אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כשר אבל מסריח צילום: אוראל כהן

כשר אבל מסריח

מוטב היה לו שתי החברות מקבוצת אריסון - שיכון ובינוי ובנק הפועלים - היו נמנעות מניחוח של "גילוי עריות פיננסי״

13.10.2012, 08:24 | יניב רחימי

מעשה ברב מכובד מירושלים שהגיע לביקור בצרפת והתארח אצל יהודי מקומי. לכבוד האירוע הרחיק המארח עד למעדניה כשרה למהדרין בקצה השני של העיר וקנה ממיטב הגבינות המעובשות שהציעה. כשהגיעה שעת ארוחת הערב, המארח, ששם לב לכך שהרב לא אוכל מהגבינות, ציין בגאווה באוזניי האורח המכובד שהאוכל שבביתו כשר. הרבי השיב לו: "כשר, אבל מסריח".

נזכרתי בסיפור כשקראתי את הדיווח של שיכון ובינוי על ההסכם למימון פרויקט בתחום האנרגיה המתחדשת בהיקף של כ-560 מיליון שקל בהובלת בנק הפועלים.

היות ששתי החברות - שיכון ובינוי ובנק הפועלים - נשלטות על ידי אריסון החזקות, ההתקשרות בניהן נדרשה לקבל את אישורה של ועדת הביקורת והדירקטוריון.

לאחר ששיכון ובינוי פנתה למספר גופי מימון וקיבלה שתי הצעות, הדירקטוריון, שהשתכנע שמדובר בהתקשרות שהיא "במהלך הרגיל של החברה ובתנאי שוק", נתן את ברכתו להסכם וניפק את תעודת ההכשר למהלך.

כפי הנראה, כל הצדדים להתקשרות בהסכם המימון פעלו ללא דופי. אלא שהסוגיות והתהיות העולות מהמהלך מובילות למסקנה שמוטב היה לשיכון ובינוי, בנק הפועלים ואריסון החזקות, לו היו נמנעות ממנו.

אם לשפוט על סמך אגרות החוב של שיכון ובינוי הנסחרות בתשואות חד ספרתיות נמוכות, המשקיעים בשוק ההון מעריכים שרמת הסיכון של החברה נמוכה. סביר להניח שבמאמץ לא גדול ניתן היה למצוא תחליף הולם לאשראי שהתקבל דווקא מהחברה האחות - בנק הפועלים - ובכך להימנע מ"גילוי העריות הפיננסי".

לזכותה של שיכון ובינוי יאמר שבישראל אין שפע של גורמים שיכולים להוביל מימון מורכב מסוג זה; ואולם המימון שקיבלה שיכון ובינוי בעבר הלא רחוק מדיסקונט לפרויקט המשטרה ולפרויקט מע״צ - מוכיח שהדבר אפשרי.

 

שיכון ובינוי נחשבת כאמור לחברה יציבה ואיכותית, אך הניסיון המר של השנים האחרון הוכיח שגם גדולות וחזקות ממנה, שמאחוריהן עומדים טייקונים חסונים וחסינים לכאורה, עשויות להיקלע לקשיים בשירות החוב ובבנק הפועלים יודעים זאת היטב.

תרחיש כזה, שבו שיכון ובינוי תתקשה לעמוד בהתחייבויותיה, יציב את שתי החברות שבשליטת שרי אריסון במקום בעייתי.

על זה נאמר, "פיקח לא נכנס לבור שחכם יודע לצאת ממנו".

זאת ועוד, יממה לפני הפרסום אודות ההתקשרות עם בנק הפועלים דיווחה שיכון ובינוי שהיא בוחנת לבצע הרחבה של אגרות החוב. תמורת הגיוס צפויה לשמש למחזור חובות בשנה הקרובה. ההודעה הזאת מעלה סוגיה נוספת שכדאי להקדיש לה מחשבה וראוי ליתן לה תשומת לב.

להבטחת החזר החוב למימון שיתקבל בהיקף של כ-560 מיליון שקל בהובלת בנק הפועלים תספק שיכון ובינוי בטחונות כפי שמקובל במימון פרויקטים כאלו. לעומת זאת, החוב כלפי מחזיקי אגרות החוב לא מובטח בשעבודים כלל.

מצבה הפיננסי הנוכחי של שיכון ובינוי, המתאפיין ביציבות וביחסי כיסוי טובים, מסנוור את המשקיעים ומשכיח מהם את לקחי המשבר בשוק האג"ח. ניתן היה לצפות מהמוסדיים שנכוו ברותחין שיזהרו וישמרו בצוננין.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
הסירחון מגיע מהמוסדיים
בעלי המניות של הבנקים הם המוסדיים . לבעלי השליטה אריסון ואחרים יש מעט מניות .( מלבד בנק הבינלאומי ואיגוד ) איגרות החוב מאושרות ע"י המוסדיים , וגם ההלוואה הבנקאית חייבת להיות מאושרת ע"י המוסדיים . אז למה זה מסריח ? זה מסריח היות שהמוסדיים מחזיקים בנוסטרו שלהם מניות של הבנקים . איגרות החוב ממומנות מכספים מנוהלים ( פנסיה , קרנות וכו ) . היות ולבנקים יש בטחונות ולאיגרות החוב אין כספי הפנסיה הם כרית הביטחון של הבנקים . הבנתה את זה ברוך ????
בנקאי בכיר  |  13.10.12