אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כשסנדי נושפת, הרשת מתכופפת צילום: איי פי

דו"ח טכנולוגי

כשסנדי נושפת, הרשת מתכופפת

סופת הענק טורפת את שלוותם של משתמשי המדיה החברתית, מפילה אתרים ופוגעת בעובדי פייסבוק, ההבדלים האמיתיים בין משתמשי סמארטפונים וטאבלטים ובאתיופיה לומדים עם טאבלט וללא מורה

30.10.2012, 16:19 | יוסי גורביץ

מסביב יהום הסער

מניין ההרוגים עוד לא ידוע, אבל הפעם סופת ענק פגעה לא באיזו חור עני כמו ניו אורלינס, אלא בבירת התחכום המערבי, ניו יורק, וכלי התקשורת מתחרפנים בהתאם. הם כבר זיכו את הסופה בכינוי Frankenstorm ואפילו Frankenstorm Apocalypse. הפעם, בניגוד למה שקרה בזמן שקתרינה הטביעה כמעט אלפיים בני אדם בלתי חשובים בזמן שג'ורג' וו. בוש ניגן בכינור - יש הרבה יותר כלי מדיה חברתית שממלאים את האוויר בקריאות הצילו.

בעידן הפרימיטיבי של קתרינה (2005, כן?) כמעט אף אחד לא שמע על פייסבוק וטוויטר היתה רק נצנוץ בעינו של ג'ק דורסי. על פורסקוור, אינסטגרם וכל השאר לא היה על מה לדבר. כן, מייספייס היתה בסביבה, אבל אני חושב שיש הסכמה כללית שאנחנו מעדיפים הוריקן.

ממש לא בדיחה. סנדי ממש לא בדיחה. סנדי ממש לא בדיחה. סנדי

עבור פייסבוק, הסופה סנדי הפכה לעוד הזדמנות נפלאה לפגוע בעובדים שלה: הם היו אמורים להתחיל למכור את המניות שבבעלותם אתמול ולגרום למניית החברה לשקוע כמו חסקה שנקלעה לסופה בטעות, אבל סנדי עשתה למארק צוקרברג טובה וסגרה את הנאסד"ק. העובדים יוכלו למכור את המניות עוד כמה ימים, כשהידיעה על קפיצת הראש של מחיר המניה תשקע בין הידיעות על הנפגעים ובין אלה על הבחירות, שיתרחשו עוד שבוע.

ב-2009, עם המהפכה הירוקה הכושלת באיראן, אמרו רבים שטוויטר הגיעה לרגע הבגרות שלה והוכיחה את מעמדה ככלי תקשורת מהותי. בימים אלה, שבהם מסוכן לצאת החוצה עם מצלמה כי רוח במהירות של שנדריליון קמ"ש תעיף אותך עם הציוד היקר שלך לצד השני של הקריביים, אינסטגרם היא שהפכה לכלי סיקור משמעותי.

ניו יורק, אחרי שסינדי עברה במקום, צילום: איי אף פי ניו יורק, אחרי שסינדי עברה במקום | צילום: איי אף פי ניו יורק, אחרי שסינדי עברה במקום, צילום: איי אף פי

הרשת החברתית הצעירה הוכיחה את כוחה עת שעטו המשתמשים, חמושים בסמארטפונים, לנקודות שהפחידו צלמי עיתונות מנוסים וצילמו את הסופה. הם מעלים, על פי הדיווחים הלילה, משהו כמו עשר תמונות בשניה. יש להניח שאחרי שננפה את כל התמונות עם הפילטרים הגרועים, בטוח ישארו איזו שלוש שראויות להיזכר.

סנדי גם נשפה קלות על חוות שרתים כלשהי בצפון מזרח ארה"ב. כתוצאה מכך, נפלו אתרי גוקר (בלוג הטכנולוגיה גיזמודו, אתר הטיפים לייפהאקר ורבים אחרים) וההאפינגטון פוסט. אולי היא ממש התבעסה מהתמונות שלה, שרובן צולמו בזווית לא מחמיאה (טיפ של אלופים: לא מצלמים פורטרט מלמעלה).

סנדי אינה הסופה הראשונה שזוכה לסיקור מקוון נרחב: הוריקן הטוויטר הראשון היה גוסטב, בספטמבר 2008; משתמשת בשם pwcca כתבה אז "הרוח מתגברת ומתחילה לילל. הסופה גוסטב אמורה לנחות כאן בעוד כמה שעות. בואי נרקוד, bitch". זה היה גם הלך הרוח של רבים ממשתמשי טוויטר כשסנדי היתה בדרכה אליהם. כשהיא כבר הגיעה, הלך הרוח השתנה בחדות מסרקזם משועשע להיסטריה. אחר כך הגיעה הסיבה האמיתית לדאגה: נפח הציוצים שעסק בסנדי צנח כמו מניית זינגה - בשל שרשרת הפסקות החשמל שפקדה את החוף המזרחי.

מכבי האש של ניו יורק, מצידם, התחננו בפני תושבי עירם שלא ידווחו במקרה מצוקה על הבעיה באמצעות טוויטר, כי הם לא יכולים לעקוב אחריו, אלא שישתמשו בשירותים המיושנים אך היעילים של מספר החירום 911. בנסיון לסייע לתושבי העיר, הניו יורק טיימס והוול סטריט ג'רנל הורידו שניהם זמנית את חומות התשלום שלהם. וגוגל, מצידה, מיהרה לספק שירות אזרחי חשוב והוסיפה למפות שלה עדכונים על המקומות שבהם יש הפסקת חשמל.

"יש שלווה יוצאת דופן בהתבוננות מהחוף במאבקם של אנשי ספינה טובעת", אמר לוקרטיוס. "חם לי, מישהו אמר שכבר חורף", אמר הח"מ.

בין שחנבון לצפחה

מה ההבדל בין משתמשי סמארטפונים ובין משתמשי טאבלטים? חברת המעקב Flurry Analytics ניסתה לעקוב אחרי ההבדלים הללו באמצעות מידע על השימוש באפליקציות. נראה שבמידה מסוימת - מדובר במידע ראשוני בלבד - טאבלטים הם כלי שמועדף על ידי אנשים שנמצאים מחוץ לשוק העבודה: יש יותר משתמשי טאבלטים מסמארטפונים (ביחס קטן של 19% לעומת 18%) בקרב בני 13 עד 17, וביחס גדול מעט יותר (24% לעומת 21%) בקרב בני 35 עד 54.

כשאנחנו מגיעים לגילאי 55 ומעלה, הפער ניכר מאוד: רק 7% מחזיקים בסמארטפון לעומות 17% שיש להם טאבלט. ואולי זו שאלה של גודל מסך? אולי הטאבלטים נפוצים יותר בקרב אנשים שהראיה שלהם מתדרדרת? בינתיים יש לנו רק שאלות.

סמארטפון מול טאבלט סמארטפון מול טאבלט סמארטפון מול טאבלט

מה שכן, טאבלטים נפוצים כמעט במידה שווה בין גברים ונשים (51% ממשתמשי הטאבלט הם גברים), בעוד שבתחום הסמארטפונים יש פער ניכר: 56% מהמשתמשים הם גברים ורק 44% - נשים. יתכן שהעובדה שסמארטפון משמש גם ככלי עבודה - ושלדאבוננו, שיעור הנשים בשוק העבודה נמוך משיעור הגברים, משפיעה על כך.

הסמארטפון הוא בהחלט כלי עבודה: הוא משמש במידה ניכרת לביצוע מטלות יומיומיות שונות (17% לעומת 4% בקרב טאבלטים), ואף שהוא משמש גם למשחק בשיעור ניכר (39% מהפעילות בו היא משחקים), השיעור מחוויר לעומת זה של הטאבלטים (67%). טאבלטים, בקיצור, הם קודם כל צעצוע.

בעולם השבע, על כל פנים.

טאבלט לכל ילד (אתיופי)

המקרה של פרויקט OLPC הוא מקרה קצת מעיק. מדובר בארגון שוחר טוב שהוקם באמצע העשור הקודם מתוך מחשבה שאם הוא רק יצליח לספק לכל ילד מחשב נייד (ומכאן שמו- One Laptop per Child), במחיר של 100 דולר, העולם יהיה מקום טוב יותר. הבעיה היא שהעולם השלישי צריך כמה דברים לפני שהוא צריך מחשב נייד. אפשר להתחיל מאספקה סדירה של חשמל, העדר של אספקה סדירה של בנדיטים, ומכונות כביסה - כדי שאף אחד לא יצטרך ללכת לנהר כדי לשטוף את הבגדים שלו.

OLPC הצית את המהפכה קצרת הימים של הנטבוקים (זוכרים אותם?), אבל לא הצליח לעמוד ביעד של נטבוק ב-100 דולר. אחר כך, כשהמחשבים הגיעו, הסתבר שהם דווקא לא מועילים במיוחד – ב-OLPC העדיפו להתעסק בגרוטאה עצמה במקום להכשיר את המורים. אחר כך הארגון התחיל לדבר על טאבלטים זולים כדבר הגדול הבא, והגיע לרעיון המשונה של השלכת הטאבלטים ממסוקים לעבר ישובים נידחים במיוחד.

כתבתי בזמנו שהרעיון הזה הוא הוכחה ש-OLPC סיים את תפקידו ההיסטורי. ממה שהם אומרים עכשיו, יכול להיות שטעיתי; הארגון השליך טאבלטים ממסוקים לכמה כפרים נידחים באתיופיה, בלי שום הנחיות, ותוך זמן קצר הוא דיווח על תוצאות מרשימות.

נלמד, נפרץ, שופץ ושופר בידי ילדי אפריקה. מוטורולה זום נלמד, נפרץ, שופץ ושופר בידי ילדי אפריקה. מוטורולה זום נלמד, נפרץ, שופץ ושופר בידי ילדי אפריקה. מוטורולה זום

אחד הילדים פתח את הקופסה האטומה תוך ארבע דקות, מצא את כפתור ההפעלה של הטאבלט - Zoom של מוטורולה, אגב; עכשיו אנחנו יודעים מה קרה לעודפים של הגרוטאה ההיא - ובתוך חמישה ימים, ילדי הכפר השתמשו ב-47 אפליקציות בממוצע.

בתוך שבועיים, אמר מנכ"ל הארגון ניקולאס נגרופונטה, הם כבר שרו שירי אלפבית, ובתוך חמישה חודשים הם פרצו את גרסת האנדרואיד של הזום (!). יתר על כן, טמבל כלשהו בארגון (מילותיו של נגרופונטה, לא שלי) חסם את המצלמה שעל הטאבלט. הילדים מצאו דרך להפעיל אותה. הילדים גם הצליחו, בניגוד לכוונה המקורית של הארגון, לעקוף חסימה שהוא הציב ולבצע התאמה אישית של הטאבלט בהתאם לכל ילד. המשך יבוא.

קצרצרים

1. יו"ר גוגל, אריק שמידט, ביקר בימים האחרונים בצרפת, בנסיון לשכנע את הממשלה המקומית לרדת מחוק חדש שמתוכנן שם, שיאלץ את גוגל לשלם על כל ציטוט מעיתון צרפתי שיופיע בגוגל. הדרישה הצרפתית הגיונית בבסיסה: גוגל מרשה לעצמה לפרסם מודעות על רקע ציטוטים כאלה. גוגל הודיעה בתקיפות שאם החוק ייושם, היא פשוט תוציא את העיתונים הצרפתים מכלל האינדקס שלה. על פי הדיווחים, מתקבל הרושם שהממשלה הצרפתית, לשם שינוי, לא שלחה את ידה אל כתב הכניעה הקבוע שלה (הממוען "לכל מאן דבעי", כידוע), והיא עומדת בתקיפות על עמדותיה. מצד שני, נראה שגם גוגל. העתיד של הבלוגים הצרפתים והיכולת של אזרחי צרפת לנהל דיון פתוח על התקשורת שלהם נראה בעייתי יותר.

אריק שמידט, צילום: אוראל כהן אריק שמידט | צילום: אוראל כהן אריק שמידט, צילום: אוראל כהן

2. בחדשות רעות נוספות ל-RIM, יצרנית הבלקברי, הודיע הפנטגון - כנראה המעסיק הגדול ביותר בארה"ב - שהוא מתכוון להתחיל לרכוש משהו כמו 160,000 מכשירי אנדרואיד ו-iOS. רוב הגרוטאות הסלולריות של הפנטגון עדיין שייכות ל-RIM, אבל ספק אם זה יימשך זמן רב. הידיעה מגיעה ימים ספורים אחרי שסוכנות ממשלתית אחרת, המחלקה להגנת המולדת, הודיעה גם היא שהבלקברי כבר לא מספיק לצרכיה. כפי שעולה מההודעה של הפנטגון, הבעיה היא פחות המכשירים עצמם, ויותר העובדה שהחברה לא מצליחה לספק אפליקציות מודרניות, בכללן סריקת ברקוד של טרוריסט דרך כוונת רובה צלפים שמאפשרת למשתמש לזמן מיד תקיפת מל"ט על בית הספר הסמוך או החתונה שממול, על פי בחירתו.

3. בידיעה משוחות מלחמת זכויות היוצרים, הווילג' ווייס - ההיפים שבכם עשויים לזכור אותו כאחד הקולות הבולטים בתרבות הנגד של שנות השישים - הודיע לשירות הדירוג yelp שהוא מתכוון לתבוע אותו, משום שהאחרון השתמש בביטוי Best of, שכמסתבר לווילג' ווייס יש זכויות כלשהן עליו. מעניין מה מעשנים בווייס בימים אלה.

4. ובפינת "מזון החתולים של אפל": חנויות אפל יתחילו בקרוב למכור נורות (!) צבעוניות (!!) חכמות (!!!) מתוצרת פיליפס. הנורות, שיהיו מחוברות למערכת חשמל חכמה, תופעלנה מרחוק על ידי אפליקציה, כי להתחיל להתעסק עם הסמארטפון שלך במקום סתם לשלוח יד למתג, אפילו אם זה כרוך בקימה, נחשב על ידי מישהו להרבה יותר חכם מהשיטה הנהוגה כיום.

5. ונעבור לפינת "איך פייסבוק הביאה לפיטורי": הוראה היא תפקיד מעיק וחסר תודה, כפי שמעידים אחוזי השחיקה הגבוהים בקרב המורים. הם צריכים איזושהי יכולת לפרוק את התסכולים שמגיעים מהצורך לנהל עדר של צעירים בלתי מחוברתים. פייסבוק, עם זאת, היא כנראה רעיון רע. מורה מטנסי התוודתה, ולא פעם אחת, על פנטזיות שלה לרצוח את תלמידיה בדף הפייסבוק שלה. בית הספר, שמיהר להודיע שכן, הוא מנטר את מה שהמורים שלו כותבים ברשתות חברתיות, הוציא אותה לחופשה ללא תשלום לקראת הצטרפותה למעגל האבטלה.  

• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי" 

תגיות