אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המיליארדר שקנה חוב רעיל באירלנד פוזל לבנקים בספרד צילום: בלומברג

המיליארדר שקנה חוב רעיל באירלנד פוזל לבנקים בספרד

ווילבור רוס האמריקאי, שהשקיע בבנק אוף אירלנד ובנורת'רן רוק הבריטי בשיאו של המשבר, הצהיר כי הוא מקיים מגעים שוטפים עם בנקים ספרדיים לקראת רכישת נכסים עתידית.

23.10.2012, 23:15 | בלומברג
ווילבור רוס, המיליארדר האמריקאי שעשה את מרבית הונו מרכישת נתחים בגופים פיננסיים גוססים, הודה היום (ג') כי הוא מעוניין לרכוש נכסים של בנקים ספרדיים ששקועים בחובות.

חברת Ross & Co שבבעלותו של רוס מקיימת שיחות "כמעט מדי שבוע" עם נציגים מטעם בנקים גדולים בספרד, אמר רוס בראיון באבו דאבי, מבלי לנקוב בשמות הבנקים. "אולי השנה הבאה תהיה השנה של ספרד", אמר, "השקענו שם הרבה זמן ומאמץ, אבל עדיין לא השקענו שם כסף". לדבריו, "ספרד היא מדינה מעניינת מאוד במובנים רבים, אבל לדעתנו רק עכשיו הם מתחילים להבין את גודל הבעיות שלהם. עד עכשיו הם היו בהכחשה מוחלטת".

קראו עוד בכלכליסט

ספרד מחפשת כבר זמן רב פתרון לבעיית נכסים רעילים בהיקפים אדירים שנותרו בבנקים שלה כתוצאה מהתפוצצות בועת הנדל"ן במדינה ב־2007.

ממשלת ספרד, הכלכלה הרביעית בגודלה בגוש היורו, פועלת להקמת מה שמכונה "בנק רע", דומה לגוף שהוקם באירלנד, שירכוש מבנקים אחרים נכסי נדל"ן רעילים במחירים נמוכים מהשווי המאזני. הבנקים המסחריים אמנם ייאלצו לבצע מחיקות, אך יוכלו להיפטר מהנכסים הבעייתיים וכך לשוב לבצע גיוסי הון עם מאזנים קטנים ונקיים יותר. הבנק המרכזי של ספרד טוען כי היקף נכסי הנדל"ן הרעילים שעדיין קיימים במאזני הבנקים מסתכם ב־180 מיליארד יורו.

"חייבים להוציא את הנכסים הרעילים מהבנקים"

שיעור ההלוואות הרעילות מסך כל ההלוואות בספרד זינק באוגוסט לשיא של 10.5%, לעומת 10.1% ביולי, מאחר שהלוואות בהיקף 9.3 מיליארד יורו הפכו לחדלות פירעון, כך על פי נתונים שפרסם הבנק המרכזי בשבוע שעבר. מדובר ב־17 חודשים רצופים של עלייה. לפני התפוצצות בועת הנדל"ן, שיעור ההלוואות הרעילות הסתכם ב־0.72%.

"חייבים להוציא את הנכסים הרעילים מהבנקים", אמר רוס. "קשה מאוד לבנק להתמודד עם כמות אדירה של נכסים רעילים ובמקביל לנסות להגדיל את הנכסים הטובים". רוס אמר כי קרוב לוודאי שישקיע במוסדות שיהיו זקוקים להזרמת מזומנים אחרי שהנכסים הרעילים יעברו לאותו "בנק רע".

הפגנה במדריד נגד המדיניות הממשלתית, צילום: איי פי הפגנה במדריד נגד המדיניות הממשלתית | צילום: איי פי הפגנה במדריד נגד המדיניות הממשלתית, צילום: איי פי

רוס, שהמגזין "פורבס" העריך את הונו האישי ב־2.3 מיליארד דולר, ניצל את המשבר כדי לרכוש אחזקות בגופים פיננסיים שקיומם תלוי במשלמי המסים. חברת ההשקעות שלו מחזיקה כיום ב־10% מבנק אוף אירלנד, נתחים בכמה בנקים אזוריים בארה"ב שקיבלו סיוע מהממשל, וכן השקיעה 350 מיליון ליש"ט עם "וירג'ין מאני" של ריצ'רד ברנסון, כדי להשתלט על פעילות הנדל"ן של בנק נורת'רן רוק הבריטי שהיה הקורבן הבריטי הראשון של משבר הנזילות הגלובלי, מאחר שנשען על הלוואות לטווח קצר.

היום הודיע הבנק המרכזי כי הכלכלה הספרדית התכווצה ב־0.4% ברבעון השלישי לעומת הרבעון הקודם. מדובר ברבעון חמישי ברציפות של התכווצות, נתון שצפוי להגביר את הלחצים על ממשלתו של מריאנו ראחוי לבקש חילוץ מהמוסדות האירופיים. במקביל, סוכנות מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של חמישה מחוזות אוטונומיים בספרד - ובהם קטלוניה, המחוז העשיר במדינה - לאור ההידרדרות המהירה ביכולת הנזילות שלהם, מאחר שהם נשענים על קווי אשראי לטווח קצר כדי לממן את הפעילות היומיומית.

תגיות