אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אומנות או מדעים? התארים האקדמיים שלא יהפכו אתכם לעשירים צילום: אי פי אי

אומנות או מדעים? התארים האקדמיים שלא יהפכו אתכם לעשירים

אילו בוגרים יתמודדו עם אבטלה גבוהה ובאיזה מקצוע תקבלו משכורת מכובדת, אם רק תצליחו להתברג לתפקיד?

15.10.2012, 22:43 | סוכנויות ידיעות

האם יש אמת במשאלה הנצחית של האם היהודיה לבן עורך דין או רופא? על פי סקר שבוצע במרכז לחינוך ולכוח העבודה האמריקאי (Center on Education and the Workforce (CEW) באוניברסיטת ג'ורגטאון, ישנו קשר הדוק בין המקצוע שאותו בחרתם ללמוד לבין סיכויי התעסוקה ורמת ההכנסה שלהם תוכלו לצפות.

חוקרים ב-CEW מציינים שמה שתרוויחו תלוי במידה רבה במה שתלמדו. הם טוענים שסטודנטים רבים באוניברסיטאות ובמכללות נוטים לבחור מקצוע לימודים על פי תחומי עניין אך לא חושבים על מה יעניק להם התואר בעתיד.

בוגרי משפטים בארצות הברית. משתלם?, צילום: אי פי אי בוגרי משפטים בארצות הברית. משתלם? | צילום: אי פי אי בוגרי משפטים בארצות הברית. משתלם?, צילום: אי פי אי

אם כן, מהם התארים האקדמאיים הכי פחות משתלמים במונחים של קריירה והכנסה? על פי נתונים של CEW מ-2009 ו-2010, מצא מגזין פורבס כי תואר באומנות אולי טוב לנשמה אבל הוא איום ונורא כשמדובר בחשבון הבנק שלכם.

בראש הרשימה ניצבים אנתרופולוגיה וארכיאולוגיה. בוגרי תארים אלו בארה"ב צפויים להתמודד עם שיעור אבטלה של 10.5%, הרבה מעל הממוצע הלאומי בארה"ב. אם ישחק מזלם והם אכן יצליחו למצוא עבודה, הם ירוויחו משכורת השווה לכמחצית המשכורת הממוצעת של מהנדס מכונות מתחיל.

אריכאולוג. חצי מהמשכורת של מהנדס מתחיל, צילום: גטי אימג אריכאולוג. חצי מהמשכורת של מהנדס מתחיל | צילום: גטי אימג' אריכאולוג. חצי מהמשכורת של מהנדס מתחיל, צילום: גטי אימג

האומנויות ומדעי הרוח ניצבם גבוה ברשימה גם כן, עם ביקוש נמוך ומשכורות נמוכות. בוגרי החוגים לקולנוע, לווידיאו או לצילום יאלצו להתמודד עם שיעור אבטלה של 12.9%. בוגרי החוג לאמנויות יהיו בני מזל אם ימצאו עבודה נוכח רמת אבטלה של 12.6% בתחום ואילו סטודנטים לפילוסופיה ולמדעי הדתות יאלצו להתפלל לעבודה בתחום שבו רמת האבטלה מגיעה ל-10.8%.

מומחים בתחום אומרים שהחברה כיום פחות מתגמלת את המקצועות ההומאניים ויותר את המקצועות הריאליים.

את רמות האבטלה הגבוהות ביותר ניתן למצוא בקרב המקצועות הלא-טכניים כגון אומנויות (11.1%), מדעי הרוח והמדעים החופשיים (9.4%), מדעי החברה (8.9%), משפטים ומדיניות ציבורית (8.1%). לעומתם, מקצועות מתחומי שירותי הבריאות, עסקים, מדעים, טכנולוגיה, הנדסה ומתמטיקה, נהנים מרמות תעסוקה ושכר גבוהות יותר עבור בוגרים. בוגרי תואר לסיעוד בארה"ב, לדוגמא, נהנים מרמת אבטלה הנמוכה מהממוצע הארצי של 4%.

מקצועות הבריאות. נהנים מרמת אבטלה נמוכה, צילום: shutterstock מקצועות הבריאות. נהנים מרמת אבטלה נמוכה | צילום: shutterstock מקצועות הבריאות. נהנים מרמת אבטלה נמוכה, צילום: shutterstock

מקצועות האומנות ומדעי החברה אף ספגו את הזעזוע הקשה ביותר בעת המיתון הכלכלי ששטף את העולם. מחקרים מוכיחים שכאשר הכלכלה איתנה, הדרישה למקצועות ההומאניים עולה, אך בתקופות של מיתון מקצועות אלו נפגעים לפני כל השאר. קריסת שוק הנדל"ן הביאה לעלייה בשיעור האבטלה בקרב אדריכלים וכיום הוא עומד על 13.9% בארה"ב – הרמה הגבוהה ביותר מכל התארים שנסקרו. עם זאת, אם נתמזל מזלם של בוגרי המגמה לארכיטקטורה והם כן מוצאים עבודה, הם ייהנו ממשכורת לא רעה כלל וכלל. 

אדריכלים. אם ימצאו עבודה יהנו ממשכורת מכובדת, צילום: שאטרסטוק אדריכלים. אם ימצאו עבודה יהנו ממשכורת מכובדת | צילום: שאטרסטוק אדריכלים. אם ימצאו עבודה יהנו ממשכורת מכובדת, צילום: שאטרסטוק

מאז תחילת שנות השמונים, חל שינוי דרמטי בערכם של תארים מתחומים ספציפיים. אז היה התואר הראשון דרישה כללית שאפשרה למחזיקים בו למצוא עבודה ראויה במספר תחומים. עם זאת, בשלושת העשורים האחרונים חלה עלייה בדרישה לבוגרים המתמחים בתחום ספציפי ונוצרו פערים בין רמות השכר בקרב המקצועות האקדמיים. מומחים סבורים שהשינוי נובע מההתפתחות הטכנולוגית של העשורים האחרונים שיצרה ביקוש רב לכוח עבודה עתיר ידע ובעל הכשרה טכנית. 

לגבי השאלה האם עדיין משתלם ולהשקיע ארבע שנות לימוד עבור תואר אקדמי, עורכי הסקר טוענים שכן, היות שתואר אקדמי מעניק יתרון ארוך טווח ברמת ההכנסה. אך בו בזמן הם גם ממליצים לאלו המבקשים ללמוד אומנות או מדעי החברה לשלב את התואר עם מקצוע פרקטי יותר או להמשיך ללימודי תואר שני על מנת להבטיח משכורת נאותה.

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
למגיב 6 : אין בכלל "חברה שהיא רק של מדענים". ואף אחד גם לא מציע שיהיה דבר כזה.
אין בעולם (ובטח לא בישראל) חברה "ללא מדעי רוח". כך שתגובתך מתייחסת למשהו שלא קיים (מעניין למה). השאלה הרצינית לשאול היא מהי נקודת האיזון בין כמות המדענים, כמות הנהגים, כמות האחיות, וכמות הסופרים ? זו כבר שאלה מסובכת, ואולי בחרת להשאיר אותה לאנשים שהם "לא אנשי רוח"...... אם נעשה דיון רציני, יכול להיות שנגיע לכך שיש בארץ יותר מדי "אנשי רוח". בעניין משכורת הרופאים : נראה לי שאין לך מושג על מה אתה מדבר. משכורת של רופא מתחיל היא 14-15 אלף ש"ח (ואולי יותר). זה אולי לא הרבה, אולי ראוי לתת יותר, אבל בוודאי שזה לא "עלוב". וזה לגבי רופא מתחיל בלבד. המשכורת עולה עם השנים, לא מעט, וכמות התורנויות יורדת. מעבר לכך, לרופאים רבים מאוד יש קליניקה פרטית (בהמשך הקריירה), ואז המשכורות יכולות להגיע למספרים מדהימים (בכל קנה מידה). למען הסר ספק : "שכר עלוב" לדעתי זה 4-6 אלפים ש"ח (ויש לנו הרבה מדי שמשתכרעם משכורות כאלו). מבחינתי, צריך להתמקד באנשים אלו.
מ1.  |  16.10.12
לכל התגובות