אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אין ארוחות חינם - אלא אם כן אתה בתא האח"מים צילום: אם סי טי

אין ארוחות חינם - אלא אם כן אתה בתא האח"מים

אצטדיוני הספורט בארה"ב הפכו למבנים שלוקחים את הכסף ממשלמי המסים ומעבירים אותו במגוון דרכים לבעלי הקבוצה, שהם לרוב מיליארדרים. כך עובדת מערכת שהמחוקקים האמריקאים משתי המפלגות תיארו כ"לא יעילה ולא הוגנת"

23.10.2012, 08:40 | בלומברג

הקמתו של אצטדיון הדאלאס קאובויז (הכנסות של 269 מיליון דולר) מומנה בחלקה על ידי שימוש בהלוואה פטורה ממס מעיריית ארלינגטון (תקציב של 383 מיליון דולר). משלמי המסים האמריקאים משלמים חלק ניכר מהפטור הזה. הכסף אמנם אינו מגיע ישירות לבעלים המיליארדר של הקבוצה ג'רי ג'ונס, אלא הוא משמש אמצעי להפחתת המימון, ומעניק לקבוצה את ההכנסה הגבוהה ביותר מקרב הקבוצות בליגת ה־NFL, מה שעוזר לה להיות רווחית ולג'ונס להיות עשיר יותר. "זה חלק מהשחיתות של מערכת המס הפדרלית", אומר ג'יימס רוזנהיימר, עורך דין מארלינגטון, "מדובר בשימוש בכספי הממשל לסבסוד פעילות שהסקטור הפרטי יכול לממן בעצמו".

קראו עוד בכלכליסט

ג'ונס הוא אחד מעשרות בעלים אמידים שקבוצות הספורט שבבעלותם מרוויחות מסובסידיות של מיליוני דולרים מכספי משלמי המסים. על פי החישובים, ניכויי מס על ריבית המשולמת על ידי אג"ח מוניציפליות, שהונפקו עבור בנייתם של מבני ספורט, עולים לאוצר האמריקאי 146 מיליון דולר בשנה. ב־NFL יש 21 בעלים שהקבוצות שלהם משחקות באצטדיונים שנבנו או שופצו ב־25 השנים האחרונות בעזרת הלוואות ציבוריות פטורות ממס. אג"ח מוניציפליות עזרו לבנות מבנים שבשימושן של 64 קבוצות בליגות הבכירות. מאז 2000, המתחמים עזרו להכפיל את השווי של קבוצות הספורט.  

ג ג'רי ג'ונס (משמאל) ונשיא ג'קסנוויל ג'רי ריצ'רדסון | צילום: אם סי טי ג

הפסדים למאות אלפים

הצמיחה הזו התרחשה אף שכבר ב־1986 ניסה הקונגרס למנוע מערים לבנות אצטדיונים בעזרת הטבות מס, שבמקור נועדו לסייע לרשויות להוריד את עלויות ההלוואה שלהן לסלילת כבישים, בניית מערכות ביוב ובתי ספר. אולם בפועל התיקונים בחוק עודדו את ההלוואות עבור קבוצות הספורט המקומיות. דניס זימרמן, כלכלן לשעבר בשירות המחקר של הקונגרס שניתח את השפעות החוק, מסביר: "העלויות התפשטו, ונצברו הפסדים קטנים למאות אלפי - אולי אפילו מיליוני - אנשים".

במקרה של האצטדיון של הקאובויז שנפתח ב־2009, הסובסידיות למחזיקי האג"ח יעמדו על 65.3 מיליון דולר לאורך 29 שנה. הנפקת אג"ח ל־40 שנה שביצעה רשות הפיתוח התעשייתי של ניו יורק במטרה לממן את הבנייה של אצטדיון היאנקיז עבור הבעלים, משפחת סטיינברנר, תעלה למשלמי המסים 321.5 מיליון דולר. אצטדיון הפוטבול של קבוצת אינדיאנפוליס קולטס (בבעלות ג'ים אירסיי) מרוויח לפחות 209.3 מיליון דולר מניכויי מס.

ג'ודית' גרנט לונג, מרצה באוניברסיטת הרווארד, בדקה את היסטוריית מימון האצטדיונים בארה"ב בשנים 1890–2005, ולפיה לאחר מלחמת העולם השנייה השגשוג הכלכלי הצית גל של בניית אצטדיונים על ידי ערים שתפסו אותם כיתרון כלכלי (אף שמחקרים מצאו כי האצטדיונים הם למעשה השקעה מוניציפלית גרועה). היא מציינת כי גל הבנייה האחרון החל בשנות השמונים, לאחר שהקבוצות החלו לפנות למושבי אח"מ ולדרכים אחרות למקסום ההכנסות. בעלי הקבוצות חמדו את ההכנסה הנובעת ממושבי יוקרה, זכויות שם, קמעונאות, חניה וזיכיונות, מכיוון שלרוב הם פטורים מדרישות הליגות לחלוקת הכנסות - כפי שקורה בהסכמי השידור בטלוויזיה ומכירות הכרטיסים.

"רק אל תעזבו!"

במהלך העשור האחרון, פוליטיקאים מוכנים להציע לקבוצות סיוע במימון משלמי המסים כדי לפתות קבוצות חדשות לעיר או להימנע מאיבוד קבוצות. זאת בשל "הגאווה האזרחית" והעבודות הקשורות הנלוות לכך. "הווייקינגס הם היחידים ששמים אותנו על המפה", הסביר הסנטור הרפובליקני של מינסוטה, ג'ף מישל, במהלך דיון שנערך סביב מימון אצטדיון שעלותו עומדת על 975 מיליון דולר.

ג'ונס רכש את הקאובויז ב־1988 והחל בתחילת העשור האחרון לחפש אחר אצטדיון חדש, כיוון שהחוזה של הקבוצה באצטדיון טקסס עמד להסתיים. רוברט קלוק, אז חבר מועצת העיר ארלינגטון, הפעיל לחץ כדי שהקאובויז יעברו לעיר המונה 373 אף תושבים, ואמר כי יתמודד על ראשות העיר "אם תהיה לי הזדמנות להביא משהו גדול לארלינגטון". העיר כבר אז נחשבה למרכז תיירות ובידור, בזכות אצטדיון הבייסבול של טקסס ריינג'רס ופארק השעשועים סיקס פלאגס של טקסס.

קלוק נבחר לראשות העיר ב־2003 ומיהר להיפגש עם ג'ונס, שאמר כי ברצונו לבנות אצטדיון בעלות של 650 מיליון דולר. העיר הסכימה לתרום כמחצית מהסכום. קלוק היה צריך לשכנע את המועצה והבוחרים לאשר את האג"ח במימון המסים של העיר. כדי לשלם על ההלוואה המוצעת, הבוחרים היו צריכים להסכים לעלייה של 0.5% במס המכירה, 2% במס על הזמנות בבתי מלון, ו־5% מס על השכרת רכב.

הקמפיין שליווה את משאל התושבים של 2004 הציג שני מחנות בולטים: קבוצת "הצביעו כן! ניצחון לארלינגטון" קיבלה מימון של 5.1 מיליון דולר מהקאובויז, בעוד שקבוצת "לא לקואליציית המס של ג'ונס" השיגה תקציב של 43 אלף דולר. בנובמבר 2004 משפחות ג'ונס וקלוק המתינו בסוויטה במלון שרתון בארלינגטון לפרסום התוצאות המקומיות, וחגגו כאשר הבוחרים אישרו את הנפקת האג"ח ברוב של 55%.

תוכנית המימון נסמכה על יכולתה של העיר להנפיק אג"ח המשלמות ריבית שפטורה ממס הכנסה פדרלי. כמעט 20 שנה קודם לכן, מספר בוב פקווד ששימש כיו"ר ועדת המימון של הסנאט, המחוקקים האמריקאים משתי המפלגות שמו להם למטרה לחסום את השימוש באג"ח מוניציפליות למימון עירוני של אצטדיונים, וזאת במסגרת התקפה כוללת נגד מימון ציבורי לעסקים פרטיים. "זה היה אחד השימושים הגסים ביותר בחלק של מערכת המיסוי שאפשר הנפקה של אג"ח לפיתוח תעשייתי. ברור כי לא זו היתה הכוונה של מייסדי המערכת כאשר אישרו אג"ח פטורות ממס", סיפר פקווד.

חוק רפורמת המס מ־1986 הוריד את מתקני הספורט מרשימת סוגי הפרויקטים שהיו זכאים לסובסידיה. על פי החוק, יוטל מס על אג"ח מסוג זה אם יותר מ־10% מהחוב עבור מתקן, שנבנה בעיקר למטרות לא ממשלתיות, מוחזר מההכנסות של עסק פרטי. המחוקקים חשבו שתיקון זה יביא לסיומה את התופעה של מימון אצטדיונים, אבל הם טעו. ניסוח החוק מעודד ערים להציע תנאים מועדפים אף יותר לקבוצות המקצועיות, ובמקביל מונע מהלווים להשתמש בהכנסות של האצטדיון כדי לשלם על האג"ח. ערים ומדינות לוו עוד כסף ממשלמי המסים, וזאת כדי לוודא שלא יותר מ־10% מתשלומי החוב של האצטדיון נבעו מעסק פרטי.

במקרה של אצטדיון הקאובויז, ארלינגטון לוותה 300 מיליון דולר על ידי מכירת אג"ח מוניציפליות מאז 2005. התשואה על האג"ח לפירעון ב־29 שנה עומדת על 4%. ארלינגטון רכשה 295.5 דונם בסמוך למגרש של הריינג'רס כדי לפנות מקום לאצטדיון שבבעלותה של ארלינגטון, והקאובויז משלמים עבורו 2 מיליון דולר בשנה בהתאם לחוזה השכירות שתקף עד 2038 (סך הכל 60 מיליון דולר). הבנייה עזרה לקבוצה לרשום הכנסה תפעולית של 119 מיליון דולר בעונת 2010 (הכי הרבה ב־NFL). ב־2009 עמד שווי הקבוצה על 1.7 מיליארד דולר. ב־2012 שווי הקבוצה הגיע ל־2.1 מיליארד דולר. הנושא של אג"ח פטור ממס משך התקפות מצד ממשל אובמה שטוען כי להקלות המס יש בעיות "הן מבחינת יעילות והן מבחינת הגינות". אובמה אף הציע להגביל את הניכויים על ריבית הפטורה ממס בשוק האג"ח המוניציפליות המוערך ב־3.7 טריליון דולר, בניסיון לצמצם את הגירעון התקציבי.

דאלאס קאובויז. מחקרים הוכיחו שההשקעה באצטדיונים אינה משתלמת למועצות מקומיות, צילום: אם סי טי דאלאס קאובויז. מחקרים הוכיחו שההשקעה באצטדיונים אינה משתלמת למועצות מקומיות | צילום: אם סי טי דאלאס קאובויז. מחקרים הוכיחו שההשקעה באצטדיונים אינה משתלמת למועצות מקומיות, צילום: אם סי טי

עוד הטבה על הדרך

ג'ונס, שעשה כספו בעסקי הנפט, זוכה לעוד "סובסידיה". הקאובויז לא צריכים לשלם מס רכוש על נכס שהשווי שלו מוערך ב־904.5 מיליון דולר. כתוצאה מכך, ג'ונס חוסך 17 מיליון דולר בשנה. האצטדיון יכול להכיל יותר מ־100 אלף צופים. כרטיסים לסיורים במתחם עולים בין 17.5 ל־27.5 דולר למבוגר. עלויות המשחקים ב־NFL עלו ב־75% מאז 1991.

באצטדיון ישנם 15 אלף מושבי יוקרה ו־320 סוויטות אח"מ הכוללות רצפות שיש מבריקות. השכירות של הסוויטות עומדת על 100–500 אלף דולר לעונה. סוויטה כפולה שהושכרה על ידי ט.בון פיקנס, המיליארדר שהרוויח את הונו מעסקי הנפט, היא חלק ממקבץ הקרוי "מועדון הבעלים", שכן הסוויטות שם סמוכות למושבי היוקרה של ג'ונס עצמו. האורחים משתמשים בחניון שעולה 75 דולר למשחק, מדלגים על פני התורים בכניסה, ונהנים מגישה למזנון הכולל צלעות משובחות, סביצ'ה, סרטנים, עוף אפוי ומאפים. במחצית מוגשים עוף מטוגן, נקניקיות, גבינות וקרקרים, פיצה ועוגיות. הקירות מכוסים במסכי טלוויזיה. ההכנסות הישירות מהשימוש באצטדיון מועברות לקבוצה, והעיר זוכה ליותר עבודות בתחום התיירות ולעלייה בהכנסות ממסים.

תגיות