אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פשרה בייצוגית: קופות החולים ישקיעו 30 מיליון שקל ברפואה בפריפריה צילום: shutterstock

פשרה בייצוגית: קופות החולים ישקיעו 30 מיליון שקל ברפואה בפריפריה

הקופות התחייבו שלא להציג רופאים כמומחים אם לא הוסמכו לכך. התובעים טענו כי הקופות מנעו מהמבוטחים מידע אמיתי על כישורי הרופאים

11.10.2012, 13:20 | יצחק דנון

במסגרת פשרה בתביעה ייצוגית התחייבו קופות החולים להימנע מלתאר רופאים העובדים בשורותיהם בתואר רופא מומחה אף שלא הוסמכו לכך. עם זאת יתאפשר לקופות החולים לכנות רופאים אלה כמי שפועלים בתחומי השירות או העיסוק בתחומי הטיפול השונים. בנוסף התחייבו קופות החולים להקצות במשך חמש שנים 30 מיליון שקל לקידום התמחות והשתלמות רופאים והכשרתם וכן להנגשת רפואת מומחים בפריפריה. 

קראו עוד בכלכליסט

בהתאם להסכם הפשרה, הסכום האמור יחולק בין קופות החולים: שירותי בריאות כללית - 3.15 מיליון שקל בכל שנה; מכבי - 1.5 מיליון שקל; מאוחדת - 810 אלף שקל; לאומית - 540 אלף שקל. עוד נקבע בהסדר כי כל אחת מבין 4 הקופות תממן ותנהל בעצמה את הקרן שבאחריותה המיועדת לעידוד ההתמחות בפריפריה, להכשרת רופאים ומתמחים וכן להעברת תשלומים לרופאים מומחים שהתחייבו לעבוד בפריפריה.

קופת חולים מכבי באופקים, צילום: ישראל יוסף קופת חולים מכבי באופקים | צילום: ישראל יוסף קופת חולים מכבי באופקים, צילום: ישראל יוסף

התביעה הייצוגית הוגשה בפברואר 2010 בטענה שקופות החולים מציגות בפרסומיהן רופאים המעניקים שירות למבוטחים כמי שהינם רופאים מומחים אף שלא הוסמכו לכך. לדברי התובעים, תופעה זו רווחת בעיקר בפריפריה, ובכך מונעות קופות החולים ממבוטחיהן קבלת מידע אמיתי על כישורי הרופאים שבהם בוחרים המבוטחים, גובות תשלומים שהחוק מתיר להן לגבות רק בתנאי שהמבוטח בוחר ברופא בעל מקצוע התמחות, ונמנעות מלהציב רופאים מומחים באמת במקומות רבים.

בכתב התביעה נטען כי קופות החולים הטעו את מבוטחיהם בכל הנוגע לכישורי הרופאים, לא מסרו מידע נכון למטופלים, גבו כספים שלא כדין תוך הצגת מצגי שווא בדבר כישוריהם של רופאים "מומחים", ונהגו ברשלנות. בהתנהלות זו, נטען בתביעה, נגרמו למבוטחים נזקים המתבטאים בפגיעה באוטונומיה ועוגמת נפש. סכום התביעה הייצוגית הוערך בכ-930 מיליון שקל.

בתגובה לבקשה לאישור התביעה כייצוגית כפרו קופות החולים בטענות שהועלו נגדן, וטענו כי לא נפל דופי בהתנהלותן, וכי הן פעלו בהתאם לדרישות הדין. עתה הודיעו הצדדים לביהמ"ש כי הגיעו לידי הסדר פשרה שעיקרו תיקון ההגדרות של רופא מומחה בתחום. ההסדר אושר וניתן לו תוקף של פס"ד על ידי השופטת המחוזית בת"א ד"ר דרורה פלפל. השופטת קבעה כי חברי הקבוצה שעליהם חל הסדר הפשרה הם כלל מבוטחי הקופות אשר הוצג בפניהם מצג מטעה. 

השופטת השתכנעה כי סיום ההליך בפשרה הוא הדרך היעילה וההוגנת להכרעה במחלוקת, וכי ההסדר ראוי, הוגן וסביר.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
עבודה בעיניים
לצערינו מדובר בשופטת , שכנראה חיה בתל אביב ולא מעניין אותה הפריפריה וגם עורכי הדין כנראה מתל אביב . הסבר קופות החולים ממילא משקיעות בכל שנה סכומים גדולים יותר בהכשרת מומחים באיזור הדרום , שכן מדובר בכסכומים מגוחכים . התוצאה היא שלמעשה הקופות יעבירו את התקציב שממילא הושקע בכל שנה באיזור הדרום לקופה נפרדת ומשם יבצעו את הוראות פסק הדין . אין גורם מפקח , אין חיוב בהגדלת התקציב מעבר לתקציב הרגיל של הכשרת מומחים באותו איזור. הכתבה , לא מציינת מה קיבלו עורכי הדין ומה קיבל התובע היצוגי שאז היה מתברר כיהיחידם שהרוויחו הם עורכי הדין והתובע היצוגי , כאשר אוכלוסיית הדרום הוקרבה על מזבח האינטרסים שלהם. לגבי השופטת נאמר רק שהיה ראוי כי תמנע מאמירה כי מדובר בהסדר הוגן , מקרה דומה באיזור המרכז בו היא מתגוררת , היה מסתיים אחרת לחלוטין . מדינת ישראל חייבת לחייב גופים בעלי מאפיינים ציבוריים , לבצע השקעות ביחס לכמות נפשות , תוך קביעה כי איזורי פריפריה יתוקצבו על ידי אותם גופים ציבוריים בסכומים הגבוהים ב-25% לנפש , מאשר איזורי המרכז . במקרה כזה עדיין תהיה פגיעה בפריפריה , שכן הבדלים הנובעים ממרחק , הם גבוהים מאותה תוספת , אולם המנגנון יבטיח חלוקה סבירה של משאבים ויצמצם פערים בין המרכז והפריפריה , ויעודד מעבר אוכלוסיות לפריפריה. הפתרון שצויין על ידי השופטת כהוגן , או
אילן , דרום  |  12.10.12