אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העבדים בני ה-14 שבונים את הגרוטאות שלכם צילום: איי פי

דו"ח טכנולוגי

העבדים בני ה-14 שבונים את הגרוטאות שלכם

פוקסקון מודה שהיא מעבידה "מתמחים" בני 14, הבלקברי הופך משום מה למושא בושה, פייסבוק מרחיבה את מכירת המידע שלכם לחברות ושרת הפנים הבריטית מונעת הסגרת האקר לארה"ב

17.10.2012, 14:54 | יוסי גורביץ

עבדות ילדים

כשיצא הנשיא האמריקאי לינקולן לסדרת העימותים המפורסמת שלו עם הסנאטור סטיבן דאגלס, ב-1858, הוא רצה לתקוף את העבדות אבל ידע שאסור לו ליפול למלכודת הגזענית של "האם אתה חושב ששחורים הם בני אדם שווים?" - ומצא דרך גאונית ויעילה לעקוף אותה. לא משנה מה אתם חושבים על מידת האנושיות או השוויון של השחורים, הוא אמר למאזינים שלו, אתם ודאי חייבים להסכים שלעובד מגיעה משכורת, מגיע לו לרכוש את לחמו בזיעה שהוציא והעוול המרכזי של העבדות הוא ניצולם של בני אדם כדי שאחרים יחיו על זיעתם. זה כלל בסיסי, שכל אדם עובד - אלא אם לרוע מזלו התעשר - הבין והפנים מיד: עבדת, מגיע לך שכר.

טים קוק, מנכ"ל אפל, מבקר במפעל פוקסקון בסין, צילום: בלומברג טים קוק, מנכ"ל אפל, מבקר במפעל פוקסקון בסין | צילום: בלומברג טים קוק, מנכ"ל אפל, מבקר במפעל פוקסקון בסין, צילום: בלומברג

זה היה ב-1858. אתמול הודתה חקירה פנימית של פוקסקון, יצרנית הטכנולוגיה המושמצת בעולם, שהיא לא רק השתמשה ב"מתמחים" (כפי שכבר ראינו, דרך נוחה מבחינתה להפעיל עובדים בלי לשלם להם) אלא שבחלק מהמקרים, בניגוד לנהלים של חברת העושק עצמה, היא גם העסיקה - סליחה, העבידה - גם ילדים בני 14.

עובדים צעירים בפוקסקון, צילום: איי פי עובדים צעירים בפוקסקון | צילום: איי פי עובדים צעירים בפוקסקון, צילום: איי פי

לטענת החברה זה נמשך רק שלושה שבועות. החברה גם מיהרה להודיע שהעבדים לא הועסקו בבניית מכשירי אפל, כאילו בניית מכשירים של חברות אחרות בידי עבדים היא דווקא בסדר; זה מריח מהתערבות מהירה של מכונת היח"צ המשומנת של אפל. אבל ספק אם לגילוי המזעזע על פוקסקון יהיו השלכות אמיתיות: העולם הראשון התמכר לגאדג'טים ולא אכפת לו איזה מחיר משלמים אלו שמרכיבים אותם. הוא רוצה את התענוגות שלו בזול, ומעדיף שמישהו אחר ישלם את המחיר. גם אם מדובר בילד בן 14 שנלקח מבית הספר שלו כדי להכניס לפוקסקון עוד כמה ג'ובות.

הסיבה לכך, בין השאר, שגאדג'טים הפכו לסמל סטטוס.

החרפה והבלקברי

קריסתה של RIM, יצרנית הבלקברי, היא אחד הסיפורים העצובים של תעשיית ההייטק. היא ייצרה סמארטפונים סבירים לגמרי ששימשו לצרכי העברת מידע מאובטח. החברה לא חשבה שהטלפון שלך נועד לבדר אותך ברגעים הבודדים האלה, בהם אתה לא נמצא מול מסך אחר; הוא נועד לעדכן אותך באירועים חשובים ולאפשר לך לשלוח מידע במהירות.

זה לא עבד. RIM קרסה לאור עליית מכשירי הבידור של אפל וגוגל, מכשירים שמטרתם היא למכור למשתמשים כמה שיותר תוכן בידורי שהם לא צריכים כדי שיוכלו לרוקן את החור הענקי שבמרכז אישיותם (גילוי נאות: הח"מ משתמש במכשיר שכזה. אבל רק כדי לשלוח תמונות ישירות מהשטח לרשת באמצעות כרטיס EyeFi, הוא מתרץ לעצמו). מכשיר שסתם עושה את העבודה כבר לא מספיק טוב. לפני שלוש שנים נתח השוק של הבלקברי בארה"ב עמד על 50%; עכשיו הוא נע סביב ה-5%. שלוש שנים בלבד.

לא סקסי, פרודוקטיבי: מכשיר בלקברי, צילום: בלומברג לא סקסי, פרודוקטיבי: מכשיר בלקברי | צילום: בלומברג לא סקסי, פרודוקטיבי: מכשיר בלקברי, צילום: בלומברג

הניו יורק טיימס מדווח כעת על תופעה חדשה ומטומטמת מהרגיל: אנשים שמתביישים במכשיר הבלקברי שלהם. משתמשי בלקברי הפכו, כמסתבר, למושא ללעג מצד משתמשי אייפון ואנדרואיד. גרוטאת סלולריות הפכו לסמל סטטוס - ומי שמשתמש במכשיר מיושן הופך למצורע חברתי.

לא צריך להיות אדם דתי כדי להבין שיש משהו באזהרות של הכנסיה הקתולית בארה"ב (והמקבילה היהודית שלה פה אצלנו) מפני הפיכת המכשירים האלה לעגל זהב מודרני. 

ערכו של אדם לא נמדד בגרוטאה שהוא נושא, ודאי לא כאשר הייצור שלה כרוך בשעבוד והעסקה לא הוגנת של רבים אחרים. משתמשים בנוקיה? בבלקברי? בפעם הבאה שאיזה פאנבוי של גוגל או אפל ינסה לרדת עליכם, אמרו לו בנימוס שלפחות המכשיר שלכם לא יוצר בדם ודמעות. ושהמכשיר שלכם משרת אתכם - ולא להיפך. 

ברכותי, אתם רכוש פייסבוק!

במסגרת המירוץ אחרי כל הכנסה אפשרית, ובהתקרב אליה מר המוות של הדו"ח הרבעוני השני שלה, פייסבוק ממשיכה לנסות להפוך אתכם לכסף. עתה, מנסה החברה שיטה חדשה למשיכת לקוחות שישתמשו בה כדי לקדם עצמם.

נכון להיום, מי שמפעיל עמוד לקידום מותג בפייסבוק לא יכול לדעת יותר מדי על המבקרים בו. הוא יכול לתקשר איתם דרך העמוד, דבר לא פשוט במיוחד - תשאלו כל חברת סלולר/אינטרנט/כבלים ישראלית שהעמוד שלה הופך מדי פעם לדף שנאה נגדה. כל מה שמפעיל העמוד יכול לדעת על האוהדים שלו זה שהם נורא אוהבים את המותג - או נורא שונאים אותו. זהו.

אתם קוראים את פייסבוק, פייסבוק קוראת אתכם, צילום: בלומברג אתם קוראים את פייסבוק, פייסבוק קוראת אתכם | צילום: בלומברג אתם קוראים את פייסבוק, פייסבוק קוראת אתכם, צילום: בלומברג

כעת יוצאת פייסבוק ביוזמה חדשה: אם אתה מפרסם "מוביל", כלומר כזה שאשכרה נותן לפייסבוק לא מעט כסף, היא תיתן לך הרבה יותר מידע. הכלי החדש, שנבחן בתפוצה מוגבלת, מאפשר לחברות לדעת על המעריצים שלהם איזה עוד מותגים הם אוהבים, מה תכניות הטלוויזיה החביבות עליהם, איזו מוזיקה הם מעדיפים, ושאר פרטים שאף משתמש לא חלם שיעברו לידי החברה כשהוא עשה לייק לעמוד שלה.

המפרסמים הללו יוכלו לבנות קמפיין פרסומי סביב המידע; הפרסומת הבאה שתופנה אליך עשויה להשתמש בשיר שאתה אוהב. היא יכולה להופיע בתכנית שאתה מרבה לצפות בה. היא תוכל, בקיצור, לעקוף ביתר קלות את ההגנות שלך ולשכנע אותך לקנות משהו שאתה לא צריך. פייסבוק פשוט נתנה בשמך את כל המידע הזה למפרסמים. הכל, סביר להניח, חוקי לגמרי ובטח חתמת באיזשהו שלב שאתה מוותר על נשמתך בת האלמוות בתמורה לזכות להשתמש בפייסבוק.

ההאקר מקינון יישאר בבית

 

לאחר מאבק משפטי כושל שנמשך שנים, צץ מושיע בלתי צפוי להאקר הבריטי גארי מקינון. הלז, שהמדור מכסה את המקרה שלו מזה כמה שנים, פרץ בשנת 2001 למחשבי הפנטגון בחיפוש אחרי העב"מים שהארגון הזה אמור להסתיר. חייזרים לא היו שם, אולם מקינון מצא עצמו מול כתב אישום ובקשת הסגרה לארה"ב.

מקינון השתמש בהגנת ההאקר וטען שהוא חולה אספרגר - הפרעה אוטיסטית שמלווה במקרים רבים בסט מבריק של כישורים טכניים לצד קשיים בהבנת סיטואציות חברתיות. הוא הפסיד משפט אחרי משפט, ערעור אחרי ערעור, הכל כדי לא ליפול לידיים של האמריקאים - ומסיבה טובה: כשהחלו ההליכים, היו טענות שיש סיכוי שהוא יגיע לגוואנטנמו.

מה מסתתר במחשבי הפנטגון? הרבה צרות להאקרים, צילום: בלומברג מה מסתתר במחשבי הפנטגון? הרבה צרות להאקרים | צילום: בלומברג מה מסתתר במחשבי הפנטגון? הרבה צרות להאקרים, צילום: בלומברג

שרת הפנים של הממשלה השמרנית, תרזה מיי, הודיעה אתמול (ג') שהיא מבטלת את הסגרתו של מקינון לארה"ב, משום שבדיקה של פסיכיאטרים הגיעה למסקנה כי אם מקינון אכן יוסגר, סביר שהוא ינסה להתאבד. היות ועבירות סייבר עדיין לא גוררות עונש מוות, מיי הגיעה למסקנה הסבירה לגמרי שיש למנוע את ההסגרה מטעמים של פגיעה בזכויות האדם של מקינון.

שורה של שרים קודמים, כולם ממפלגת הלייבור, טענו בעקשנות שאין להם סמכות למנוע את ההסגרה. מיי, מצידה, הודיעה שתשנה את חוקי ההסגרה, כך שאנשים שביצעו עבירות בבריטניה לא יוסגרו למדינות אחרות אם "הדבר מנוגד לצדק".

קצרצרים

1. אם תהיתם מאיפה מגיע הספאם שלכם, אז יש סיכויים ניכרים שהוא מגיע דווקא מהודו. בדיקת הספאם שנעשתה לאחרונה העלתה כי הודו אחראית ללא פחות מ-16.1% מהספאם העולמי. במקום השני ניצבת איטליה, עם 9.4%, ואת רשימת התריסר המובילות סוגרת הממלכה המנוטרת, עם 2.1% בלבד. למרבה התמיהה, שמה של ניגריה נעדר מהרשימה - אולי משום שהעקצנים הגיעו למסקנה ששימוש בכתובת מייל מניגריה מסגירה אותם. זאת למרות שכאמור, המיילים של העקצנים הניגריים מיועדים במפורש ובמכוון לפלג האוכלוסיה שחשיבה היא לא הצד החזק שלו.

2. ואם בריטניה הגיעה רק למקום האחרון ברשימת תריסר המדינות המספימות ביותר, הממלכה המנוטרת יכולה להתנחם בכך שבתחרות על כתר אובדן המידע אף אחד עדיין לא מאיים על התואר שלה. משטרת מנצ'סטר תשלם קנס של 120,000 ליש"ט אחרי שבחוסר אחריות שהיה גורם אפילו לשוטרי ישראל לשמוט לסתות בתדהמה, היא הרשתה לאחד מאנשיה להוציא בארנק שלו דיסק און קי בלתי מוצפן שהכיל את פרטיהם של כאלף חשודים בפשעים חמורים. קפטן מרפי עשה את שלו, והדיסק און קי אבד. על פי הדו"ח שהוביל לקנס, המקרה הזה לא היה מקרה בודד ושוטרי מנצ'סטר נהגו במידע שלהם באגביות שבה נוהגות מפלגות בישראל בכספי ציבור.

 , איור: יונתן וקסמן איור: יונתן וקסמן  , איור: יונתן וקסמן

3. אחד המחשבים של אפל, המקבוק פרו רטינה, הוגדר לאחרונה כזוכה בתקן הזהב של EPEAT, ארגון לאיכות סביבה שעלה לכותרות בפעם האחרונה כשאפל הודיעה במפתיע שהיא פורשת ממנו ואחר כך חזרה בה. ההחלטה הותקפה מיד כ-Greenwashing, כלומר נסיון לצייר ארגון כירוק כדי לשפר את תדמיתו למרות שאיננו באמת כזה. המקבוק פרו רטינה רחוק מלהיות ירוק אפילו ביחס לגרוטאות האחרות של אפל. כמובן שהמשתמש לא יכול לפרק ולתקן אותו (כדי שיקנה חדש כשיצא חדש) והוא אחד המכשירים שפחות מתאימים למחזור.

4. לפני כשבוע, ניסה ארגון הטאליבן להתנקש בבלוגרית פקיסטנית בת 14, מאלאלה יוספזי, שהעזה לכתוב בבלוג שלה שלנשים מגיעה הזכות לחינוך. כלי תקשורת בפקיסטן מתחו ביקורת מובנת על הטאליבן, שהגיב בצורה מפתיעה: גורמים בו האשימו את התקשורת בחוסר איזון, משום שהיא לא העניקה להם את זכות הדיבור שמגיעה להם, כדי שיוכלו להסביר למה בעצם צריך לירות בילדות בנות 14 בראש. על התקשורת הפקיסטנית הטיעון הזה לא עבד, גם לא כאשר הטאליבן איימו לתקוף כלי תקשורת שלא מפרגנים מספיק את לרצח ילדות שמעיזות לסתור את דבריהם של אנשי דת. לגזור ולשמור - לפעם הבאה שאנס מורשע אחר, נבחר ציבור לשעבר או לא, יטען שהוא לא מקבל את זכות הדיבור; לא לכל סיפור יש שני צדדים.

5. אם אתם מבקרים בסין בקרוב, הקפידו לוודא שתוכנת המפות של הגרוטאה הסלולרית שלכם מציינת את שמם של האיים השנויים במחלוקת בין סין ויפן לפי השם הסיני. למה? כי אם לא, בבדיקה שתיערך עם כניסתכם לרודנות הגדולה בעולם, שנשלטת על ידי הגוף הרצחני ביותר בהיסטוריה (כ-80 מיליון הרוגים מאז עליית המפלגה הקומוניסטית). הפקידים יהיו רשאים להחרים את הגרוטאה שלכם ל"בדיקה", שכנראה תמשך יותר זמן ממה שאתם עצמכם תשהו ברודנות.

   

• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
ל-4 יש קצת בעיה בחישוב שלך
אם לפני 3 שנים מכרו מיליון מכשירים והיום מוכרים 200 מליון, זאת אומרת שהשוק גדל מאז ב20,000 אחוז. אם נראה לך שחברה שמגדילה את המכירות שלה ב100% כאשר השוק גדל ב20000% זה מצב תקין, אתה צריך לבדוק את עצמך. חוצמזה, למכור פי שניים מלפי X זמן זה לא אותו דבר כמו להגיד שאתה מרוויח פי שניים. קיצר, גם אם מכרת קצת יותר, מעבר מנתח שוק של 50% ל5% זה לא מצב טוב בשום קנה מידה.
הצוהל מיהל , פה  |  18.10.12
7.
ל2 הכל תלוי בפרשנות
יש שמסבירים אספרגר במונחים של ברירה טיבעית. אותם אנשים מקבלים את ההטיה הגנטית לשם השגת יתרון על הסביבה - היכולת להתמקד ולהתמקצע בתחום מסוים לאורך זמן ממושך, מבלי לאבד עניין ושעמום (בד"כ אספרגרים מתמקדים ולעיתים מצטיינים בתחום עניין אחד עד שלושה). המחיר להשגת היתרון: ניתוק מלא או חלקי מהסביבה. האם מדובר במחלה או במוטציה של ברירה טיבעית, זה כמו לשאול האם ציפור בעלת כנף, אבל כנפיה התנוונו בתהליך אבולוציוני, יכולה להחשב חולה?
אבי  |  18.10.12
4.
נתח שוק, נתח שוק, נתח שוק, נתח שוק
מתי יבינו כבר כולם שנתח שוק זה שטויות ? אם לפני 3 שנים היו מוכרים מליון טלפונים חכמים בשנה, ונתח השוק היה 50 אחוז - כלומר מכרו 500 אלף יחידות בשנה, והיום מוכרים מאתיים מליון מכשירים חכמים בשנה, ונתח השוק הוא 5 אחוז - סה"כ מכרת מליון מכשירים בשנה. כלומר - הכפלת את המכירות. אז - מה זה השטויות האלו - נתח שוק.
17.10.12
לכל התגובות