אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הדרום אפריקאי עושה לי צרות צילום: בלומברג

הדרום אפריקאי עושה לי צרות

שתי מסקנות שלמדתי מהמהלומה שהחטיף לי הראנד

18.10.2012, 08:02 | ליאור פאוסט
אחד הדברים שאני הכי אוהב בעבודה שלי הוא ששוק המט"ח והפוזיציות האקזוטיות שאני מנהל גורמים לי להרחיב את האופקים לתחומים שלא שיערתי מעולם שיעניינו אותי. הבעיה מתחילה כשאני חוטף על הפוזיציה האקזוטית הזאת את ההפסד המשמעותי ביותר שלי מתחילת השנה. במצב כזה, אין ברירה אלא לחפור פנימה ולהבין מה גורם לכאב, ובעיקר - מתי הוא ייגמר.

הכל התחיל בערך לפני חודשיים, במהלך כתיבת הטור על עקרת הבית היפנית. כתבתי על עסקאות Carry Trade, וסיפרתי על סל מטבעות שמהם אני מנסה "לחלוב" ריבית, כמו גם עליית ערך. בתוך סל המטבעות היה גם הראנד הדרום אפריקאי (ZAR), שהמהלומה שחטפתי ממנו זיכתה אותי כאן בחדר המסחר בכינוי המפוקפק "המפוזר מכפר ה־ZAR".

הצרות שלי ושל דרום אפריקה התחילו ממכרות הפלטינה. כמו כל משבר בשוק העבודה, גם כאן היה קשה מאוד להעריך את היקף הנזק והתפשטות המשבר כשהוא התחיל. שיפור בתנאי השכר של עובדי חברת כרייה קטנה גרר דרישה להשוואת תנאים בקרב עובדי החברה המובילה בענף. משדרישה זו נענתה בסירוב, יצאו יותר מ־25 אלף כורים לשביתה פראית. היד הקשה שנקטה המשטרה בטיפול בשובתים, שהידרדרה לכדי ירי כדורים חיים, הרוגים ופצועים, רק הגבירה את הלהבות וגרמה לענפים נוספים לנהוג בסולידריות ולהצטרף לשובתים.

אבל את היום הכואב ביותר שלי בפוזיציית ה־ZAR עברתי דווקא כאשר עובדי התובלה הצטרפו לשביתה, וכאשר חברת הדלק "של" הודיעה כי היא מתקשה לספק דלק לתחנות. למשמע הדברים נבהלו סוחרים רבים בעולם, והחלו לזרוק את הראנד לנגד פניי המחווירות.

קל יותר להבין את המשבר דרך המספרים: הראנד נחלש בכ־8.5% מול הדולר, בניגוד למגמה העולמית. מחירי הפלטינה (שעל רגישותם למשברים בדרום אפריקה דיברתי בטור בעבר) עלו בכ־25%, ודרום אפריקה כולה נכנסה לסחרור.

הפגנות כורי הפלטינה בספטמבר בדרום אפריקה. הסיכון בפוזיציה עצום, צילום: אי פי איי הפגנות כורי הפלטינה בספטמבר בדרום אפריקה. הסיכון בפוזיציה עצום | צילום: אי פי איי הפגנות כורי הפלטינה בספטמבר בדרום אפריקה. הסיכון בפוזיציה עצום, צילום: אי פי איי

שני דברים שחשוב לשים לב אליהם בכל משבר מהסוג הזה:

1. בסופו של דבר, אפשר להניח שחברות הכרייה יכרו את הפלטינה שבמכרות שבבעלותם. רק שעכשיו, המחיר שבו הם יכולים למכור את הפלטינה, גבוה בהרבה. כך שהלחץ הוא דווקא על העובדים.

2. ממשלת דרום אפריקה, כמו ממשלות רבות בשווקים המתעוררים (וגם זו שלנו), מעוניינת בהחלשת המטבע שלה. הן לא יודו בזה בפומבי, אבל האינטרס ברור, ולכן גם גרירת הרגליים של הממשלה בהתערבות לפתרון המשבר.

אם נחזור רגע לצרות שלי, למזלי הרב הפוזיציה במטבע הדרום אפריקאי היתה רק רבע מסל שעד כה עובד לטובתי, הן בריבית הנצברת והן בכיוון תזוזת המטבעות. אבל, בכל מקרה, הסיכון בפוזיציה כזאת עצום. תזוזות של 1% בתוך דקות ממחישות את חוסר הנזילות ואי־הוודאות בשוק הראנד. הכסף שהפסדתי עד כה הפך לכסף בשיער שעוד נותר לי, אבל אני אופטימי.

הכותב הוא סוחר מט"ח בחדר העסקאות של לאומי שוקי הון

תגיות