אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מוסקים ונהנים

מוסקים ונהנים

מפיקים שמן זית בשיטות עתיקות בעין דור, אוכלים תבשילים ביתיים בעילבון, ומשתתפים בסדנה של שוקולד מבוסס שמן זית באמירים. "כלכליסט" סוקר את האירועים המעניינים בפסטיבל ימי ענף הזית

30.10.2012, 10:33 | גלי וולוצקי

פסטיבל ימי ענף הזית, שנוסד לפני 18 שנה ואשר ייערך בין 1 ל־11 בנובמבר, הוא הזדמנות לבקר בבתי בד בוטיקיים ברחבי הארץ ולהתרשם מקרוב מתהליך הפקת שמני הזית.

עשרות הפעילויות כוללות סדנאות, טעימות של שמני זית, תפריטים מיוחדים במסעדות, אירוח בבתי הבד, השתתפות בתהליך המסיק וייצור שמן זית. רוב הפעילויות מתאימות מאוד למשפחות, וכדאי לשלב טיולים בארץ עם חוויות שמזמן הפסטיבל - בעיקר בשני סופי השבוע שלו. עונת המסיק היא גם חגם של חובבי הקולינריה, הממתינים מדי שנה לשמני הזית הראשונים שמניבים הזיתים, הנקראים ראשון המסיק. שמני הזית הללו ניחנים בטעמים עזים וטריים, ומתאימים מאוד לבישול שפע הירקות הסתוויים. "כלכליסט" בחר את הפעילויות הטובות ביותר לחובבי אוכל.

בית השוקולד, אמירים: המקום יגיש שוקולד שמכיל שמן זית, ויקיים סדנאות להכנת ממרחי שוקולד טבעי על בסיס שמן זית, בטעמים מפתיעים ויוצאי דופן. בית השוקולד מייצר שוקולדים אורגניים מיוחדים - שוקולד חי שמם - המיוצרים בלי סוכר ובלי מוצרי חלב, בתהליכים של עבודת יד, ומתאימים גם למי שמתנזר מגלוטן, לחולי סכרת, לרגישים ללקטוז וכו'. השוקולטיירית רונית לב מספרת שסדרת השוקולדים נרקחה במיוחד לכבוד אירועי המסיק, וכי הסדנאות יעסקו בסגולות הקקאו, סגולות שמן הזית, וייצור ממרחים המשלבים שמן זית וחמאת קקאו. פרטים: 50 שקל למבוגר (30 לילד) לסדנה בת כ־40 דקות, 180 שקל למשתתף לסדנה בת שלוש שעות, בתיאום מראש, ronitlev.co.il.

שוקולד חי של בית השוקולד באמירים. בלי סוכר, מוצרי חלב או גלוטן, צילום: הדס ניצן שוקולד חי של בית השוקולד באמירים. בלי סוכר, מוצרי חלב או גלוטן | צילום: הדס ניצן שוקולד חי של בית השוקולד באמירים. בלי סוכר, מוצרי חלב או גלוטן, צילום: הדס ניצן

המוזיאון הארכיאולוגי, עין דור: המוזיאון משחזר מלאכות קדומות, ומאפשר לחוות את תהליכי הפקת שמן הזית בעבר. המפגש מתחיל בהכרת עץ הזית והאזנה לאגדות וסיפורים הקשורים אליו. לאחר מסיק משותף מוזמנים המבקרים לקחת את הזיתים למתקני בית הבד העתיקים, שגילם כ־1,600 שנה, ולהפיק את שמן הזית בדיוק כפי שהפיקו תושבי האזור בשנים

עברו. בסיום התהליך טועמים המשתתפים את שמן הזית שהפיקו. בנוסף אופים פיתות כדי לטעום את שמני הזית, והילדים מקבלים למזכרת תליון העשוי מעץ זית, ומשתתפים בסדנת יצירת נר שמן. כרמלה ארנון, האוצרת והמנהלת של המוזיאון, אומרת כי הרעיון מאחורי הפעילות הוא לחוות את תהליך הייצור הקדום באופן בלתי אמצעי ככל האפשר. מי שמעוניין להעמיק בנושא, יכול להשתתף בסדנה מקצועית לטעימת שמן זית עם ד"ר פתחי אל האדי, או עם רונן בירגר - שניהם טועמים מוסמכים של שמני זית. הם ילמדו את המשתתפים כיצד טועמים שמן זית ומבחינים בין שמן זית איכותי לשמן זית פחות טוב, מהם המאפיינים של הזנים השונים ועוד. כל טועם בפאנל יקבל במתנה בקבוק שמן זית של בית הבד זיתא, שבחסותו מתקיימת הפעילות. פרטים: פעילות למשפחות: 40 שקל לילד, 30 שקל למבוגר; סדנאות טעימה מקצועיות: 120 שקל למשתתף, eindormuseum.co.il.

מוזיאון עין דור. פעילות למשפחות שכוללת מסיק והכנת שמן זית מהזיתים שנקטפו מוזיאון עין דור. פעילות למשפחות שכוללת מסיק והכנת שמן זית מהזיתים שנקטפו מוזיאון עין דור. פעילות למשפחות שכוללת מסיק והכנת שמן זית מהזיתים שנקטפו

יריד אוכל ביתי, עילבון: במהלך הפסטיבל יתקיים בכפר עילבון יריד למכירת אוכל ביתי ושמני זית המיוצרים בכפר. אפשר גם לתאם מראש אירוח ביתי עם ארוחות, במרכז המידע של הכפר. אף על פי שהמסיק שם מתחיל רק ב־15 בנובמבר, מספר נאיף שמען, המרכז את הפסטיבל במקום, הכפר חוגג כבר מסוף השבוע הקרוב. הארוחות יתקיימו בבתי התושבים בתיאום מראש, ויכללו תפריט צמחוני עם מנות כמו מג'דרה מסורתית, תבשילי חצילים עם חומוס ומנות ערביות גליליות מסורתיות נוספות. פרטים: 40 שקל לסועד באירוח ביתי, לארוחה הכוללת סלט, חמוצים, עיקריות ומשקה חם, בתיאום מראש בלבד 054-6306195.

תגיות