אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הישיבה לימדה אותי לחשוב מחוץ לקופסה"

"הישיבה לימדה אותי לחשוב מחוץ לקופסה"

יוסי שווימר ממגדל שוקי הון משלב בין שוק ההון לריצות מרתון, ומנסה להבין איך נראה מסחר באופציות בשנת 1700 לפני הספירה

23.10.2012, 08:50 | ענת ציפקין
יוסי שווימר, כלכלן ראשי ומנהל תחום מחקר ואסטרטגיה במגדל שוקי הון, חי בקו המחבר את שני העיסוקים האהובים עליו: שוק ההון וריצה למרחקים ארוכים. "ביצועיי כרץ למרחקים ארוכים, בדומה לביצועיי כמנהל השקעות וכלכלן בשוק ההון, נמדדים בסופו של דבר במבחן התוצאה. בשניהם יש בסוף היום תמורה לעבודה הקשה".

מהישיבה לשוק ההון

לא התחברתי למתמטיקה

שווימר דווקא לא העריך בגיל צעיר שיעסוק בשוק ההון ואת לימודיו העל־יסודיים סיים בישיבה תיכונית. לדבריו, צורת הניתוח של סוגיות הלמידה הוסיפה לו יכולת בחינה ביקורתית יותר של דברים, כמו גם חשיבה "מחוץ לקופסה". עם זאת, שווימר מעיד על עצמו כי בתיכון לא התחבר באופן מיוחד למתמטיקה. "באופן טבעי, ישיבה תיכונית מתמקדת יותר בלימודי הקודש, ולא הרגשתי משיכה יוצאת דופן ללימודי המתמטיקה ולנוסחאות מסובכות". השינוי הגיע לאחר סיום השירות הצבאי בחיל האוויר, כשהחליט להירשם ללימודי כלכלה ולקפוץ לעולם המספרים. "הבנתי עד כמה חשוב ללמוד, להשקיע ולהתמיד, ונוצר בי הרצון ללמוד כלכלה. אני לוקח את זה איתי הלאה לכל מקום, במיוחד בדוקטורט", מספר שווימר ששוקד בימים אלו על לימודי דוקטורט במחלקה לניהול בבר־אילן.

אופציות היסטוריות

בין העבודה ללימודים

 

בשנה האחרונה עסוק שווימר בעבודת הדוקטורט שלו בתחום האופציות. "אני אוהב ללמוד ולחקור, ולמזלי זה חלק גדול מאוד מהעבודה שלי. תחום המחקר לנגזרותיו מרתק אותי - אני קורא הרבה מאוד מחקרים מחו"ל בנושא. בתחום העיסוק שלי אני מוציא תחזיות מאקרו־כלכלה מבוססות מחקר וגם בתואר השני עשיתי תזה, ולכן היה זה אך טבעי עבורי להמשיך לכיוון המחקר גם בעבודת הדוקטורט".

יוסי שווימר, כלכלן ראשי במגדל שוקי הון יוסי שווימר, כלכלן ראשי במגדל שוקי הון יוסי שווימר, כלכלן ראשי במגדל שוקי הון

לדבריו, השוני העיקרי בין תחום המחקר היומיומי שבו הוא עובד למחקר האקדמי מתרכז בכך שבעבודה הוא עוסק בנושאים שהם בעיקרם אמפיריים, הכוללים תחזיות קדימה. לעומתם, הדוקטורט מתמקד בתחום התיאורטי. שווימר מסביר שהאופציות הן כלי שהיה קיים כבר מקדמת דנא. "יש עדויות על מסחר בחוזים עתידיים ובאופציות על דגן כבר בשנת 1600 בהולנד, קיים גם תיעוד על לוחות במסופוטמיה שעליהם היו חוזי פורוורד משנת 1700 לפני הספירה. התחום הזה מרתק ולדעתי לא נחקר דיו".

במעלה הסולם

גדלתי עם בית ההשקעות

 

"התחלתי לעבוד במגדל שוקי הון כסטאז'ר בניהול תיקי השקעות, מיד לאחר שסיימתי את התואר הראשון. בית ההשקעות היה אז קטן מאוד, וניהל כ־3.5 מיליארד שקל לעומת 31 מיליארד שקל כיום. בשלב מאוחר יותר קודמתי לתפקיד מנהל השקעות, כשתחום הפעילות העיקרי שלי היה שוקי חו"ל. בתפקיד הזה עבדתי כשנתיים, כשבמקביל השלמתי את התואר השני. בשנת 2008 קודמתי לתפקיד הכלכלן הראשי של בית ההשקעות.

"תהליך הצמיחה של בית ההשקעות היה מהיר מאוד והתבצע במקביל לרפורמת בכר בשוק ההון, שבמסגרתה מכרו הבנקים קרנות נאמנות וקרנות השתלמות לחברות הביטוח וגופים מוסדיים אחרים. עוד כשכיהנתי כמנהל השקעות, ביקש ממני רונן טורם (מנכ"ל מגדל שוקי הון - ע"צ) להצטרף לצוות שטיפל ברכישת אותם נכסים, מה שיצר את התשתית לתפקיד הכלכלן הראשי שלא היה קיים אז, כי הוא כלל הערכות שווי לנכסים שמגדל שוקי הון קנה. בתוך כך יצקתי לתפקיד תוכן נוסף, כדוגמת תחום המאקרו־כלכלה, בניית מודלים כלכליים ושותפות לתהליכי פיתוח עסקי לטווח הארוך בחברה".

טעויות של מתחילים

לעבוד עם השכל נגד הגוף

 

"אני מתחבר מאוד לריצה במיוחד בגלל שאין בה אמצעי שמתווך בין הספורטאי לספורט, כדוגמת אופניים ברכיבה או מחבט בטניס", מסביר שווימר, שהתחיל לרוץ באופן משמעותי רק לפני כשנתיים, לאחר שנולד בנו הבכור. "העליתי קצת במשקל והחלטתי לעשות צעד דרסטי שהחל באימונים בדרגת קושי עולה והגיע לשיאו בשנה שעברה כשנרשמתי למרתון אמסטרדם, שאותו סיימתי בארבע שעות ו־19 דקות.

שווימר מנצל את זמן הריצות הארוך לחשוב או לדבר עם חברים בקבוצת הריצה שאליה הצטרף בשנה האחרונה. "הכי חשוב במרתון זה לא לעשות את הטעות הנפוצה של ההתחלה, כלומר - לרוץ מהר בגלל האדרנלין, המוזיקה והקהל המעודד, כי זו הנטייה הטבעית של הגוף. עבדתי הרבה עם השכל במרתון הזה, רצתי לאט יותר בחצי הראשון מאשר בחצי השני. השנה, את מרתון ברלין סיימתי בתוצאה של שלוש שעות ו־18 דקות כי הגעתי הרבה יותר מוכן - השקעתי הרבה יותר. כשראיתי את התוצאה, לא האמנתי. עכשיו, כשאני אחרי, אני יודע שהיה שווה להשקיע כל דקה, הסיפוק גדול מאוד".

שנה מכרעת

תחזיות מאקרו ל־2013

"ב־2013 השווקים הגלובליים יורידו הילוך. בחלוקה לאזורים גיאוגרפיים, שיעור הצמיחה באירופה צפוי להסתכם ב־0.4% בלבד - שיפור קל לעומת 2012 - אולם חלק הארי של הבעיות לא ייפתר, והשנה הבאה תהיה מכרעת לעתיד גוש היורו. כלכלת ארצות הברית תצמח בכ־2%, אולם צפויים שם סיכוני אינפלציה בטווח הבינוני (3–5 שנים) - המחיר של הדפסות הכסף של הפדרל ריזרב. האינפלציה הזו עלולה להתגלגל גם אלינו.

"לגבי השוק המקומי, אני מעריך שהמשק הישראלי יצמח בכ־3% ב־2013. בשנה הקרובה יצטרך המשק הישראלי להתמודד גם עם עליית מחירים בשוק הנדל"ן לנוכח הריבית הנמוכה, שלא צפויה להשתנות עד סוף השנה. מערכת הבחירות תוסיף לאי־הוודאות בתקופה הקרובה, מה שיכול להוביל לעלייה נוספת בגירעון ולאי־עמידה ביעדי הגירעון גם בשנה הבאה".

מעבר לאופק

לחפש הזדמנויות בארה"ב

 

"אני לא רואה אפשרות לרווחי הון משמעותיים באג"ח השקליות בטווח הקצר בגלל הריביות הנמוכות. משכך, אעדיף לשבת במח"מ בינוני (סביב 4 שנים) באג"ח שקליות ובמח"מ קצת יותר ארוך - סביב 5 שנים - באג"ח צמודות. בכל הקשור לתיק המניות, אני חושב שהחלק המשמעותי יותר של התיק (כ־60% ממנו, ובסך הכל 12% מהתיק כולו) צריך להיות בחו"ל, כשהמשקל העיקרי הוא בארצות הברית".

אם לא כלכלן

אז מדען חוקר

"הייתי כנראה הולך לכיוון של מדעים מדויקים כדוגמת פיזיקה, בתחום המחקרי. זה תחום שמושך אותי מאוד, מאותן הסיבות שהחלטתי לעשות את עבודת הדוקטורט שלי בתחום המחקר של האופציות".

השורה התחתונה של יוסי שווימר: "אני מאמין באג"ח שקליות במח"מ בינוני ובאג"ח צמודות במח"מ ארוך. מומלץ להטות 60% מתיק המניות לחו"ל"

תגיות