אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוזר חייב לנצח מול הבנקים צילום: אוראל כהן

האוזר חייב לנצח מול הבנקים

יו"ר רשות ניירות ערך צפוי לצאת היום לאחד הקרבות החשובים בקדנציה שלו בסוגיית עמלת ההפצה שמשלמות קרנות הנאמנות לבנקים

23.10.2012, 10:35 | רחלי בינדמן

שמואל האוזר, יו"ר רשות ני"ע צפוי לצאת היום לאחד הקרבות הכי חשובים בקדנציה שלו בסוגיית עמלות ההפצה שמשלמות קרנות הנאמנות לבנקים. בצידה השני של הזירה, עליה צפוי לנצח יו"ר ועדת הכספים של הכנסת, ח"כ משה גפני יעמוד אחד הגופים החזקים ביותר בכלכלה הישראלית - המערכת הבנקאית.

כבר חודשים ארוכים מנסה איגוד הבנקים, המצוייד בצבא שכיר של לוביסטים, לפמפם לחברי הכנסת שהרפורמה של האוזר, שמקטינה עמלות ההפצה שגובים הבנקים מקרנות הנאמנות עבור הפצת קרנות הנאמנות לציבור הרחב, ואשר צפויה לחתוך כ-100 מיליון שקל מהכנסותיהם, תזיק לציבור המשקיעים.

הבנקים מאיימים שהפגיעה הצפויה בהכנסות שלהם תפגע בלקוחות כיוון שההשקעה במערך הייעוץ הבנקאי תפחת בהתאם. זהו איום סרק. עם זאת, הבנקים שוכחים לציין שאת רוב ההשקעה במערך הייעוץ הבנקאי הבנקים כבר עשו כשהקימו מערכי דירוג קרנות נאמנות מתוחכמים. היועץ בבנק נעזר באופן כמעט מוחלט במערכות הדירוג הללו לצורך המלצות שהוא נותן ללקוח בבחירת קרן הנאמנות שלו, כך שגם אם הבנק ישקיע פחות במערך הייעוץ אין חשש אמיתי לפגיעה בלקוחות. יתרה מכך, לקוחות רבים רוכשים היום קרנות נאמנות דרך אתר הבנק מבלי לקבל כל ייעוץ, זאת בזמן שהקופה של הבנק ממשיכה לרשום ולגרוף את עמלת ההפצה השמנה שמעביר לידיה מנהל הקרן.

יו"ר רשות ניירות ערך, שמואל האוזר, צילום: עמית שעל יו"ר רשות ניירות ערך, שמואל האוזר | צילום: עמית שעל יו"ר רשות ניירות ערך, שמואל האוזר, צילום: עמית שעל

אף על פי שהבנק לא גובה דמי ניהול ישירות מהלקוחות עבור הייעוץ הפיננסי שהוא מעניק להם, הוא שותף מלא בדמי הניהול שמשלם הלקוח לקרן שכן עמלת ההפצה מייצרת לבתי ההשקעות רצפת דמי ניהול לגבייה. כך למשל הבנקים שמוכרים ללקוח קרן כספית גובים ממנהל הקרן עמלת הפצה בשיעור של 0.125%. דמי הניהול הממוצעים שגובה מנהל קרן כספית עומדים היום על 0.17% - כלומר הבנקים לוקחים כ-75% מדמי הניהול שגובה מנהל הקרן לעצמם. רק כדי לסבר את האוזן הקרנות הכספיות מהוות היום 23.5% מתעשיית הקרנות. ביחס לקרנות אג"ח שקליות המהוות 22% מהתעשייה חולקים הבנקים ב-55% מדמי הניהול עם מנהלי הקרנות.

רפורמת בכר שהוציאה את קרנות הנאמנות מהבנקים ופיצתה אותם בעמלת ההפצה שהם גובים כעת קבעה תקרה לעמלה מתוך הנחה שהבנקים שיתחרו על הייעוץ ללקוחות יורידו אותה. הבנקים גם שוכחים להזכיר לחברי הכנסת שלהם הם לוחשים שהבנקים לא הרימו את הכפפה וגבו מאז הרפורמה את תקרת עמלת ההפצה החוקית.

ברגע שעמלת ההפצה שמנהל הקרן נדרש לשלם למפיץ הבלעדי שלו – הבנק – תרד, הוא יוכל להוריד בהתאם את דמי הניהול שהוא גובה. הרשות אף דרשה ממנהלי הקרנות לגלגל את ההפחתה הצפויה בעמלת ההפצה באמצעות הורדת דמי הניהול וזאת לתקופה של חצי שנה לפחות. ניתן לסמוך על רשות ני"ע שאם מנהלי הקרנות לא יפעלו באופן תחרותי ולאחר אותו פרק זמן יעלו את דמי הניהול חזרה תוך שהם גורפים את החיסכון בהוצאה לכיסם, היא תדע להשתמש בכלים שברשותה כדי לתקן את העיוות הזה. האוזר שרואה ברפורמה הזו את אחד ההישגים הפוטנציאלים שלו ידאג לכך שזה יקרה.

יודעים מה? גם אם יתברר שמנהלי הקרנות יגרפו את החיסכון הזה לכיסם, אסור לחברי הכנסת להגן על קערת השמנת של הבנקים ולטרפד את הרפורמה הזו – גם אם היא לא תצליח, לציבור הרחב היא בטוח שלא תזיק.

באיגוד הבנקים אומרים, כי אין כל יסוד לטענה שמדובר באיומי סרק. גם בסוגיית הייעוץ הפנסיוני טענו שהבנקים סתם מאיימים, אבל בסופו של דבר התברר כי הייעוץ הפנסיוני בבנקים לא מתרומם גם בגלל שיקולים עסקיים.

תגיות