אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מבקר המדינה המליץ להפחית, תעריף המים יתייקר ב-2.5% צילום: shutterstock

מבקר המדינה המליץ להפחית, תעריף המים יתייקר ב-2.5%

רשות המים פרסמה את תעריפי המים העדכניים לינואר, ולפיהם יעלו מחירי המים ב־2.5% בתחילת 2013. בכך ישלים מחיר המים עלייה של 84% מיוני 2009, לפני עליית התעריפים. זאת, לאחר שדו"ח מבקר המדינה קרא להפחית את התעריפים

01.11.2012, 07:00 | חן פונדק

רשות המים פרסמה את תעריפי המים המעודכנים לינואר להערות לציבור עד 14 בנובמבר. אולם בתוך סבך הנתונים שפרסמה הרשות, מוצנעת אמת פשוטה: תעריפי המים יעלו בינואר 2013 ב־2.5%. בכך תושלם עליית מחירי המים מאז ינואר 2010, עת החלה רפורמת תעריפי המים, ב־22% בתעריף הגבוה ובשיעור של 84% מאז יוני 2009, לפני עליית התעריפים.

קראו עוד בכלכליסט

התעריף הנמוך לפני מע"מ יעמוד החל בינואר הקרוב על 7.748 שקלים למ"ק, לעומת 7.566 שקלים למ"ק כיום, והתעריף הגבוה לפני מע"מ יעמוד על 12.489 שקל למ"ק, לעומת 12.177 שקל למ"ק כיום. בתוספת מע"מ בשיעור של 17%, מחירי המים יגיעו ל־9.06 שקלים למ"ק בתעריף הנמוך - עלייה של 21 אגורות מהתעריף הנוכחי, ול־14.61 שקל למ"ק בתעריף הגבוה, עלייה של 36 אגורות מהתעריף הנוכחי.

בחודשיים האחרונים הזהירה רשות המים כי בינואר 2013 יעודכנו תעריפי המים. תחילה דובר על עלייה של 5%, לאחר מכן על 3%. אולם לפני שבועיים יצא דו"ח מבקר המדינה שקרא לבחון את הפחתת מחירי המים. הדו"ח הצביע על שורה של ליקויים ברפורמת התאגוד, וכן ברפורמת התעריפים שהיתה אמורה לשקף את העלות הריאלית של המים.

עליית התעריף הגבוה מגיעה בעיקר מעדכון רכיב מקורות, רכיבי תפעול המים והביוב וטיפול בשפכים, כל אחד מהסעיפים בכ־20 אגורות. המרכיב ההוני ומרכיב פחת המים, לעומת זאת, הוזלו. המרכיב ההוני, המממן גם עבודות תחזוקה ושיקום הנדרשות כתוצאה מהזנחת תשתיות המים והביוב, כולל גם תשואה על שווי הנכסים שמחזיקים התאגידים, שהיא בגובה המקסימלי המותר. עם זאת, התאגידים ממשיכים לגבות מהצרכן היטלי מים וביוב שנועדו גם הם לתחזוקת התשתיות. המבקר המליץ לפעול להוצאת מרכיב ההון מתעריף המים, וכך להוזיל את התעריף בכ־28 אגורות למ"ק. רשות המים פיצלה את הרכיב ההוני לרכיב הון מים וביוב ולרכיב זכויות מים, והוזילה את רכיב פחת המים והביוב בכ־30 אגורות, בתעריף הגבוה.

כיום קיימים 52 תאגידי מים וביוב המאגדים 137 רשויות מקומיות. 48 רשויות טרם התאגדו. ריבוי התאגידים מוסיף עלויות, בשל הכפילויות במערכי ההנהלה והתפעול. כ־38% מהתאגידים שהוקמו מסווגים על ידי רשות המים כחלשים, וסבסודם מוטל על תאגידים חזקים וממומן מהתעריף לצרכן.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
אם כל הסופה שהייתה בשבוע שעבר והחזאים אומרים שהכינרת עלתה רק ב 5 ס"מ
אם כל הסופה שהייתה בשבוע שעבר והחזאים אומרים שהכינרת עלתה רק ב 5 ס"מ הכינרת לדעתי צריכה להתייבש להרבה שנים ואולי ככה המחירים ירדו תמיד האזרח הקטן נדפק זה לא הוגן ולא צודק תמיד החקלאים בצפון הארץ מתלוננים שלא יורד גשם אז לאיפה הולכים כל המים של הגשמים שיורדים אם לא לחקלאים האלו תהיו בטוחים שלכל חקלאי בצפון הארץ יש כמות מים שמספיקה להמון המון שנים
אלון , מרכז הארץ  |  14.01.13
לכל התגובות