אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכנ"ר: עלייה דרמטית של 36% במספר פשיטות הרגל ב-2011 לעומת 2010 צילום: מיקי אלון

הכנ"ר: עלייה דרמטית של 36% במספר פשיטות הרגל ב-2011 לעומת 2010

כך עולה מנתוני דוח הפעילות לשנת 2011. בנוסף, האפוטרופוס הכללי ניהל כספים בסך כולל של כ- 4.6 מיליארד שקל המושקעים בשוק ההון הישראלי

22.10.2012, 11:22 | משה גורלי

דוח סיכום הפעילות של כונס הנכסים הרשמי לשנת 2011 מעלה שני נתונים שלכאורה לא מתיישבים זה עם זה. בתחום חדלות הפירעון של חברות, ניתנו 555 צווי פירוק לחברות, כאשר מספר צווי הפירוק נשאר כמעט זהה ביחס למספר צווי הפירוק שניתנו בשנת 2009 ובשנת 2010. ואילו באגף פשיטות הרגל נרשמה עלייה דרמטית - 7,633 צווי פתיחת הליך - גידול של כ- 36% לעומת שנת 2010. בשלוש השנים האחרונות מדובר בעליה במספר התיקים בשיעור של 145%.

קראו עוד בכלכליסט

אלא שהסיבה איננה בכך שבסקטור היחידים, היכה המשבר הכלכלי בעוצמה גבוהה יותר מאשר במגזר העסקי. הסיבה היא מודעות משפטית. לפני כשלוש שנים נכנס לתוקף תיקון 29 לחוק ההוצאה לפועל שהסמיך את רשמי ההוצל"פ ליידע חייבים בדבר זכותם לפנות להליכי פשיטת רגל. במקום להיטחן עד אינסוף במלתעות ההוצל"פ, נפתח לחייבים רבים אופק יציאה לחירות. הליך הפשט"ר - וכאן דווקא מסתמן הדמיון לעולם החברות - מבצע "תספורת" בחוב ומשחרר את החייב לאחר סיום תקופה קצובה של תשלומים.

פרופ פרופ' האן. העיזבונות והתרומות לטובת מדינת ישראל עמדו על כ-90 מיליון ש"ח | צילום: מיקי אלון פרופ

המגמה בשלוש השנים האחרונות – אצל חברות (בפירוק) ואצל יחידים (פשט"ר) היא לבצע "תספורת" ("קירקוף בעלי החוב", בלשונו של המשנה בדימוס לנשיא ביהמ"ש העליון מישאל חשין). והדמיון, כך מעריכים בכנ"ר הוא גם באחוזי ההחזרים. הנושים המובטחים, כבנקים שמלווים כנגד שעבודים וערבויות, מקבלים החזר של כ-70-80 אחוז מ"מסת הנשייה". הנושים הלא מובטחים מסתפקים ב- 20-30 אחוזים.

גם פילוח בעלי החוב בשני המגזרים עבר שינוי. עד 2009 כמעט ולא ראינו חברות ציבוריות-גדולות מבוססות אג"ח שנקלעות לקשיים. קלאבמרקט ב-2005 היתה חריג. חפציבה קרסה בגלל מעילות. בשנים האחרונות גדל התור של הענקים בפתח המספרה של אלשיך – אפריקה-ישראל, דלק נדל"ן, אגרקסקו, מעריב.

במקביל, בעולם פושטי הרגל, מתחזק מספרם של בני מעמד הביניים הקלסי. יזמים שלוקחים הלוואות כדי לפתוח עסקים, אלא שהעסק לא מתרומם ובעל העסק נופל. בעולם מעריכים קבוצה זו בכ-30 אחוז מפושטי הרגל. הקבוצה הגדולה (50%) נמנית על שכבת המצוקה הקלסית – כאלה שהידרדרו מסיבות של אבטלה ובריאות. הקבוצה הקטנה יותר (כ-20%) היא של החייבים הנוכלים, המהמרים וכיו"ב. אגב, קבוצה זו נהנית לעתים שלא בצדק מהליכי פשיטת הרגל של החייבים ישרי הדרך, ואין להוציא מכלל חשבון שהכספים השחורים שהם מגלגלים לא מגיעים לקופת פשיטת הרגל שגם כך גודלה הממוצע צנוע למדי – מאות שקלים בחודש, כ-50,000 שקל בתיק ממוצע שמתנהל שבע שנים.

בדו"ח מופיעים עוד מספר נתונים מעניינים: ב-2011 ניהל האפוטרופוס הכללי כספים בסך כולל של כ- 4.6 מיליארד שקל המושקעים בשוק ההון הישראלי. היקף הכספים שנוהלו על ידי האפוטרופוס הכללי והועברו לקניין המדינה גדל ועמד בשנת 2011 על סך של 79 מיליון שקל. עזבונות ותרומות לטובת מדינת ישראל - כ- 90 מיליון שקל. קרן חילוט הלבנת הון הניבה למדינה 26 מיליון שקל לעומת 5.5 מיליון בלבד בשנה שעברה. הנהנים: המשטרה (69%), משרד המשפטים (27%), רשות המסים (4%).

פרופ' דוד האן, האפוטרופוס הכללי והכונס הרשמי במשרד המשפטים: "דו"ח זה משקף את הגידול בהיקף הפעילות של האגף בשלושת מכלולי הפעילות שתחת אחריותו. החל ממועד כניסתי לתפקיד, הצבנו לעצמנו כיעד מרכזי את שיפור השירות לאזרח תוך שימוש בכלים מחשוביים שיאפשרו לציבור לקבל שירות גם מרחוק ופעלנו להשבחה המקצועית של הצוותים הייעודיים באגף".

תגיות