גופים באיגרות חוב.

ב־9 במאי זינקה התשואה לפדיון על אג"ח ג' של אי.די.בי אחזקות ל־70%, תשואה שנחשבה אז דמיונית לקונצרן החזק במשק. החששות של המשקיעים על רקע הפגיעה ברווחיות של החברות החזקות בקבוצה, כמו גם נטל החוב ההולך ומכביד של הקבוצה, נסקו לגבהים.

רק למחרת, בעקבות חשיפה של "כלכליסט", הודיעה אי.די.בי כי חברת הדירוג S&P מעלות בוחנת את דירוג האג"ח של החברות בקבוצה. הדירוג של אי.די.בי אחזקות, שבמעלה הפירמידה, עמד אז על -A עם אופק דירוג יציב - דירוג השקעה אטרקטיבי למדי. שלושה ימים מאוחר יותר הגיעה ההודעה על הורדת הדירוג ל־-BBB (עדיין נחשב לדירוג השקעה) עם אופק שלילי, המבטא את האפשרות להורדת דירוג נוספת בהמשך. את ההמשך כולנו מכירים.

המקרה של אי.די.בי הוא עדות אחת מני רבות לאיחור היחסי בתגובה של חברות הדירוג ולמעשה לאובדן הרלבנטיות שלהן בשוק ההון בעת הנוכחית. מאז הקריסה הפיננסית הגדולה של המכשירים הפיננסיים מגובי הנכסים במשבר 2008, ספגו החברות הללו ביקורת נוקבת מכל עבר, אך גם שלוש שנים וחצי אחריה, דירוגי החוב של החברות נראים בעיקר כמו חותמת גומי שנועדה להכשיר השקעות של גופים באג"ח, רק בשביל לעמוד בדרישות הרגולטוריות של השקעה בניירות בדירוג השקעה ולא כאמצעי לניבוי כושר עמידתן של החברות בהתחייבויותיהן.

כעת בא אגף הפיקוח על ההון ואומר בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים, כי על הגופים המוסדיים, האמונים על ניהול כספי החיסכון הפנסיוני שלו, להפסיק ולהסתמך על דירוגי החוב החיצוניים ולהישען יותר ויותר על מערכות דירוג פנימיות, כמו גם הישענות על הנחיות ועדת חודק, זאת על ידי מתן האפשרות להגדיל את שיעור האחזקה באג"ח שאינן מדורגות.

חברות הדירוג יכולות לבוא בטענות רק לעצמן על אובדן כוח השפעתן בשוק, אך זה לא מסתיים כאן. חוות הדעת שהזמינה S&P מעלות מפרופ' עפר אומרת במפורש, ש"הדירוגים אינם ערבות לפירעון התחייבויות או פוליסת ביטוח ואינם מהווים המלצה לעשיית פעולה כלשהי בנייר ערך". כלומר, חברת הדירוג עצמה אומרת שאסור למשקיעים להתייחס לדירוגים שלה ברצינות.

למי שטרח לקרוא את האותיות הקטנות בדירוגים המפורסמים, הדבר לא צריך להוות הפתעה, שכן מילים אלו נכתבות בדיסקליימר של כל אחד מהדירוגים. כשמביאים בחשבון גם את העובדה שמי שמממן את הדירוג הוא לא אחר מהגוף המדורג, האותיות הקטנות הללו צריכות להפוך לתמרור אזהרה גדול במיוחד למשקיעים.

אחד היעדים שהציבה לעצמה רשות ני"ע לשנים הקרובות הוא הסדרת תחום חברות הדירוג. נוכח האירועים האחרונים, נדמה שעוד לפני ההסדרה חברות הדירוג צריכות להמציא את עצמן מחדש. אם הן לא יעשו זאת, סביר שרגולטורים אחרים ילכו בעקבות המפקח על הביטוח ומשם, לחברות הדירוג כבר לא תהיה דרך חזרה.

תגיות