אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תנו למוסדיים ללמד צילום: בועז אופנהיים

תנו למוסדיים ללמד

החינוך הפיננסי חייב להיות מועבר לילדינו על ידי אלו שיש להם ידע וניסיון בשוק ההון

07.10.2012, 07:59 | איציק אסטרייכר

משפחת ישראלי החליטה לצאת לחופשה בת שבוע בחו"ל בתקופת החגים. בחנה והתייעצה עם מיטב חבריה מהו מקום הבילוי העדיף, אופן ההגעה הרצוי, חברת התעופה העדיפה וכמובן, ביצעה השוואת מחירים ואיכות המוצר והשירות אותו היא צפויה לקבל. ה"מחקר" שעשתה משפחת ישראלי נראה לנו טבעי - אחרי הכל, מדובר בהחלטה חשובה על בחירת חופשה משפחתית בחו"ל, שעלותה כ-20 אלף שקל.

משפחת ישראלי גם משקיעה בתוכניות פנסיוניות. בני המשפחה מעולם לא התעניינו באיזו תוכנית פנסיונית מושקע כספם, לא חקרו ולא שאלו על המוצר. זאת, למרות שבתוכניות כאלה מושקעים בממוצע מאות אלפי שקלים למשפחה.

האמת, אפשר להבין אותם. הנושא הפנסיוני מסובך, לא מרתק, ושינוים רבים שנעשים בתדירות גדולה בשנים האחרונות מקשים עוד יותר על הבנתו.

אחת הסיבות לחוסר ההבנה של הציבור הישראלי בחיסכון הפנסיוני היא העדר לימוד של הנושא בבתי הספר. ילדינו לומדים במערכת החינוך מגוון רב של מקצועות ונושאים, מלוח הכפל ועד נגזרות ואינטגרלים, מהמהפכה התעשייתית ועד תולדות הציונות, מסיפורי מולייר ועד שירי ביאליק. כל הנושאים חשובים באמת. אך איך ייתכן שאפילו שעת לימוד אחת, במהלך 12 שנות לימוד, לא מוקדשת להסביר לילדינו מהו חיסכון? מה ההבדל בין צריכה להשקעה? מהו חיסכון הוני? מהו חיסכון קצבתי? מהי קרן פנסיה? מדוע כדאי לחסוך בקרן פנסיה ומה זו תבטיח לו במהלך שנות העבודה ולאחר פרישתו? מערכת החינוך לא מלמדת את ילדינו כיצד לתכנן את התקציב שלהם כדי לחיות בכבוד לאחר שיפרשו מעבודה. ואת זה - חייבים לשנות.

תנו למקצוענים ללמד, צילום: shutterstock תנו למקצוענים ללמד | צילום: shutterstock תנו למקצוענים ללמד, צילום: shutterstock

גם משרד האוצר מכיר בכך, ולראייה, הממונה על שוק ההון במשרד האוצר פרסם באחרונה תוכנית לחינוך פיננסי בישראל. ביישום תוכנית זו, ניתן וראוי כי האוצר ייעזר בגופים הפועלים בשוק ההון. הרקע, הידע והניסיון בקרב המועסקים באותם גופים רב וייחודי ואינו מצוי כיום במסגרת מערכת החינוך הפורמלית בישראל.

בחלק מהגופים נעשות מזה שנים הכשרות מקצועיות, הדרכות והשבחות של עובדים. הגופים הפיננסיים מקייימים הכשרות שוטפות בשלל נושאים בקרב אנשיהם, הן בעת קליטתם והן במהלך שנות העבודה. תוכניות הדרכה והכשרה, חומרי הדרכה כתובים, מצגות וספרות קיימים ושימושים בגופים המוסדיים הפועלים בשוק ההון.

הון אנושי זה והניסיון שנצבר בגופים הפועלים בשוק ההון יכול להיות לעזר רב במימוש התוכנית - הן בהכנת התכנים ותוכניות הלימוד, הן בהכשרת מורים ומרצים והן בשילובם במערך ההדרכה.

למי שחושש מפני פעילות שיווקית של גופים מסחריים בקרב התלמידים, ניתן לקבוע מנגנונים שימנעו זאת, או לפחות יצמצמו זאת למינימום. המטרה החשובה מצדיקה שימוש בכל האמצעים הקיימים לרשות הממונה על שוק ההון.

הכותב הוא מנכ"ל מיטב גמל ופנסיה.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
הנה בדיחה שקראתי:
ניתן למנהלי חברות הביטוח והפנסיה שלנו לנהל את החיסכון הפנסיוני שלנו. אחרי שלל "תספורות" שהם יעברו, החיסכון שלנו יצטמק (אבל נא לא לדאוג, המשכורות שלהם יישארו אותו דבר, ואף יגדלו. פה אין תספורת). מאחר ואי אפשר לשאוב כסף מהחסכונות שלנו לנצח, הם מצאו עוד מקור הכנסה מניב: אותם מנהלים יעבירו (בתשלום כמובן, מכספי משרד החינוך) שיעורים והרצאות על ניהול כספי הפנסיה בצורה "נבונה" (כפי שהם יודעים ומכירים). כנראה רק במדינת ישראל אנשים כאלה יכולים לחלום על עצמם כדמות חינוכית ממעלה ראשונה בנושא שוק ההון.
מספר הסיפורים  |  08.10.12
לכל התגובות