אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרנות ההשתלמות מציגות: תשואה של 7% מתחילת השנה צילום: shutterstock

קרנות ההשתלמות מציגות: תשואה של 7% מתחילת השנה

זינוק חד במניות הבנקים והביטוח בספטמבר סידר לקופות הגמל תשואה חודשית של יותר מ־2%. נועם רוקח מאנליסט: "הפערים עם העולם נסגרו. אני מתקשה לראות את השוק המקומי ממשיך להניב תשואת יתר"

22.10.2012, 06:46 | אסף גילעם ורחלי בינדמן

העליות בשוק ההון המקומי בחודש ספטמבר דחפו את ענף קופות הגמל וקרנות הנאמנות לשיא שנתי. בחודש החולף טיפסו קופות הגמל וקרנות ההשתלמות 2.1% בממוצע. מתחילת השנה רשם ענף הקופות תשואה ממוצעת של 7.4%, כשקרנות ההשתלמות הציגו עלייה של 7.2%.

קראו עוד בכלכליסט

מי שנהנה במיוחד מהדחיפה של השוק המקומי היה בית ההשקעות אנליסט, שקופות הגמל וקרנות ההשתלמות שלו דשדשו בתחתית טבלת התשואות מתחילת 2012, ובספטמבר הציגו את התשואה הגבוהה ביותר - 2.68% בגמל ו־2.62% בהשתלמות. עם זאת, התשואות בספטמבר לא סייעו לאנליסט לכבוש גם את צמרת טבלת התשואות מתחילת 2012, שאותה הוביל בית ההשקעות אלטשולר שחם. הגורם שהוביל את הזינוק של הקופות של אנליסט (ושל מרבית הענף) היה התשואה העודפת שהניב השוק המקומי לעומת מדדי מניות בעולם, בין היתר לאחר שנאום ראש הממשלה בנימין נתניהו באו"ם הרגיע את החששות בנוגע לתקיפה קרובה באיראן ושלח את הבורסה המקומית לזינוק בהובלת מניות הבנקים וחברות הביטוח.

דני ירדני סמנכ"ל השקעות באלטשולר שחם, צילום: עמית שעל דני ירדני סמנכ"ל השקעות באלטשולר שחם | צילום: עמית שעל דני ירדני סמנכ"ל השקעות באלטשולר שחם, צילום: עמית שעל

"המניות בארץ לא יקרות"

וכך, בספטמבר זינק ת"א־25 ב־6.1% ות"א־75 הוסיף 4.5%, בעוד ש־S&P 500 התחזק ב־3.4% ונאסד"ק עלה ב־2.9%. גם מדדי האג"ח המקומיים רשמו תשואות יתר לעומת מקביליהם בעולם, כאשר תל בונד־20 עלה בספטמבר ב־2.3%. המהלך שהגדיל את פער התשואות לטובת השוק המקומי היה היחלשות הדולר, שאיבד בספטמבר 2.7% מערכו לעומת השקל.

מבט על המדדים מתחילת השנה מספר את הסיפור במלואו: מינואר ועד אתמול זינק ת"א־25 ב־12%, תל בונד־60 עלה ב־6.5%, מדד אג"ח שחר הוסיף 5% והגלילים הצמודים עלו ב־6.6%. לעומת השוק המקומי, מדד S&P 500 עלה מתחילת השנה ב־14%, הדאקס זינק ב־25% ומדד האנג סנג עלה ב־17%.

בתחום הגמל ניצבו במקום השני בספטמבר (אחרי אנליסט) קופות הגמל של אלטשולר שחם, עם תשואות של 2.6% בקופת יהלום ו־2.4% בקופת הגמל, שהגדילו את הפער מול המתחרות. מתחילת השנה רשמו הקופות של אלטשולרתשואה מרשימה של 10.5%, זאת לעומת אנליסט גמל כללי, שכיכבה אמנם בספטמבר, הניבה תשואה של 5.07% מתחילת השנה.

דני ירדני, סמנכ"ל השקעות באלטשולר שחם, מסביר כי "באוגוסט התחלנו להסיט כספים לישראל, כשהקניות שלנו היו בעיקר במניות במגזר הפיננסים, ובעיקר בנק לאומי ובנק הפועלים". ירדני התייחס לאפשרות של המשך עליות בשוק המקומי "במניות תמיד יש עוד בשר. השוק אמנם עשה מהלך גדול, אבל מחירי המניות לא גבוהים. בנק לאומי עלה ב־40%, אבל עדיין הוא זול ואנחנו לא מוכרים".

קופות גמל נוספות שבלטו היו הראל עם תשואה של 2.36% בספטמבר ותשואה של 8.83% מתחילת השנה ומיטב תגמולים כללי שרשמה בספטמבר תשואה של 2.43%. בשלוש השנים האחרונות, שמרו בילין לפידות על הבכורה עם תשואה של 31.14% בקופת הגמל ב' ו־27.47% בקופת הגמל הגדולה של בית ההשקעות. אלטשולר שחם נושפים בעורפם, עם תשואה של 27.22% בקופת אלטשולר שחם גמל,ו־26.38% בקופת יהלום. בית ההשקעות השלישי שסוגר את הפסגה הוא מיטב, עם תשואה של 24.21% בתגמולים כללי.

יניב צלאל, מנהל ההשקעות הראשי של קופות גמל של מיטב, הסביר כי "אנחנו יושבים במשקל יתר בענפים שבלטו לחיוב בספטמבר כגון הבנקים והביטוח. הרבה פעמים מודדים את ההשקעות בטווח קצר, אבל זה לא נכון. כשאנחנו נכנסים להשקעה כזו, זה לא לסיבוב של חודש, ולפעמים לוקח זמן להשקעות הללו להבשיל. למרות הירידות האחרונות בארץ ובחו"ל אנחנו עדיין מאמינים שהענפים הללו שעשו ביצועי חסר משמעותיים מול הענפים העולמיים, מתומחרים גם לאחר גל העליות האחרון, בתמחור כדאי להשקעה".

שמואל לב יו"ר משותף באנליסט, צילום: אוראל כהן שמואל לב יו"ר משותף באנליסט | צילום: אוראל כהן שמואל לב יו"ר משותף באנליסט, צילום: אוראל כהן

"80% מהקופות והקרנות הגדילו חשיפה לחו"ל"

בתחום קרנות ההשתלמות התמונה בספטמבר דומה. אנליסט השתלמות כללי הניבה תשואה של 2.62% ותפסה את המקום הראשון, כאשר אלטשולר שחם הגיע למקומות השני והשלישי עם קרנות השתלמות והשתלמות כללי שרשמו תשואות של 2.57% ו־2.47% בהתאמה. אחריהן התברגה במפתיע קרן ההשתלמות של דש, עם תשואה של 2.32%. מתחילת השנה מוביל אלטשולר שחם עם תשואות של 10.44% ו־10.34%, כשאחריו קרן ההשתלמות של הראל עם תשואה של 8.52% וקרן השתלמות ב' של ילין לפידות עם 8.12%.

נועם רוקח, סמנכ"ל השקעות באנליסט שנכנס לתפקידו באוגוסט האחרון, הסביר כי "בתיקים שלנו החשיפה לישראל היא גבוהה לעומת רוב המתחרים, ואנו מעניקים משקל יתר לבנקים ולחברות הביטוח ומכאן התשואה העודפת שהשגנו. באופן כללי, בתחילת ספטמבר פערי התמחור בין השוק המקומי לחו"ל היו מוגזמים מסיבות שונות כגון חששות מהמצב הביטחוני, המחאה החברתית והתגברות הרגולציה. בספטמבר החששות התמתנו וראינו סגירת תמחור מהירה בישראל. לדוגמה, הבנקים בארץ נסחרו במכפיל של 0.5 על ההון לעומת הבנקים בארה"ב שנסחרו ב־1 והבנקים באירופה שנסחרו ב־0.8 על ההון, כשאין סיבה אמתית לתמחור הזה".

בהסתכלות קדימה מסביר רוקח כי "המגמות שראינו ממשיכות גם באוקטובר, גם אם בעוצמה יותר נמוכה. אולם, להערכתי, הפערים נסגרו בעוצמה כל כך חזקה, כך שאני מתקשה לראות את השוק המקומי מניב תשואות יתר. אני חושב שבהמשך נראה את השוק המקומי נע בדומה לשווקים בעולם, עם שונות קטנה יותר.

"הדברים ייבחנו בהתאם לרמות המחירים. סגירת הפערים המהירה היא תופעות שלא ראינו בעבר. מאוגוסט ועד אוקטובר טיפסו מניות הבנקים ביותר מ־40%, ולכן הכל שאלה של תמחור".

מבחינת זרימת הכספים לחו"ל, בקלי שוקי הון מציינים כי מתחילת השנה, כ־80% מהקופות שנסקרו העלו את פוזיציית ההשקעה בחו"ל ב־4.1% בממוצע. בין הבולטות היתה ילין לפידות קרן השתלמות שטיפסה מ־3.1% ל־10.7%. לעומת זאת, בין הקופות הבודדות שהורידו חשיפה לחו"ל היו דווקא אלטשולר, הידועים בחשיפה הגבוהה לחו"ל. קופת אלטשולר שחם גמל הורידה את החשיפה לחו"ל מ־33.6% ל־30.4%.

השורה התחתונה

קרנות ההשתלמות וקופות הגמל עלו ביותר מ־2% בספטמבר והשלימו עליות של יותר מ־7% מתחילת השנה. בראש הדירוג ב־2012 ניצב אלטשולר שחם עם תשואה של 10.5%

תגיות