אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המבקר: "פעילות ועדות הכופר עשויה לפגוע בהרתעה של עברייני מס" צילום: בלומברג

המבקר: "פעילות ועדות הכופר עשויה לפגוע בהרתעה של עברייני מס"

מבקר המדינה מצא ליקויים בפעולת רשות המסים בנושא הטלת הכופר - בין היתר פערים גדולים בין שיעורי הכופר לסכומי המס שהועלמו

17.10.2012, 16:06 | הדר קנה

ליקויים באופן פעולת רשות המסים בנושא ועדות הכופר עשויים להביא לפגיעה בהרתעה של עברייני מס ולכרסום מעמד הרשות כלפי הנישומים, כך על פי דו"ח מבקר המדינה יוסף שפירא, שבדק את פעילות הליך הטלת הכופר של רשות המסים.

הטלת כופר היא חלופה להליך פלילי לאדם שעבר עבירת מס, בדרך כלל כאשר מדובר בעבירה ראשונה או בסכומים נמוכים, והליך הנתון לשיקול דעת הרשות. הרשות משתמשת בהליך זה בצורה רחבה. על פי דו"ח המבקר בשנים 2010-2008 הטילה הרשות כופר בסכום כולל של 80 מיליון שקל.

המבקר בדק את טיפול הרשות בנושאי הכופר ומצא ליקויים שונים בהליך. כך לדוגמא נמצאו הבדלים גדולים בשיעורי הכופר שהוטלו יחסית לסכומי המס שהועלמו וכן כי הוועדה לא דרשה מהעוסקים התחייבות להימנע מעבירה חוזרת. המבקר מצא עוד כי היו מקרים שהוועדות הסכימו להפחית את סכומי הכופר שהוטל מבלי שנימקו את החלטתם.

עוד נמצא כי הרשות אינה מטפלת בתיקים סמוך לפתיחתם, ולדעת המבקר "הדבר עלול להשפיע על עצם הענישה ומידת חומרתה".

במקרים מסוימים נמצא כי קוים דיון חוזר בבקשות להקטנת הכופר אף שלא חל שינוי מהותי בנסיבות העבירה. היו מקרים שהסכימו להקטין את סכומי הכופר ללא נימוק ואף היה מקרה שבו תחנת מע"מ בפתח תקווה סגרה שני תיקים בסכום נמוך מזה שנקבע בוועדה.

הדו"ח מוכיח כי משתלם לעבור להליך כופר (במקום משפט פלילי) שכן לא הוגשו כתבי אישום נגד עוסקים שלא שילמו את הכופר שאושר להם.

ממצא מעניין נוסף הוא שהרשות ממעטת בהליכים נגד סוכני מכס. בדו"ח נכתב שאף שהגיעו לידיעת בתי המכס מקרים שהיתה בהם מעורבות ישירה של סוכני מכס בעבירות המס של יבואנים, הם לא נקטו צעדים נגדם. כמו כן בתי המכס נמנעים מהגשת כתבי אישום נגד יבואנים ויצואנים אפילו בתיקי מכס שהמס המועלם בהם גבוה, והם מעדיפים את הליך הכופר וקנס מנהלי.

רשות המסים בתגובה: "רשות המסים למדה ולקחה לתשומת הלב את הערות המבקר בדו"ח העוסק בהליך הכופר וכפי שנמסר למבקר, אף פעלה מיידית לתיקון חלק גדול מנושאים שהועלו. יחד עם זאת, הליך הכופר שהוא כידוע חלופה להליך פלילי, כולל מגוון רחב של שיקולים בדומה להליך משפטי. מעיון בדו"ח מבקר המדינה ניתן ללמוד כי כל תיק המטופל בוועדות הכופר ברשות המסים נבחן לגופו על מאפייניו השונים. לעמדתנו, ניהול וועדת הכופר במתכונת של פלטפורמה קבועה ואחידה, תעקר את כוונת המחוקק ותביא להחלטות טכניות ומנהליות במקום בחינה ספציפית לגופו של תיק".

תגיות