אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"לי קא־שינג משקיע כאן כמו שתי קרנות סיכון" צילום: בלומברג

חשיפת כלכליסט

"לי קא־שינג משקיע כאן כמו שתי קרנות סיכון"

אחרי שמכר את פרטנר לאילן בן דב הוא ביצע כאן 15 השקעות של מיליוני דולרים בשנה וחצי והוא אינו מתכוון להפסיק. אין לו אתר אינטרנט ומנהליו אינם מתראיינים, ובכל זאת על רקע התכווצות קרנות ההון סיכון הישראליות, לי קא־שינג הפך למלך הבלתי מעורער של השקעות ההייטק בישראל

25.10.2012, 07:15 | אסף גלעד

המיליארדר ההונג קונגי לי קא־שינג מוכר לישראלים בזכות האחזקה בפרטנר בימים שבהם עוד היתה רווחית וצומחת, ובעיקר כמי שידע להריח סכנות ולמכור אותה בזמן לאילן בן דב. ניסיון הנפל שלו לרכוש את מפעילת הסלולר הכתומה מידיו של הטייקון הישראלי זכה גם הוא לתהודה רבה בישראל. אך בעולם הוא מוכר בעיקר כאיש העשיר ביותר במזרח אסיה, שניצב במקום התשיעי בעולם ברשימת עשירי המגזין "פורבס". אולם נראה כי למרות הפרידה מפרטנר, קא־שינג לא עזב את ישראל מעולם. רק אתמול נודע כי קא־שינג השקיע שוב בשני סטארט־אפים ישראליים: הוא הוביל השקעה של 10 מיליון דולר ב־Hola של עופר וילנסקי ודרי שרייבר, מייסדי ג'אנגו שנמכרה ל־NDS, והוביל סבב נוסף של מיליוני דולרים ספורים ל־PlayMyTone, עם ג'ף פולבר ועודד ורדי.

קראו עוד בכלכליסט

למעשה, בשנה וחצי האחרונות הפכה חברת השקעות ההייטק שלו, הורייזנס ונצ'רס (Horizons Ventures), לקרן ההשקעות הפעילה ביותר בהייטק הישראלי, המאפילה בהשקעותיה על כל שאר הקרנות, המקומיות והזרות, הפעילות כאן. מספר ההשקעות שלה אף עלה על זה של הקרן של אריק שמידט, Innovation Endeavors, או של סקויה, והגיע ל־15 חברות בתוך שנה וחצי, ובהן גם חברות גדולות יותר שבהן הושקעו עשרות מיליוני דולרים כגון Waze, ג'ינג'ר וקורטיקה וחברות צעירות יחסית כגון ויביץ ושיין. כך הפך קא־שינג למלך החדש של השקעות ההייטק בישראל.

עסקים חובקי עולם

למרות ירידה של כחצי מיליארד דולר בשוויו בשנה האחרונה, מעריך "פורבס" את שוויו של איש העסקים בן ה־84 ב־25.5 מיליארד דולר. עסקיו של קא־שינג חובקי עולם: הוא בעליה של חברת התקשורת האצ'יסון וואמפואה שפעילה באוסטרליה, אנגליה, אוסטריה, דנמרק, שבדיה, איטליה ואירלנד, ושולטת בחברות תקשורת בהונג קונג, תאילנד, מקאו, סרי לנקה, וייטנאם וקמבודיה. עם בנו ריצ'רד הוא מנהל את אחת מספקיות האינטרנט הגדולות באסיה, PCCW.

המיליארדר ההונג קונגי לי קא־שינג, צילום: אי פי אי המיליארדר ההונג קונגי לי קא־שינג | צילום: אי פי אי המיליארדר ההונג קונגי לי קא־שינג, צילום: אי פי אי

חברת האחזקות שלו שבאמצעותה הוא חולש על עסקיו היא צ'אונג קונג (Cheung Kong), שמחזיקה בעסקי נדל"ן, אנרגיה, מרכזים מסחריים, מלונאות, תקשורת, מסחר אלקטרוני, פיננסים והשקעות. כל בית שביעי בהונג קונג נבנה על ידי חברה בבעלותו, וחברת הספנות שלו, האצ'יסון פורט, אחראית על 13% מתעבורת המכליות בעולם. חברת המים שרכש באחרונה, נורת'מבריאן, אחראית על אספקת מי שתייה ל־4.5 מיליון תושבים באנגליה ושירותי ביוב לעוד 2.7 מיליון תושבים.

אבל באחרונה, כמו טייקונים ואוליגרכים רבים, ובהם קנגס רקישב ויורי מילנר, בחר קא־שינג להשקיע את ההון הרב שצבר בעסקי הכלכלה הישנה, בעסקי האינטרנט והסטארט־אפים. קא־שינג השקיע אישית בפייסבוק, בחברת המוזיקה ספוטיפיי ובסירי שנרכשה בסופו של דבר על ידי אפל. קא־שינג, שנאלץ לפרוש מבית הספר בגיל 12 כדי לתמוך כלכלית במשפחתו, החל את צעדיו בתעשייה עם מפעל צעצועים שהפך לאחר מכן למפעל לייצור פרחי פלסטיק.

לאחרונה התראיין קא־שינג לעיתון "גלוב אנד מייל" על קרן הורייזנס, והסביר את חיבתו להשקעות טכנולוגיה. "אדם שמשקיע בטכנולוגיה מרגיש צעיר יותר", אמר. קא־שינג סיפר כי ב־2007 נדרשו לו בדיוק חמש דקות להחליט שהוא מעוניין להשקיע בפייסבוק. קא־שינג התרשם מהעלייה המרשימה במספר המשתמשים בפייסבוק ולא נרתע אז ממצוקת המזומנים שאליה נקלעה החברה. קא־שינג החליט לרשום צ'ק של 120 מיליון דולר לפי שווי חברה של 15 מיליארד דולר.

קודם לכן השקיע קא־שינג כמה מיליוני דולרים בסקייפ, שנה לפני שנרכשה תמורת 2.5 מיליארד דולר, והשקיע בסירי 7.5 מיליון דולר עד שנרכשה תמורת יותר מ־200 מיליון דולר על ידי אפל.

המשקיעים הישראלים שעמם נוהג קא־שינג להשקיע הם מודי רוזן ויהל זילכה מקרן מאגמה, שהביאו את קא־שינג לישראל מלכתחילה. איתם השקיע קא־שינג ב־Magisto, Hola, Waze ו־Onavo. במאגמה סירבו להתייחס לפניית "כלכליסט", אך זילכה אמר בעבר ל"גלוב אנד מייל" כי הקרן של קא־שינג "מבוססת עמוק בסין", ובכך מספקת לסטארט־אפים שלו ערך מוסף. נועם ברדין, מנכ"ל Waze, אמר לעיתון כי למד להכיר את יכולת קבלת ההחלטות של קא־שינג, ואת המגוון הרחב של החברות הסיניות שלו. קרן נוספת שאיתה נוהג קא־שינג להשקיע בישראל היא אינישיאל קפיטל של רועי קרתי ואלעד כהן. עם שני אלה השקיעה הורייזנס בחברת הווידיאו וויביץ ובחברת אבטחת המידע שיין.

גלעד נוביק, צילום: עמית שעל גלעד נוביק | צילום: עמית שעל גלעד נוביק, צילום: עמית שעל

קא־שינג עצמו אינו מעורב מדי בפעילות חברת ההשקעות. הוא הקים אותה מכספו, בלי שיש לה הקצאה מוגדרת, כחלק מחיבתו לחברות ישראליות ולטכנולוגיה ישראלית, אך הוא אינו מנהל את ההשקעות בהורייזנס או עסוק באיתור חברות. נוסף על כך, הורייזנס אינה משקיעה רק בישראל, אם כי ישראל היא אחד ממוקדיה. את העבודה הזו עושים עבורו אשת העסקים ההונג קונגית סולינה צ'או והישראלי גלעד נוביק. שני אלה נמנעים מראיונות עם התקשורת, ממעטים בחשיפה ואפילו אינם מנהלים אתר אינטרנט עבור חברת ההשקעות שלהם.

"פצצת אנרגיה"

סולינה צ'או (51) היא הרוח החיה מאחורי הורייזנס - תרתי משמע, כפי שמתארים אותה יזמים ישראלים שעובדים עמה. צ'או, שהיא שותפה עסקית ותיקה של קא־שינג, נחשבת לאחת הנשים רבות ההשפעה ביותר בסין והיא מיליארדרית בזכות עצמה. כאשה בעלת אוריינטציה טכנולוגית, היא מובילה את השקעות הטכנולוגיה וההייטק של כל החברות בבעלותו של קא־שינג. היא חדרה לתודעה העולמית בשנות התשעים כאשר ייסדה את אחד מאתרי התוכן הפופולריים בסין, Tom.com, ובהמשך ניהלה את השקעותיו של קא־שינג בחברות הייטק מערביות כגון סקייפ, פייסבוק, ספוטיפיי וסירי. צ'או גם עומדת כיום בראש קרן הפילנתרופיה של קא־שינג, שהיקפה עומד על 8.2 מיליארד דולר.

יזם ישראלי מתאר אותה כ"פצצת אנרגיה". "מהרגע שבו היא נוחתת בישראל, בדרך כלל במטוס הפרטי שלה, אין לה מנוחה", אומר היזם. "היא ממעטת לישון, וישר יוצאת לסבב חברות סטארט־אפ שבמסגרתו היא שואלת אינספור שאלות, מגלה בקיאות בפרטים הקטנים אבל גם יודעת לפרגן. זה מרגיש קצת כמו ה'אמא' של החברה". יזם אחר מספר ש"אף שמדובר במיליארדרית שכבר ראתה הרבה, כשהיא מדברת איתך, אתה מרגיש שאיתך היא חוזרת לתחילת הדרך ורואה את הדברים מנקודת המבט שלך כיזם". ואילו יזם אחר מוסיף, "היא מחפשת את השקט ואינה מעוניינת להיחשף; היא לא רוצה רעש תקשורתי, היא רוצה לשנות את העולם".

עם הנסיגה בהשקעות של קרנות הון סיכון ישראליות, שרובן עומדות בפני שוקת שבורה, ממלאת הורייזנס את החסר. בכיר בענף ההייטק מגדיר את הקרן כ"גוף שיכול להשקיע כאן כמו שתי קרנות הון סיכון. זו חברת ההשקעות הגדולה בישראל כיום מבחינת מספר ההשקעות שלה בסטארט־אפים בשנה האחרונה".

הורייזנס אינה קרן הון סיכון, היא חברה המנהלת את השקעותיו של קא־שינג ובתוך כך אינה משקיעה רק ליצירת תשואה פיננסית בעתיד, אלא בעיקר כדי להכניס טכנולוגיות חדשות לאימפריית העסקים של קא־שינג. רוב השקעותיה בתחום המובייל, למעשה, נבחנות או ייבחנו באופן זה או אחר במעבדות של האצ'יסון וואמפואה. "כשאתה מסתובב בהונג קונג, כל דבר שאתה נוגע בו שייך לקא־שינג", אומר יזם ישראלי. "אתה נכנס לחנות אלקטרוניקה - והיא שלו. מלון שאתה ישן בו שייך לו. לאן שלא תסתובב תרגיש את נוכחותו, וקא־שינג מייעד את הטכנולוגיה שאתה מפתח למשהו שאמור לשנות את האימפריה הזו".

מפרטנר להאצ'יסון

מי שאחראי על בדיקת הנאותות של הטכנולוגיות הללו ועל שילובן בהאצ'יסון ובשאר החברות של קא־שינג הוא, כאמור, גלעד

נוביק, המתגורר בלונדון. לנוביק ולקא־שינג היסטוריה ארוכה יחד. לפני שהפך לסמנכ"ל הטכנולוגיות בהורייזנס, שימש נוביק ראש חטיבת המחקר של האצ'יסון באירופה. זאת לאחר שבתחילת העשור הקודם שימש מנהל מערכות משולבות בפרטנר, שהיתה אז חברה־בת של האצ'יסון. נוביק הוא למעשה הפנים הישראליות של הורייזנס, אך הוא עובד בצמוד לצ'או. יזמים מספרים שהעבודה עם השניים קלה וזריזה יותר מאשר עם קרנות הון סיכון ישראליות או אפילו קרנות זרות אחרות. בתעשייה מספרים שהשניים ידועים בכך שהם מסוגלים לקבל החלטה להשקיע בתוך שעות. "הם פועלים מהר", אמר אחד היזמים.

נוביק סירב להתראיין לכתבה זו, אך דיבר לראשונה בכנס ה־DLD שנערך בנמל יפו לפני יומיים. נוביק תיאר את העזרה שמגישה הקרן לחברות הישראליות שהורייזנס מושקעת בהן. "אנו מחברים את החברות שלנו עם מפעילות תקשורת בעולם", אמר נוביק, "ועם חברות בסין ובארה"ב ועם קרן משותפת לנו ולסקייפ שפעילה בסין ומשקיעה 100 מיליון דולר בסטארט־אפים".

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
יש לי הרבה ניסיון בתחום הזה
היום לאחר שנים בתחום הסטארט-אפ והכירות עם למעלה משלושים קרנות שונות, אני יכול לומר בביטחון שמי שילך אליהם הם רק סטארטאפיסטים טירונים וכאלה שממש נואשים לכסף כדי להרים את הפרוייקט שלהם. ואם בכל זאת עשיתם את הטעות, אז תתפללו לקבל מהם עבור הבייבי שהקמתם במו ידיכם וזעת אפכם 20% (לפני הנפקה)... החברות האלו ממש לא מעוניינות בהצלחת החברה, כמו שאתם הייתם רוצים, אלא הם רוצים בהצלחת האקזיט וההנפקות (או מכירה לחברה אחרת) - בלבד ! מצידם, מיד לאחר שימכרו אתכם - שתתרסקו ! חברה שהתחילה כך לעולם לא תהיה ענקית עולמית, ובטח שלא יהיה כאן ככה ביל גייטס. מניסיון, מה שקרנות הון סיכון יכולות לתת לכם זה בעצם רק את הכסף כדי לגייס עובדים, שאותם תגייסו רק כדי לזרז את תהליך הפיתוח. הם יכולים גם לעזור עם היכרות בשווקים שונים, אבל את זה יכול לעשות גם איינג'ל טוב שמכיר את התחום. אל תקבלו כסף מאיינג'ל שלא מכיר כלום בתחום הפיתוח, כי הם בדרך-כלל לא מבינים מה זה בכלל פיתוח והתהליכים שברקע. מבחינתם הם רואים רק זמן וכסף.
איתן העצמאי , אשקלון  |  25.10.12
לכל התגובות