אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הממשלה לא תאפשר למחלבות הגדולות ליהנות ממכסות היבוא המוזל צילום: חיים צח

הממשלה לא תאפשר למחלבות הגדולות ליהנות ממכסות היבוא המוזל

שטייניץ הורה על תוכנית להפחתת מכסים על שורת מוצרי חלב. גורם באוצר: "המטרה היא להגביר תחרות. אם ניתן מכסות למונופול כמו תנובה לא נשיג את המטרה"

07.10.2012, 11:31 | תומר אביטל

הממשלה לא תאפשר למחלבות הגדולות ליהנות ממכסות היבוא המוזל. כזכור, שר האוצר יובל שטייניץ הודיע לפני הסופ"ש על השקת הליך השימוע לגבי התוכנית להפחתת מכסים בתחום מוצרי החלב. זאת לאחר שבערב חג הסוכות הודיע משרד החקלאות על עלייה של 9.4% במחיר המטרה של החלב - המחיר המובטח לרפתנים על החלב שהם מייצרים.

לפי המהלך אותו מוביל שטייניץ יופחתו המכסים על שורה של מוצרי חלב כמו גבינות רכות, יוגורט, אבקות חלב ,חמאה שולחנית, ושמנות. שיעורי המכס על מוצרים אלה, לדברי האוצר, הם גבוהים ביותר ונעים בין 120% ל-160%.

גורם באוצר הדגיש כי "אמרנו כבר בדיונים סביב דו"ח ועדת המזון שצריך לבחון טוב איך מחלקים את מכסות היבוא. המטרה היא להגביר תחרות. אם ניתן מכסות למונופול כמו תנובה לא נשיג את המטרה. אנחנו בוחנים כיצד להוביל את מהלך המכסות ובד בבד להגביר תחרות".

באוצר מסבירים כי המחלבות ירצו בוודאות להשתמש במכסות המוגדלות של יבוא אבקת חלב, לדוגמא בשביל להשתמש בגבינות. כמו כן, מעריכים באוצר, ייתכן כי המחלבות יחפצו בייבוא שאר המוצרים המוזלים, כדי לשווק אותם דרכן.

יש דרך חוקית להגביל את חלוקת המכסות?

"בוודאי. את המכסות גם ככה צריך לחלק לפי שיקולי תחרות".

בעקבות האמרת מחיר המטרה צפויה להתכנס לאחר החג ועדת המחירים, שבה חברים נציגי משרד האוצר והחקלאות, כדי לדון בבקשת המחלבות לייקר את מוצרי החלב שנמצאים תחת פיקוח ממשלתי. ועדת המחירים צפויה להמליץ להעלות ב-5% את מחיר המוצרים המפוקחים הכוללים חמאה, חלב בשקית ובקרטון, אשל, גיל וגבינת עמק וגלבוע.

חלב של תנובה. "המשק שלנו מבוסס על ייצור מקומי", צילום: ענת גוטמן חלב של תנובה. "המשק שלנו מבוסס על ייצור מקומי" | צילום: ענת גוטמן חלב של תנובה. "המשק שלנו מבוסס על ייצור מקומי", צילום: ענת גוטמן

אלא שהעלאת מחיר המטרה נעשתה בניגוד לעמדתו של שר האוצר, שכאמור הנחה בתגובה את הדרג המקצועי במשרד האוצר וברשות המסים לקיים שימוע ציבורי לפני קבלת החלטה להפחית את שיעורי המכס ביבוא מוצרי חלב וכן על הגדלת מכסות כמותיות ליבוא בשיעורי מכס מופחת מכל העולם. ניסיונות קודמים להסיר מכסים טורפדו לאחר שבבג"ץ התברר שהאוצר קידם את הצעד ללא שימוע ציבורי.

בין היתר מתכננים באוצר להפחית את המכס לגבינות טריות ל-60% עד סוף 2013, ול-20% עד שנת 2016. כמו כן, לפי המתווה שהכין הדרג המקצועי באוצר שיעורי המכס של מוצרי יוגורט יצטמצמו ל-60% עד סוף 2013 ול-40% ב-2016. המכסות ליוגורט מוזל יוגדלו ב-1,000 טונה מדי שנה עד 4,000 ב-2016.

"היבוא יהיה מבוקר"

בכיר באוצר אמר, כי "שוק החלב בישראל ריכוזי והיבוא ישמש כמנגנון ריסון איכותי נגד העלאת מחירים של גופים ריכוזיים. בכל מקרה המשק הישראלי מבוסס על ייצור מקומי. היבוא לא יחליף אותו אלא ייצור בנצ'מרק חשוב". עוד הוסיף, כי "היבוא יהיה מבוקר. לא מדובר בסגירת ענף".

לשאלה אם האוצר ייסוג מהתכנית אם הרפתנים או המחלבות יבחרו להחזיר את הגלגל לאחור ולהוריד מחירים, השיב רק, כי "אני לא רואה מצב שמועצת החלב נסוגה מייקור החלב. וגם אם זה יקרה, אז זה רק מראה שהסרת מכסים זה אפקטיבי. יבוא צריך לקרות בכל מקרה, קל וחומר כאשר מחיר החלב מתייקר. אי אפשר להחזיק כבני ערובה 8 מיליון צרכנים במחירים מנותקים מהנעשה בעולם. לפי מחקר של בנק ישראל המחירים בישראל גבוהים ב-30% מבאירופה".

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
אצל שטיניץ אין קשר בין תוכניות לתוצאות
הרבה תוכן ,הרבה כותרות ,יחצנות ,תוכניות ואיומים בלי סוף .בפועל אין תחרות ,הדירות עולות ,המחירים עולים ובטווח הארוך כולנו מתים .לפעמים אפשר לחשוב ששטיניץ עוסק רק במודלים מחשבתיים לצורך הגשת עבודה לועדות השונות של הכנסת . רק בחירות יצילו אותנו מבדיחת השוק החופשי של ביבי .מה חופשי?
חנוך , תא  |  08.10.12
4.
אולי זה יפתור את בעיית המחירים נקודתית, אבל זה רק פלסטר על בעיה גדולה
ריכוזיות בישראל. צריך לעודד הקמת מחלבות קטנות, ועסקים קטנים בתחום המזון בפרט נוצר מצב שבישראל רק תאגידי ענק מקבלים עזרה והכרה מהממשלה, ואפילו עזרה לדרוס את היצרנים הקטנים. תנסו למצוא בעל עסק קטן אחד שלא ממורמר מהיחס של המדינה....
תמיר  |  07.10.12
1.
לפני פתיחת שוק החלב ליבוא אם זה יקרה יש להתחיל בצעדים לפתיחת השוק לתחרות
היו צריכים לעודד תחילה כניסה של מחלבות קטנות כמו מחלבות הגולן ולעודד פתיחת מחלבות חדשות להתחרות בשלוש הגדולות וצריך לפרק את המחלבה הגדולה לארבע מחלבות שקיימות בשליטתה ששולטת בשלושת רבעים של שוק החלב ומונעת כל תחרות, כמו כן צריך להגדיל את המכסות לרפתות קטנות ולדאוג שלא יפגע מקור הכנסתן.
ירון , כפר סבא  |  07.10.12