אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה אין סטופ לוס בבורסה שלנו? צילום: אביגיל עוזי

למה אין סטופ לוס בבורסה שלנו?

בניגדול לבורסה בארה"ב שם יש אפשרות לבצע מכירה בפקודת Stop Loss Order. שלמה וינבוים

23.10.2012, 07:50 | יניב רחימי
בכל הבורסות בעולם קיימות שתי פקודות אלמנטריות והכרחיות לפעילות בניירות ערך: פקודת הקנייה ופקודת המכירה. פקודת סטופ לוס (Stop Loss Order) היא פקודת מכירה שמתרחשת אוטומטית ברגע שני"ע מגיע למחיר שהוגדר מראש. שימוש בפקודת סטופ לוס מאפשר למשקיע לנהל את הפוזיציה שלו על ידי הגבלת ההפסד שלו, או לחלופין מאפשר לו לשמור על הרווח שנוצר לו מהשקעה בנייר. לדוגמה: הזרמת פקודת סטופ לוס במחיר הנמוך ב־5% משער הרכישה של המניה תגביל את ההפסד ל־5% בלבד.

השימוש באסטרטגיית סטופ לוס מאפשר למשקיע להחליט על גובה ההפסד הפוטנציאלי המקסימלי שלו בהתאם לרמת הסיכון שהוא מוכן לשאת. מבירור עם הבורסה בתל אביב עולה כי היעדר פקודת סטופ לוס נעוץ בבדיקות שהבורסה ביצעה בעבר, שבהן נמצא שלא צפוי ביקוש לשירות זה. עוד עלה בבדיקות, שבבורסות שבהן שירות זה קיים, השימוש בו מזערי. לא מן הנמנע שאם בבורסה ישתכנעו אחרת, תיערך בחינה מחודשת של הנושא.

חברי הבורסה מציעים תשובה

בניגוד לבורסה בישראל, כמה מחברי הבורסה ובהם בנקים מובילים מציעים פתרונות חלופיים לפקודת הסטופ לוס. כך, לדוגמה, בנק הפועלים מאפשר להעביר הוראת סטופ לוס באמצעות הגדרת שער ה־trigger על ידי המשקיע, אולם שירות זה מוגבל רק למניות מדד ת"א־100. מערכת המסחר של הפועלים מציעה שתי חלופות. הראשונה, Stop Loss Limit, שבה פקודת המכירה מתבצעת בשער ה־trigger שהוגדר או בשער גבוה ממנו, והשנייה, Stop Loss Market, שבה המכירה עשויה להתבצע גם בשער הנמוך מה־trigger.

הבורסה בתל אביב, צילום: יריב כץ הבורסה בתל אביב | צילום: יריב כץ הבורסה בתל אביב, צילום: יריב כץ

לא רק יתרונות

אחרי שהוצגו היתרונות של פקודת הסטופ לוס, רצוי להקדיש כמה מילים גם לחסרונות הכרוכים בה. בקרב המשקיעים בשוק ההון קיימת ביקורת נגד השימוש באסטרטגיית סטופ לוס, ובראש המבקרים עומדים משקיעי הערך, שלטענתם ירידה בשווי

של מניה היא לא עילה למכור אותה, ובוודאי שלא באופן אוטומטי. לדידם, המחיר הנמוך דווקא עשוי להיות סיבה מספיק טובה כדי להגדיל את החשיפה למניה והזדמנות לרכוש אותה במחיר אטרקטיבי יותר.

נוסף לכך, חסידי תיאוריית "השוק היעיל", שגורסים כי מחירי ניירות הערך מגלמים בתוכם את מלוא המידע על החברות או על הנכסים הסחירים, סבורים שירידה בשער המניה מעידה שהחדשות הרעות כבר מגולמות במחיר ולכן מכירתה "על עיוור" עשויה להתברר כשגיאה.

השורה התחתונה: מבירור עם הבורסה בתל אביב עולה כי לפקודת הסטופ לוס לא היו מספיק דורשים, ולכן השירות לא זמין. חברי הבורסה מצדם מציעים את השירות הזה למשקיעים שלהם, אם כי ברשימה מגובלת של ניירות ערך.

תגיות