אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביקורת ביוון על הענקת פרס נובל לאיחוד האירופי: "אצלנו יש מלחמה" צילום: shutterstock

ביקורת ביוון על הענקת פרס נובל לאיחוד האירופי: "אצלנו יש מלחמה"

דובר מטעם האופוזיציה היוונית: "זוהי זילות הפרס". ז'אן לוק מלנשון, מנהיג חזית השמאל הצרפתית, הגדיר את הפרס "דוגמה להומור שחור". המוסדות האירופיים יצטרכו עתה להחליט מי יקבל את הצ'ק על סך 1.2 מיליון דולר

13.10.2012, 22:04 | סוכנויות הידיעות

החלטת ועדת פרס נובל באוסלו בסוף השבוע להעניק את פרס נובל לשלום לשנת 2012 לאיחוד האירופי עוררה זעם ותדהמה ברחבי היבשת מוכת המשבר הכלכלי.

קולות מחאה רמים במיוחד נשמעו מכיוון הרחוב היווני, על רקע צעדי הצנע הקשים והאבטלה הגואה שהציתו הפגנות אלימות באתונה בחודשים האחרונים וגרמו לזינוק חד במספר המתאבדים במדינה. שלושה ימים לאחר שרבבות בני אדם הפגינו ברחובות אתונה נגד ביקורה של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, חלקם לבושים בסמלים נאציים, רבים תהו לגבי ההיגיון שבהחלטה.

לפי ועדת הפרס, קריסת האיחוד תגרור צניחה מסוכנת בחזרה ל"קיצוניות ולאומנות", ובהכריזו על ההחלטה, ראש ועדת הפרס תורביורן יגלנד הזהיר מפני התפרקות האיחוד וחזרתו לימים של "מלחמות איומות".

הפגנה באתונה, בסוף ספטמבר, צילום: איי אף פי הפגנה באתונה, בסוף ספטמבר | צילום: איי אף פי הפגנה באתונה, בסוף ספטמבר, צילום: איי אף פי

הידיעה בדבר הענקת הפרס עוררה התרגשות רבה במסדרונות מטה האיחוד בבריסל. "האיחוד האירופי הוא המוסד משכין השלום הגדול ביותר בתולדות האנושות", אמר נשיא המועצה האירופית הרמן ואן רומפוי. עם זאת, קולות המבקרים הצליחו להחניק את תחושת השמחה הראשונית. בראיון ל"גרדיאן" הבריטי אמר נייג'ל פראג', מנהיג מפלגת העצמאות הבריטית Ukip: "זה רק מוכיח שלנורבגים יש חוש הומור. האיחוד האירופי מקבל פרס ניחומים לשלום משום שאין ספק שלא יצר שגשוג. האיחוד האירופי יצר מיליוני עניים ומובטלים", אמר.

קולות מחאה רמים במיוחד זרמו כאמור מיוון. פנוס סקורלטיס, דובר מפלגת האופוזיציה סיריזה, אמר בראיון ל"גרדיאן": "ההחלטה הזו היא בבחינת זילות הפרס, וחמור מכך, גורמת נזק למוסד הנובל לשלום. אני לא מבין את ההיגיון בהחלטה. בחלקים רבים של אירופה, אך במיוחד ביוון, אנחנו חווים מצב מלחמה על בסיס יומיומי, גם אם לא במובנה הרשמי. אין כאן שום מצב של שלום".

הסופר היווני פטרוס מרקריס אמר בראיון ל"גרדיאן" כי הפרס הוא לדעתו שגיאה גדולה. לדבריו, אף כי אין לנופף במילה "מלחמה" במדינה שסבלה מלחמת אזרחים בשנות הארבעים, "אני כן מאמין שהדרך שבה האיחוד האירופי, הבנק האירופי המרכזי והפוליטיקאים שלנו מתמודדים עם המשבר הכלכלי מדרדרת את המדינה לעבר קטסטרופה". ז'אן לוק מלנשון, מנהיג חזית השמאל הצרפתית, הגדיר את הפרס "דוגמה להומור שחור".

בין הנימוקים שהועלו להענקת הפרס: תפקיד המפתח ששיחק האיחוד האירופי בתהליך הפיוס במדינות הבלקן; הובלת משטרים דיקטטוריים לשעבר בדרום אירופה לדמוקרטיה ובהם יוון, פורטוגל וספרד; ושילוב משטרים קומוניסטיים לשעבר באיחוד האירופי, אחרי נפילת חומת ברלין.

יגלנד הודה בדבריו כי האיחוד בן 27 המדינות אינו נמצא כעת במצב מזהיר, וכי הוא חווה את משבר האמון החמור בתולדותיו. "האיחוד האירופי נאנק עתה תחת קשיים כלכליים חמורים ואי־שקט חברתי רב", אמר. "אך ועדת נובל הנורבגית בוחרת להתמקד במה שהיא מחשיבה כתוצאה החשובה ביותר של האיחוד האירופי: המאבק המוצלח למען שלום ופיוס, דמוקרטיה וזכויות אדם שסייעו להפוך את רוב אירופה מיבשת של מלחמה ליבשת של שלום".

בשולי המהומה, המוסדות האירופיים יצטרכו עתה להחליט מי יקבל את המדליה ואת הצ'ק על סך כ־1.2 מיליון דולר בטקס הענקת הפרס שיתקיים באוסלו ב־10 בדצמבר. 

תגיות