אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אקסלנס והראל בין המתעניינות בהשקעה בדיור להשכרה צילום: עמית שעל

לשחרר את הקרקעות

אקסלנס והראל בין המתעניינות בהשקעה בדיור להשכרה

כ־30 מהיזמים הגדולים בישראל הביעו התעניינות במכרז לבניית 238 יחידות דיור ברעננה להשכרה למשך 20 שנה. עם זאת, המתעניינים במכרז, שייסגר בחודש הבא, טוענים כי התשואה הצפויה למשקיע בפרויקט נמוכה מזו שהבטיח משרד האוצר

15.10.2012, 07:10 | דותן לוי

כ־30 מהיזמים הגדולים בישראל הביעו התעניינות מוקדמת במכרז הראשון בישראל לבניית דיור להשכרה. במסגרת המכרז יבנו ברעננה 238 יחידות דיור להשכרה למשך 20 שנה. בין המתעניינים, שהגיעו לסיור קבלנים שהתקיים ביוזמת משרד השיכון והבינוי, שני גופים מוסדיים - אקסלנס והראל.

עוד על מצוקת הדיור:

המכרז ברעננה הוא אחד משני מכרזים שבהם לא נקבע על ידי המדינה מחיר מינימום לקרקע, והיזם הזוכה יהיה זה שיציע את המחיר הגבוה ביותר עבורה. במסגרת המכרז, שצפוי להיסגר ב־25 לנובמבר, יבנו תשעה בניינים בני שש קומות באחד האזורים המבוקשים ברעננה. הזוכה במכרז יבנה את כל יחידות הדיור, כאשר 75% מהן יוצעו להשכרה בשוק החופשי והשאר יושכרו לזכאי משרד השיכון במחיר מפוקח. בין היזמים שהגיעו לסיור הקבלנים נמנות החברות שיכון ובינוי נדל"ן, פרץ בוני הנגב, צמח המרמן, גינדי החזקות, פרשקובסקי, נתנאל, אאורה ישראל, קבוצת גבאי, פרשקובסקי וקנדה ישראל. בנוסף, הגיעו לסיור יזמים שהגדירו את עצמם כפרטיים או כנציגים של משקיעים מחו"ל.

רעננה. מכרז ראשון להשכרה, צילום: עמית שעל רעננה. מכרז ראשון להשכרה | צילום: עמית שעל רעננה. מכרז ראשון להשכרה, צילום: עמית שעל

בעיריית רעננה סיפרו כי עד כה שמונה גופים רכשו את חוברת המכרז, אך משיחה עם המתעניינים ניכר כי חוסר הוודאות לגבי ניהול הפרויקט ומהותו יוצרים בלבול רב. סימן השאלה הגדול ביותר מתיחס למימון העסקה שמוערך בכ־300 מיליון שקל. גורם שמייצג גוף מממן ששקל להתמודד במכרז אמר ל"כלכליסט" כי התשואה לפרויקט תגיע ל-4% בשנה, וזאת בניגוד להצהרות האוצר לפיהן התשואה תגיע לכ־8%. "גם במצב שבו מחיר הקרקע הוא אפס הפרויקט לא משתלם. אני לא מכיר יזם שמסוגל 'לרתק 'כ־40 מיליון שקל לתקופה של 20 שנה. שילוב של יזם עם גוף מוסדי נשמע נחמד אבל המוסדיים לא ייגשו בתשואה הנמוכה מ־8%", אמר הגורם.

כמו כן, לפי האוצר מחיר השכירות אמנם צמוד למדד ולמחירים באזור אך לא ירד מתחת למחיר שנקבע מראש, 42 שקל למ"ר. תיאורטית יכול להיווצר מצב שבו מחירי השכירות באזור יירדו מתחת ל־4,200 שקל לדירת 100 מ"ר אך מחיר השכירות ישאר על כנו. במצב כזה זכאי משרד השיכון יעזבו את הדירות והיזם עלול להישאר ללא דיירים. לכך אפשר לצרף את עול ההתעסקות עם הדיירים המוטל על היזם. כך, במצב שבו אחד השוכרים מזכאי משרד השיכון מפסיק לשלם ומסרב לפנות את הדירה, היזם יהיה זה שיצטרך לדאוג לפנותו מהדירה ולגבות את החוב.

תגיות