אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": בעלי מניות בגרינסטון נגד השותפות עם רויכמן ועובדיה צילום: בועז אופנהיים

בלעדי ל"כלכליסט": בעלי מניות בגרינסטון נגד השותפות עם רויכמן ועובדיה

בעלי מניות מיעוט בגרינסטון מבקשים להשוות את התנאים שקיבלה בעלת השליטה לידר, בהסכם לרכישת הקניון בוורשה מדסטיני של רויכמן

14.10.2012, 08:40 | גולן חזני

בעלי מניות מיעוט בחברת גרינסטון צפויים לפעול נגד כוונתה לרכוש מרכז מסחרי בפולין מחברת דסטיני הפרטית. ל"כלכליסט" נודע כי בעלי מניות בגרינסטון טוענים כי העסקה מקפחת אותם ודורשים לקבל אופציית מכר (PUT) למכירת מניותיהם לדסטיני, כפי שמקבלת בעלת השליטה בגרינסטון, לידר, במסגרת ההסכם ומשום כך צפויים בעלי המניות לטרפד את העסקה.

פי שניים ממחיר השוק

ביוני השנה חתמו גרינסטון, שבשליטת יורשי דן דוד (הבעלים של לידר), והחברה הפרטית דסטיני של אבי רויכמן (90%) והכלכלן אריה עובדיה (10%) על הסכם, שלפיו תרכוש גרינסטון מדסטיני מרכז מסחרי בוורשה תמורת סכום כולל של 150 מיליון שקל. לפי מתווה העסקה תשלם גרינסטון עבור הנכס 50 מיליון שקל במזומן, 39 מיליון שקל בחוב לשלוש שנים למוכר, ו־61 מיליון שקל בהקצאה של כ־30% ממניות גרינסטון לדסטיני במחיר של 1.15 שקלים למניה. על הנכס קיימת הלוואה לבנק זר בגובה 27.5 מיליון יורו, והוא נמצא בתפוסה של 91%–92%. ב־2011 הוא הניב הכנסות של 3.7 מיליון יורו.

מחיר המניה של גרינסטון נקבע אמנם על בסיס ההון העצמי של גרינסטון אבל היה גבוה פי 2.5 ממחיר השוק. כיום נסחרת המניה במחיר של חצי שקל. לצדדים הוקנו אופציות רכש ומכר, שיאפשרו לדסטיני להפוך לבעלת השליטה בגרינסטון בתום שלוש שנים ממועד השלמת העסקה, באמצעות רכישת מניות נוספות מידי לידר בסכום של עד 58 מיליון שקל.

עוד נודע ל"כלכליסט" על שינוי המסתמן במתווה העסקה, שמרע את מצב בעלי המניות מהציבור וגם את מצבה של דסטיני. לפי השינוי, דסטיני תרכוש מחצית ממניותיה של לידר בגרינסטון במזומן ואת המחצית השנייה בעוד שלוש שנים; זאת בעוד שבמתווה המקורי היתה אמורה דסטיני לרכוש בעוד שלוש שנים את כל המניות על ידי מימוש אופציית המכר שניתנה לה למניות לידר, וכך להפוך לבעלת השליטה בחברה.

הקדמת התשלום תגרור עלות מיידית של כ־25 מיליון שקל עבור דסטיני, שינוכו ממרכיב המזומן שהיא צפויה לקבל בעסקה - דבר שעשוי להביא אותה להזדקק למזומן, וזאת לאור חובה לבנק הפועלים שעומד על יותר מ־100 מיליון שקל. החוב ניטל לצורך רכישת מניות פולאר השקעות.

יאיר פודים , צילום: בועז אופנהיים יאיר פודים | צילום: בועז אופנהיים יאיר פודים , צילום: בועז אופנהיים

מירוץ להשגת מזומנים

דסטיני רכשה ב־2008 באמצעות החברה־הבת גירון 32% ממניות פולאר השקעות תמורת 150 מיליון שקל. השקעה זו ירדה לטמיון, ובשבוע שעבר נכנסה פולאר לפירוק ושווי מניותיה עומד היום על 10 מיליון שקל בלבד - דבר המשקף לדסטיני הפסד על הנייר של 140 מיליון שקל. רויכמן ועובדיה מצויים במירוץ להשגת מזומנים שישמשו לפירעון החוב. עם זאת המו"מ עם גרינסטון למכירת הנכס, שהחל לפני ארבעה חודשים, טרם הושלם.

גרינסטון משקיעה כיום בתחום טיהור הפסולת באמצעות החזקה בשלד הבורסאי RVB המחזיק בחברת EER, וכן בבעלותה נכס מניב. בקופת החברה מזומנים של 78 מיליון שקל. 

רויכמן מחזיק ב־90% ממניות דסטיני, אבל דווקא עובדיה, יו"ר החברה, הוא המוכר יותר במערכת הפיננסית. עובדיה יועץ לחברות ומנהל יחד עם מיכה גייגר את קרן שמרוק. באמצעות דסטיני רכשו עובדיה ורויכמן את השליטה בגירון, שבהמשך נקלעה למשבר בעקבות השקעות שביצעה בחו"ל, וכן במניותיה של פלאר השקעות (שבעבר היתה אף היא חלק מקבוצת לידר השקעות).

תגיות