אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראשי רשויות בגליל העליון: "המינהל מעכב בניית 750 דירות למגורים" צילום: אביהו שפירא

בלעדי לכלכליסט

ראשי רשויות בגליל העליון: "המינהל מעכב בניית 750 דירות למגורים"

סכסוך ישן בין כפר גלעדי למדינה על פיצוי עבור הקרקע שבין הקיבוץ לקריית שמונה תוקע את פיתוח האזור. המינהל: בקרוב יחל הליך גישור לפתרון

11.10.2012, 07:56 | אריאל נוי

גם בתחום הנדל"ן לא שקט בגבול הצפון. מכתב שהגיע לידי "כלכליסט", ושנשלח לבנצי ליברמן, ראש מינהל מקרקעי ישראל, מעלה בקשה מיוחדת להתערבותו למציאת פתרון למחלוקת בין המינהל לקיבוץ כפר גלעדי בעניין חלקת קרקע ופיצוי שאמור להינתן לקיבוץ מהמינהל. על המכתב חתומים ראש מועצה אזורית הגליל העליון אהרון ולנסי וניסים מלכה, ראש עיריית קריית שמונה.

"אנו פונים אליך בזאת בבקשה לשים את כל כובד משקלך במציאת פתרון מיידי למחלוקת שבין המינהל לבין קיבוץ כפר גלעדי בעניין המקרקעין, כך שתתאפשר בניית שכונת בימת תל חי", נאמר במכתב. "לצערנו, נוכחנו לדעת לאורך תקופה של יותר משני עשורים שללא ההירתמות המבוקשת של ראש המינהל לא ניתן יהיה לשחרר את הקרקע לבנייה, אף שקיימים הסכמה עקרונית ורצון של כל הגופים לקדם את תוכניות העיר במקרקעין".

אהרון ולנסי, ראש מועצה אזורית הגליל העליון. "המחלוקת היחידה שנותרה", צילום: אפי שריר אהרון ולנסי, ראש מועצה אזורית הגליל העליון. "המחלוקת היחידה שנותרה" | צילום: אפי שריר אהרון ולנסי, ראש מועצה אזורית הגליל העליון. "המחלוקת היחידה שנותרה", צילום: אפי שריר

לפני כחודש העבירה מועצה אזורית הגליל העליון 450 אלף שקל דמי ארנונה לעיריית קריית שמונה - לראשונה בהיסטוריה של שתי הרשויות המקומיות. זאת, כחלק ממימוש הסכם שנחתם לפני כשנתיים לשיתוף הפעולה בין הרשויות. ההסכם נחתם מתוך נכונות של שני הצדדים ליצור יחסים של שותפות ושכנות טובה בין תושבי קריית שמונה והגליל העליון ולפתח את האזור. לפי ההסכם, תחולק הארנונה באופן שווה בשטח מצפון לשדרות יובל יניב, המצוי בתחום שיפוט המועצה האזורית גליל עליון, תוקם מינהלת לצורך בניית אזור תעשייה משותף כדי ליצור מקומות עבודה לתושבי האזור ויוקמו צוותים ליישום פרויקטים ופעילויות משותפות.

עוד בתחילת שנות התשעים של המאה שעברה, כאשר הקרקע היתה בתחומי המועצה האזורית, הושגה הסכמה של כל הגורמים, מהרשויות המקומיות הרלבנטיות ומקיבוץ כפר גלעדי שהמקרקעין יועברו לתחום שיפוט קריית שמונה ותיבנה עליהם שכונת מגורים. בקיבוץ כפר גלעדי התנו מיד את פינוי המקרקעין בקבלת קרקע חלופית או זכויות חלופיות ממינהל מקרקעי ישראל, וכל זאת, לדבריהם, על סמך חוזים היסטוריים בין הקיבוץ לבין פיק"א, קק"ל והמינהל.

נוסף על כך, לדברי ראשי הרשויות שוּנה מאז תחום שיפוט העיר כך שהוא כולל את המקרקעין, וכאמור הוכנה ואושרה בתמיכת שתי הרשויות המקומיות תוכנית מתארית לשכונת בימת תל חי המאפשרת בנייה של כ־750 יחידות דיור. "יש שיתוף פעולה אזורי רחב היקף שאנו מובילים כדי לפתח את האזור בתחומי החינוך, הסביבה והתעסוקה", הסבירו ראשי הרשויות. "המחלוקת בין קיבוץ כפר גלעדי למינהל מקרקעי ישראל על אופן ושיעור הפיצוי בגין השבת המקרקעין למינהל היא המחלוקת היחידה שנותרה לנו".

קריית שמונה. כל הגורמים מסכימים על פיתוח השטח, צילום: אביהו שפירא קריית שמונה. כל הגורמים מסכימים על פיתוח השטח | צילום: אביהו שפירא קריית שמונה. כל הגורמים מסכימים על פיתוח השטח, צילום: אביהו שפירא

מהמינהל אישרו כי "בין המינהל לקיבוץ נחתם בעבר חוזה משבצת ייחודי, אשר החליף את חוזה החכירה מול קק"ל, שלפיו על המינהל לפצות את הקיבוץ בגין גריעת קרקע משבצת עקב שינוי ייעוד, עוד לפני גריעת המקרקעין". אך במינהל הוסיפו: "בין המינהל לקיבוץ יש מחלוקות בנושאים רבים, לרבות בדבר סוג הפיצוי שלו זכאי הקיבוץ בגין גריעת קרקע משבצת.

הפער מתבטא בסכום של יותר מ־100 מיליון שקל. לאחרונה הקיבוץ הגיש נגד המינהל תביעה לפס"ד הצהרתי, הכולל את כל המחלוקת. המינהל, מצדו, הגיש תביעה לפינוי השטח שדרוש לצורך הקמת שכונה בקריית שמונה. ביהמ"ש הפנה את הצדדים להליך של גישור מזורז, בפני אחד מטובי המגשרים. תהליך הגישור עומד להתחיל בזמן הקרוב ואנו מקווים שהמחלוקת תבוא על פתרונה בקרוב".

תגיות