אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ת"א מתייבשת: צניחה של 61% בגיוסי החברות ברבעון השלישי צילום: מנחם רייס

ת"א מתייבשת: צניחה של 61% בגיוסי החברות ברבעון השלישי

החברות גייסו ברבעון 7.9 מיליארד שקל, אך מתוכם היתה חברת החשמל אחראית לגיוס של 4.4 מיליארד שקל

10.10.2012, 08:03 | אסף גילעם

רבעון עגום בשוק ההנפקות המקומי: החברות בבורסה בתל אביב גייסו כ־7.9 מיליארד שקל ברבעון השלישי של השנה. מתוך סכום זה, כ־4.4 מיליארד שקל גויסו על ידי חברת החשמל באג"ח המגובות בערבות מדינה (השקולה להשקעה באג"ח מדינה). בנטרול הנפקה זו, גייסו החברות ברבעון השלישי כ־3.5 מיליארד שקל בלבד, ירידה של כ־61% בהשוואה לרבעון השני של השנה ובהשוואה לרבעון המקביל. זהו הסכום הנמוך ביותר שגייסו החברות בבורסה בתל אביב זה שלוש שנים, כך עולה מסיכום שערכו כלכלני חברת החיתום רוסאריו קפיטל.

פילוח הגיוסים ברבעון מגלה שמתוך 3.5 מיליארד שקל שגייסו החברות, כ־2.3 מיליארד שקל גויסו בהנפקות אג"ח לציבור, כמיליארד שקל גויסו בהקצאות אג"ח פרטיות, כ־212 מיליון שקל גויסו בהנפקות זכויות וכ־6 מיליון שקל בלבד גויסו בהנפקות מניות. בסיכום שלושת הרבעונים הראשונים של השנה גויסו כ־18.7 מיליארד שקל. זאת, לעומת 25.7 מיליארד שקל שגויסו בשלושת הרבעונים הקודמים וכ־28.7 מיליארד שקל שגויסו בתקופה המקבילה.

ראובן אבלגון, יו"ר ובעל השליטה ברוסאריו קפיטל, מדגיש כי "ברור שאנחנו נמצאים עמוק במשבר בכל הנוגע ליכולת של הפירמות לגייס חוב או הון. אף שמצד המוסדיים יש עודף כסף, ומצד החברות יש צורך בכסף, המפגש ביניהם נחסם לרוב מטעמים רגולטוריים ומטעמי מחיר.

ראובן אבלגון, יו"ר ובעל השליטה ברוסאריו קפיטל, צילום: מנחם רייס ראובן אבלגון, יו"ר ובעל השליטה ברוסאריו קפיטל | צילום: מנחם רייס ראובן אבלגון, יו"ר ובעל השליטה ברוסאריו קפיטל, צילום: מנחם רייס

"מבחינת מחיר החוב, קיימת אי־התאמה בין המחירים שהחברות מוכנות לגייס לבין המחיר שמשקיעים דורשים. לכן חברות רבות לא יוצאות להנפקות, אבל בסופו של דבר הם ייפגשו כי זה טבעו של שוק משוכלל. מבחינה רגולטורית, ההשפעה של מסקנות ועדת חודק וחוסר ההבנה של המשקיעים כיצד הן ייושמו, מונעת מהם להיכנס להנפקות טובות".

ברבעון השלישי גויסו בדרך של הנפקת מניות וזכויות (הנפקות הון) כ־218 מיליון שקל - ירידה של 74% לעומת הרבעון השני של השנה, שבו הסתכמו הנפקות ההון בכ־845 מיליון שקל, וירידה בשיעור דומה לעומת הרבעון המקביל אשתקד. לפי נתוני הרבעון השלישי, מסתמן כי הנפקת זכויות הפכה לדרך העיקרית לגיוס הון. כ־97% מהיקף ההון שגויס ברבעון - 212 מתוך 218 מיליון שקל - גויס בהנפקות זכויות, בעוד שבהנפקות מניות גויסו כ־6 מיליון שקל בלבד.

היקף גיוסי ההון בבורסה מתחילת השנה הסתכם בכ־1.7 מיליארד שקל לעומת 2.6 מיליארד שקל בשלושת הרבעונים הראשונים אשתקד - ירידה של 34%. מתוך גיוסי ההון שהתבצעו מתחילת השנה, 78% גויסו בהנפקות זכויות, ורק כ־22% מהסכום גויס באמצעות מניות.

אבלגון טוען כי הפופולריות של הנפקות זכויות נובעת מחוסר היכולת של הפירמות לגייס בתנאים טובים בשוק הראשוני או המשני - חוב או הון. "המחיר הנמוך של המניות גורם לבעלי מניות לבחור בהנפקת זכויות כדי לחזק את הון החברות ולשמש כבסיס חדש למחירן. מבחינה היסטורית רצף של הנפקות זכויות מסמן תחילתו של שיפור בפעילות בשוק ההון, זה מסמן את התחתית".

מגמה נוספת שהתחזקה היא המשך ההעדפה של החברות לבצע הנפקות פרטיות. מתחילת השנה גויסו כ־4.8 מיליארד שקל בהנפקות פרטיות לעומת כ־1.8 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד. אבלגון מצביע על עודף מקורות אצל המשקיעים המוסדיים והפרטיים שמניע את שוק ההנפקות הפרטיות. "למשקיעים זה מאפשר לבנות את העסקה בלי חשיפה ציבורית, ולחברות זה מאפשר לגייס הון ללא חשיפה ובעלויות נמוכות יותר".

תגיות