אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מבקר המדינה: "סיעת הליכוד מימנה ב-50 אלף שקל ארוחה בבית נתניהו" צילום: חיים צח

מבקר המדינה: "סיעת הליכוד מימנה ב-50 אלף שקל ארוחה בבית נתניהו"

מבקר המדינה פרסם דו"ח על החשבונות השוטפים של הסיעות: "אגודת ישראל" שילמה החזרי נסיעות של 37 אלף שקל לאדם שלא מועסק על ידה; "ישראל ביתנו" פיזרה 19 אלף שקל על נסיעת נציגה לחתימה על הסכם שת"פ עם מפלגה באיטליה

22.10.2012, 16:01 | תומר אביטל
קופות השרצים של הסיעות נחשפות: 'אגודת ישראל' שילמה החזרי נסיעות בסך של 37,550 שקל לאדם שאינו מועסק על ידי הסיעה ואין בתיקיה שום הסכם התקשרות עימו או תיעוד ההוצאות. סיעת הליכוד שילמה כ-32,000 שקל לחודש לשני יועצים אסטרטגיים אך לא החזיק אסמכתאות על תוצרי שירותיהם, סיעת הליכוד גם מימנה ב-50 אלף שקל ארוחה בביתו של רה"מ בנימין נתניהו עבור 120 מוזמנים; והעבודה העבירה לשני ח"כים לשעבר (סלאח טריף ונדיה חילו) כ-90,000 שקל תמורת עבודה שכלל לא ברור מה טיבה.

קראו עוד בכלכליסט

אלו הם חלק מהממצאים החמורים שעולים מהדו"חות הכספיים של הסיעות בשנת 2011 אותם מפרסם היום (ב') מבקר המדינה השופט (בדימוס) יוסף שפירא. הדו"ח התמקד בחריגות ובהוצאות שנויות במחלוקת אותן איתרו אנשי המבקר שבחנו לעומק את החשבונות השוטפים של הסיעות בכנסת השמונה עשרה לשנת 2011. כלל ההוצאות, יש לציין, יצאו מהכיס הציבורי.

מהדו"ח עולה עוד כי פעמים רבות הח"כים מוציאים את כספי הציבור הישראלי בכלל בחו"ל. "התקווה" של אריה אלדד הוציאה 10,000 דולר על חברת יח"צ אמריקאית שארגנה עבורו ראיונות, כתבות ומפגשים בארה"ב. אלדד גם הוציא כ-100,000 שקל על משלוח של כ-7,300 חוברות לחו"ל. הסיעה טענה בתגובה "כי באמצעות הפצת רעיונותיה בקרב יהודים וישראלים בחו"ל וגיוס תמיכה מגורמי השלטון בחו"ל שהינם בעלי השפעה על השלטון בישראל, היא מגשימה את האידיאולוגיה של הסיעה ולפיכך גם משרתת את ציבור בוחריה".

ישראל ביתנו פיזרה כ-19,000 שקל על נסיעת נציגיה לחתימה על הסכם שיתוף פעולה עם 'מפלגת הליגה הצפונית של איטליה'. הסיעה הסבירה כי "קיים ערך מוסף לקשרי הסיעה עם מפלגה שהיא חלק מהשלטון באיטליה וכי הדבר תורם לקשר של הסיעה עם בוחריה שכן "כשמפלגה כזו מזדהה ברבים עם ישראל ביתנו, יש לכך ערך רב למפלגה בקרב בוחריה".

אביגדור ליברמן יו"ר "ישראל ביתנו", צילום: פביאן קולדרוף אביגדור ליברמן יו"ר "ישראל ביתנו" | צילום: פביאן קולדרוף אביגדור ליברמן יו"ר "ישראל ביתנו", צילום: פביאן קולדרוף

חרף ההסברים המבקר ציין כי: "יש לבחון את משקל ההוצאות המוקדשות לפעילות זו אל מול כלל הוצאותיה של סיעה להסברה ולתעמולה ולקשר עם הבוחר בתוך ישראל, שכן זו המטרה לשמה ניתן המימון הממלכתי". שפירא המליץ למחוקק "לקבוע עבור אילו סוגי פעילויות של סיעות בחו"ל (אם בכלל) ובאיזה היקף ניתן להשתמש במימון הממלכתי".

ראש הממשלה בנימין נתניהו, צילום: אלכס קולומויסקי ראש הממשלה בנימין נתניהו | צילום: אלכס קולומויסקי ראש הממשלה בנימין נתניהו, צילום: אלכס קולומויסקי

הליכוד, מזכיר המבקר, מימן ב-50 אלף שקל ארוחה בביתו של רה"מ בנימין נתניהו עבור 120 מוזמנים, "דהיינו כ-418 שקל למוזמן", ציין שפירא. מרצ פרסמה מודעת תודה לגורם מסחרי בעלות של 5800 שקל. ואם זה לא מספיק, אז אגודת ישראל העמידה את סניפי הסיעה למכירות מוזלות של מצרכים שונים, ואף לקבלת שירות של עו"ד לאברכים האמורים להתייצב בלשכת הגיוס. הסיעות טענו בתגובה כי מדובר "בהוצאות שהוצאו לשמירת הקשר עם ציבור הבוחרים שלהן ולטובתו או שהינן קשורות לארגון פעולותיה של הסיעה".

נזכיר כי בדו"ח אחר שפרסם משרד המבקר ביולי נמצא כי המפלגות אף לא מנהלות כראוי את נכסי הנדל"ן שבידיהם: מוכרות אותם במחירי רצפה ומזניחות את הטיפול בהם.

להתנהלות הבזבזנית הזו מחיר כבד: רוב הסיעות נקלעו בשנים האחרונות לגירעונות ענק. הגירעונות אמנם הצטמצמו בשנים האחרונות אך גם בסוף 2011 הן שערורייתיות: העבודה בראש עם גירעון בסך 42 מיליון שקל, קדימה חבה 31 מיליון והבית היהודי כ-17 מיליון. "אין לי אלא לחזור ולקרוא לסיעות לנהוג בריסון ובחיסכון במשאבים שהעמידה לרשותן המדינה, ולהשתמש במשאבים אלה באופן העולה בקנה אחד עם הוראות החוק ותכליתו", מלין המבקר שמזכיר בפסימיות יתרה כי הכנסת לא קידמה חקיקה בנושא.

חלק נוסף בדו"ח מתייחס למירוץ לתפקיד יו"ר קדימה - בו ניצח שאול מופז. המבקר מצא כי מופז לא ניהל את חשבונותיו בהתאם להוראות החוק ולהנחיות. בין היתר התגלו הוצאות ללא התקשרות בכתב מעבר לסכום המותר ולא היו אסמכתאות בגין חלק מהתרומות שקיבל. בנוסף קיבל מופז שתי תרומות שהופקדו במזומן על ידי התורמים בחשבון הבנק שלו בסכום כולל של 8,000 שקל. לטענת מופז הדבר כשר שכן "מדובר היה בתורם ידוע, שהתייצב בבנק, הזדהה, והפקיד את הסכום לחשבון הבנק של המועמד".

שאול מופז, צילום: נועם מושקוביץ שאול מופז | צילום: נועם מושקוביץ' שאול מופז, צילום: נועם מושקוביץ

המבקר דחה את ההסברים: "הגם שהדברים נעשו בתום לב או בהעדר ניסיון, התוצאה הינה כי לא ניתן היה לאמת ולסכם בדרכי ביקורת מקובלות את הוצאותיו והכנסותיו על מקורותיהן ולקשר בין האסמכתאות שהוגשו לביקורת לדו"ח הכספי שהגיש המועמד. חלק מהחומר הנדרש אף הוגש לביקורת באיחור ניכר". המבקר קנס את מופז ודרש ממנו להעביר לאוצר המדינה 28,000 שקל.

מופז אגב השיב את שמונת אלפי השקלים לתורמים שהפקידו בחשבונו.

תגובות

בליכוד סירבו לחשוף את שמות היועצים ומסרו "מדובר ביועצים מתחום התקשורת והדוברות. עבודת יועצים אלה אינה מצריכה ניירת אלא פגישות של עדכון, ניתוח וייעוץ ולפיכך לא היו תוצרי עבודה ממוסמכים". לעניין הארוחה נמסר, "מדובר בארוחה שנערכה בבית רה"מ לחברי הקואליציה, שעלות המנה בה אינה חורגת מהפרופורציות הרגילות. העלויות להתאמת בית רה"מ לאירוע העלו את המחיר למוזמן. הליכוד סבר שזה תקין שכספים אלה ייצאו מהליכוד אך קיבלנו את הנחיית המבקר ולכן הארוחה השנה נעשתה בתיאום מראש עם מבקר המדינה וכללה כיבוד קל בלבד".

מלשכתו של מופז נמסר: "היו 2 תרומות בסך כולל של 7,795 שקל שהופקדו בחשבון המועמד. על אף חילוקי הדעות המשפטיים - האם לראותם כתרומות במזומן, הכריע המבקר שיש לראותם כתרומות במזומן ולפיכך הורה שאול מופז להחזיר מיד את התרומות.

"באשר לשאר הטענות, אכן הייתה חריגה בסכום של אלפי שקלים בודדים. הדברים נעשו בתום לב, כפי שקבע גם מבקר המדינה, הערות המבקר נלקחו לתשומת הלב הראויה ובמלוא הרצינות והלקחים יופקו. מופז מכבד את קביעת המבקר ויפעל על פי החלטת המבקר.

מישראל ביתנו נמסר: "אנו מברכים על דו"ח מבקר המדינה שמעיד על התנהלותה התקינה של ישראל ביתנו, ללא כל חריגה מן החוקים והכללים. ההערה היחידה בדו"ח הנוגעת למפלגה מציינת מקרה בודד שאירע לפני שנתיים ושנבע מאי-הבנה בשל הגדרה לא בהירה של החוק. למרות זאת, ההערה הופנמה על-ידי המפלגה באופן מיידי ומיושמת כהלכה".

מהעבודה נמסר, כי "מדובר ביועצים שהועסקו על ידי אהוד ברק. יודגש כי מרגע שנבחרה שלי יחימוביץ' ליו"ר מפלגת העבודה הופסק לחלוטין נוהג זה". בנוגע לחובותיה נמסר - "מפלגת העבודה עברה בשנה האחרונה תוכנית הבראה שבמסגרתה קוצצו הוצאות מיותרות, ומצבה הפיננסי של המפלגה הולך ומשתפר". 

 

ח"כ אלדד יו"ר מפלגת התקוה השיב: "נשלחתי לכנסת על ידי נאמני ארץ ישראל במשימה עיקרית אחת: למנוע הקמתה של מדינה פלסטינאית ממערב לירדן. לפיכך גיבשתי את התוכנית "שתי מדינות לשני עמים משני עברי הירדן.  כל מי שעוסק בקידום תכניות מדיניות בארץ יודע היטב כי חלק חשוב מהפעילות חייב להתקיים בחו"ל. לפיכך ביקשתי להפיץ את התוכנית המדינית בקרב כל הסנטורים, חברי בית הנבחרים, עיתונאים ואנשי תקשורת אחרים. חברות ישראליות אליהן פניתי דרשו סכומים שהחלו ב-50,000 שקל ולא הצליחו להציג הישגים ממשיים במאמצים דומים. היה ברור לפיכך שיש צורך בחברה הממוקמת בוושינגטון ויש לה הקשרים הדרושים. המחיר שהושג הוא צנוע גם במונחים ישראליים לחברות יח"צ ולובי. עוד אציין כי הופעתי בפני מבקר המדינה והעליתי בפניו את הנימוקים הללו , המבקר קיבל את הסברי ולכן הדו"ח שקיבלנו הוא חיובי, ולא נמצא כי עברתי בדרך כל שהיא על מה שהחוק מתיר לי, או על השליחות הציבורית שהופקדה בידי בידי בוחרי".

 

ממרצ נמסר: "גם השנה מרצ זכתה לדו"ח חיובי ממבקר המדינה, המשקף את ההתנהלות התקינה וטוהר המידות שלה". לגבי מודעת התודה הסבירו בסיעה כי "לפני שנה הודינו לחברת הביטוח איילון, על טיפול מסור בתביעה משפטית משך 11 שנים".

 

מזכ"ל אגודת ישראל ומ"מ ראש העירית בני ברק הרב חנוך זיברט סירב להגיב לדו"ח.

תגיות